Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Veletrh zdraví, půlmaraton, Štafeta na vozíku, Rocková Horka i divadla pod širým nebem

Tipy a názory

17.6.2022

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a před námi je víkendové volno. Pokud nemáte v plánu letní dny strávit někde na chalupě nebo u vody, tak se podívejte na přehled akcí, které se budou konat v Olomouci. A že jich bude opravdu hodně! Potěšíme milovníky sportu, hudby i rodinné zábavy. Podívejte se, co všechno se o víkendu chystá a nechte se inspirovat. ;)

Kam k vodě?

Tento víkend má být tropický! Teploty by se měly vyšplhat přes 30 °C a takové dny je nejlepší strávit u vody. Pokud přemýšlíte, kam zajet k vodě na celý den, nebo kde se jen trošku zchladit po práci, tak pro vás máme unikátní přehled přírodních koupališť, zatopených lomů i bazénů v Olomouci a okolí. A rozhodně stojí za návštěvu, podívejte se →

Pátek

09:00 / Přírodovědný jarmark UP / Přírodovědecká fakulta UP
09:00 / Veletrh zdraví / Pevnost poznání
10:00 / Moravia Sport Expo / Výstaviště Flora
10:00 / Olomoucká štafeta na vozíku 2022 / Smetanovy sady
15:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
17:00 / Baletní škola Olomouc: Závěrečné Klassconcert / kino Metropol
19:00 / Obraz Doriana Graye / Moravské divadlo
19:30 / Nezmaři / Výstaviště Flora
21:00 / Letní kino: Šílený Max - Zběsilá cesta / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek proběhne Přírodovědný jarmark UP, inspirovaný výročím G. J. Mendela. V hlavní budově Přírodovědecké fakulty UP budou připraveny téměř tři desítky stanovišť. Návštěvníci mohou do světa vědy nahlédnout například prostřednictvím jednoduchých biologicko-chemických pokusů, fyzikálních experimentů i ukázek, pomocí kterých lze demonstrovat zajímavé přírodní jevy. Podrobnosti se dočtete tady →

Pro všechny návštěvníky, které zajímá zdravý životní styl, připravila olomoucká Pevnost poznání dvoudenní Veletrh zdraví. Ten proběhne v pátek a v sobotu v jednotlivých expozicích science centra. V programu jsou stánky s interaktivními aktivitami napříč lékařskými a dalšími vědeckými obory. Akce je zdarma v rámci běžného vstupného a veškeré podrobnosti se dočtete tady →

V pátek a v sobotu bude probíhat také veletrh sportovních aktivit Moravia Sport Expo. Najdete ho po oba dny na Výstavišti Flora a můžete zde najít nejvhodnější sport pro své dítě či s profesionály vybrat ideální sportovní vybavení a výživu. Mimo to zde budou k vyzvednutí také startovní čísla na sobotní půlmaraton. ;)

V Rudolfově aleji pak bude v pátek od dopoledních 10 hodin probíhat jubilejní 10. ročník oblíbené Štafety na vozíku. Během dvanáctihodinové sportovně-kulturně-benefiční akce čeká Olomoučany spousta zábavy pro celou rodinu a pestrý hudební program.

Páteční večer můžete strávit třeba na divadelním představení. Moravské divadlo uvede v 19 hodin baletní adaptaci románu Oscara Wildea o velmi pohledném mladém aristokratovi Dorianu Grayovi, který vysloví přání, aby místo něj nesl známky stáří a úpadku jeho portrét. 

Na Výstavišti Flora vás pak večer v rámci Moravského divadelního léta čeká netradičně koncert skupiny Nezmaři.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
09:00 / Veletrh zdraví / Pevnost poznání
10:00 / Moravia Sport Expo / Výstaviště Flora
10:00 / Eminka a Emoušek / Korunní pevnůstka
10:00 / Dopoledne s divadlem a Sněhová královna / Výstaviště Flora
10:00 / Festival středověkých řemesel / Fort XIII., Nová Ulice
14:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
15:00 / Rocková Horka / Horka nad Moravou
17:00 / Benefiční galakoncert soutěžních týmů pohybového studia LeVitare / Korunní pevnlstka
17:00 / Urban Vibes: Nikos Quattro #2 / Telegraph
19:00 / Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2022 / Horní náměstí
19:00 / Hothouse // Cryptic Commands (AU) // Sinks / Letní kino

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 7 hodin budou prodejci připraveni na Selských trzích, které letos probíhají v prostoru Tržnice.

Dopoledne můžete i s dětmi zajít na divadelní představení pod širým nebem. Divadlo Tramtarie uvede na Korunní pevnůstce v 10 hodin pohádku Eminka a Emoušek. Ta vznikla ve spolupráci s organizací Jak Dál? a v hlavní roli jsou emoce dětí i jejich rodičů. Cílem inscenace je pomoci najít porozumění v těch veselých, ale i neveselých životních situacích.

Ve stejný čas se můžete těšit na Výstavišti Flora na divadelní pohádku na motivy příběhu H. Ch. Andersena Sněhová královna. Kromě pohádky se můžete těšit na bohatý doprovodný program. Připravené budou výtvarné dílničky, malování na obličej a mnoho dalšího.

V sobotu i v neděli vás na Fortu XIII. na Nové Ulici čeká Festival středověkých řemesel. Návštěvníci si budou moci prohlédnout, jak vypadal dobový tábor nebo vyslechnout ukázky středověké hudby. Děti během obou dnů určitě využijí příležitost vyzkoušet si několik her inspirovaných středověkem.

Milovníkům letních festivalů by neměla uniknout jubilejní Rocková Horka, na které vystoupí Hazydecay, Stracené ráj, špičkové revivaly Whitesnake, Led Zeppelin a Aerosmith, ale hlavně legendární kapela Citron. Těšit se můžete i na vyhlášený domácí catering. Výtěžek festivalu jde jako vždy na dobrou věc. Více zde →

V 17:00 se pak naplno rozběhne velká sportovní událost - Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2022. Nejprve odstartuje dm rodinný běh, v 19:00 je pak plánován start hlavního závodu. Ovšem pozor! Se závodem se pojí také řada uzavírek po městě... 

Neděle

10:00 / Festival středověkých řemesel / Fort XIII., Nová Ulice
10:00 / Trable vodníka Toníka / Divadlo na Šantovce
11:00 / Farmyard - Farmářský dvůr / Long Story Short
15:00 / Michal Nesvadba: To nejlepší od Michala / Korunní pevnůstka
15:00 / Téčko: Příšerákovi 2 / Telegraph
16:00 / Dům Bernardy Alby / Moravské divadlo
16:00 / Maok a Terez Wrau / Fort Escot
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
16:30 / Domov a svět / Muzeum umění
19:00 / Tři mušketýři / Korunní pevnůstka
20:30 / Tomáš Hanzlík: Endymio / Vlastivědné muzeum
21:00 / Peregrinus / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

Už tuto neděli začnou pravidelná setkávání ve vnitroblokovém prostoru Dolního náměstí v Olomouci, na OLODVORKU. Místo, které běžně ožívá kulturními akcemi, nabídne jeden den v týdnu své zázemí ukrajinské komunitě, která se ve městě výrazně rozšířila po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Podrobnosti zde →

V neděli dopoledne můžete s dětmi zajít na pohádku do Divadla na Šantovce, kde uvidíte Trable vodníka Toníka. Jedná se o interaktivní autorskou pohádku o ochraně přírody, ve které má hlavní roli dětský divák, který rozhodne o tom, kam se celá situace a celý příběh posune.

Na neděli chystá Long Story Short akci pro všechny milovníky kvalitního a dobrého jídla. V čase od 11 do 18 hodin se na nádvoří Eatery & Bakery (v Koželužské ulici) můžete těšit na unikátní Farmyard, který bude sestávat převážně z nabídky poctivých českých výrobců, farmářů a dodavatelů surovin, se kterými pracují právě i kuchaři v Long Story Short. 

Odpoledne v 15 hodin by si všechny děti rozhodně neměly nechat ujít vystoupení Michala Nesvatby, kterého všichni známe hlavně jako Michala z Kouzelné školky. Michal se všemi svými "světovými vynálezy" vystoupí na Korunní pevnůstce v rámci festivalu Tramtarie open-air.

Divadlo na Šantovce chystá na nedělní odpoledne na Fortu Escot unikátní koncert dvou spirituálních muzikantů – Maoka a Terez Wrau. Součástí programu budou také ochutnávky čajů, autentických vín, zdravých dobrot z Bistra Helen a originální handmade produkty. Více zde →

Ve Smetanových sadech se pak od 16 hodin můžete těšit na další ze série letních promenádních koncertů v parku. Tentokrát zde vystoupí dechový orchestr Konzervatoře Evangelické akademie.

Večer můžete zajít na Korunní pevnůstku na dobrodružnou komedii Tři mušketýři v režii Vladislava Kracíka. Ani moderní adaptace však tramtarijní Tři mušketýry nepřipravila o nabroušené kordy, mnoho napínavých soubojů, lásku, přátelství, intriky, zradu i legendární hlášky.

V atriu Vlastivědného muzea v Olomouci pak ve 20:30 pokračuje festival Baroko 2022, který má tentokrát na programu neobarokní operu Endymio na námět antického mýtu o sličném mladíkovi, kterému bohové zajistí nesmrtelnost.

A ve 21 hodin v rámci Moravského divadelního léta v parku uvidíte na Floře putovní divadelní představení Peregrinus. To je inspirované poezií T.S. Eliota a popisuje jeden den v životě obyčejného současného člověka. 

Přejeme hezký víkend!