Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rocková Horka je za dveřmi, hlavní hvězdou bude legendární Citron

Kultura

6.6.2022

Jan Procházka

Hazydecay, Stracené ráj, špičkové revivaly Whitesnake, Led Zeppelin a Aerosmith, ale hlavně legendární kapela Citron. To je program letošní jubilejní Rockové Horky, která vypukne 18. června. Těšit se můžete i na vyhlášený domácí catering. Výtěžek festivalu jde jako vždy na dobrou věc.

Více informací najdete na stránkách festivalu a na Facebooku.

„Letos měl být už dvanáctý ročník, ale kvůli covidu jsme měli dva roky pauzu, takže to jubileum slavíme až nyní,“ říká Stanislav Birčák, který spolu s Romanem Pěrůžkem festival před dvanácti lety založil. Oba se nyní těší, že se oblíbená akce vrací zpět v plné síle. „Program se vždy snažíme dělat multižánrově v rámci rocku. Aby tam bylo více podstylů a na své si tak přišlo co nejvíce fanoušků. Letošní největší peckou je samozřejmě legendární Citron,“ popisuje Birčák a dodává, že další kapely headlinera vhodně doplní. „Návštěvníci určitě ocení domácí skupiny Hazydecay a Stracené ráj. A velice se těšíme i na revivaly, pozvali jsme opravdu ty nejlepší z nejlepších,“ usmívají se pořadatelé.

Specialitou festivalu, kterou pravidelní návštěvníci dobře znají, je doslova domácí catering. „Tím jsme vyhlášení, všechno si děláme sami,“ vysvětluje Roman Pěrůžek. „O catering se starají kolegové z místního Sokola, oddílu Malé kopané, kteří si dobře pamatují na doby, kdy to jinak nešlo. Takže máme klobásky, cigáro a kabanos z udírny, srnčí guláš, hamburgery, panini … A samozřejmě makrely – to byste nevěřili, jaký je to kumšt udělat dobře makrelu!“

Tradice Rockové Horky se zrodila vlastně náhodou, vzpomínají pořadatelé. „Oba jsme bývalí muzikanti a chtěli jsme si prostě zahrát doma, protože jsme Horečáci. Tak jsme udělali takovou větší zábavu, pozvali ještě jednu kapelu… A to byl začátek, dnes říkáme nultý ročník. Docela nás ta organizace začala bavit a tak jsme pak další rok udělali už větší akci. Postupně jsme se dopracovali k tomu, čím je Rocková Horka dnes,“ vzpomíná Pěrůžek. Oba pořadatelé celou akci i po dvanácti letech připravují s nadšením. „Nás to hodně baví. Je s tím samozřejmě spousta starostí a musí se začít už po prázdninách, aby se to všechno stihlo. Ale aspoň můžeme jít každý týden na pivo, kde to řešíme. Jinak bychom se tak často nevídali, sbližuje nás to,“ směje se Roman Pěrůžek a jeho kolega dodává: „Asi to neděláme zas tak špatně, protože lidi chodí pravidelně, vyptávají se, těší… My z toho samozřejmě máme radost, protože to opravdu neděláme pro peníze,“ říká Birčák.

Výtěžek z festivalu jde hlavně na provoz horeckého Sokola, každý rok je z něj podpořen i nějaký charitativní projekt. „Co to letos bude ještě nevíme, vždy se to odvíjí od toho, kolik se vybere peněz. Ale zatím se pokaždé podařilo někomu pomoci. Věříme, že to tak bude i letos,“ uzavírá Birčák.

„Tento jubilejní ročník bude výjimečný i tím, že kvůli rekonstrukci ulice Nádražní, bude do areálu otevřen pouze vchod od kapličky. Návštěvníci festivalu, kteří do Horky přijedou vlakem, se dostanou ke vchodu do areálu po ulici Berkova, na stavebních zábranách v ulici Nádražní umístíme navigační značky,“ dodávají pořadatelé.

Festival začíná v areálu místního TJ Sokol v sobotu 18. června už v 15 hodin, potrvá až do noci.

Letos poprvé byl spuštěn i předprodej vstupenek. Ty se za zvýhodněnou cenu 350 korun dají pořídit v Hospůdce Sokolka v Horce nad Moravou, klubu Bounty Rock Cafe v Olomouci a v informačním centru ve Velké Bystřici. Na místě budou vstupenky stát 450 korun.