Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bazén s tobogánem, písečná pláž i zatopený lom. Podívejte se, která koupaliště na Olomoucku stojí za návštěvu...

Tipy a názory

16.6.2022

Lenka Šimková

Koupání k létu neodmyslitelně patří. Kam ale vyrazit k vodě? Někdo nedá dopustit na bazén a tobogány, jiný preferuje přírodní koupaliště nebo zatopený lom. Zmapovali jsme pro vás, kde jsou nejlepší místa na koupání v Olomouci a okolí. Ať už preferujete klasické bazény, vodní atrakce nebo přírodu, jistě si u nás vyberete to pravé. ;)

Přírodní koupaliště v Olomouci a okolí

Hned několik přírodních koupališť najdete přímo v Olomouci a blízkém okolí. Výhodou je, že na tato místa můžete bez problémů zajít odpoledne po práci, většinou se k nim dostanete i městskou hromadnou (či příměstskou) dopravou. Dále přinášíme i tipy na trošku vzdálenější koupaliště, která určitě také stojí za návštěvu.

KAPRODROM
Adresa:
 za ulicí Andělská, Olomouc
Otevírací doba: 08:00-20:00
Parkoviště: ano
MHD: linka 14, zastávka Andělská
Občerstvení: ano
Více informací:
 www.kaprodromklub.cz a Facebook

Kaprodrom nabízí zábavu pro celou rodinu. Pro nejmenší je zde lanové centrum, pískoviště a spousta dalších atrakcí. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci, kde se pro vás připravují čerstvé ryby a jiné grilované speciality. Velké zázemí je zde i pro rybáře a i když třeba nerybaříte, můžete využít koupání, pramice, houpačky, stolní fotbálek a další...

Foto: Kaprodrom klub

OLOMOUCKÉ PODĚBRADY
Adresa:
 Horka nad Moravou
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
MHD: linky 18 a 20, zastávka Poděbrady
Občerstvení: ano
Více informací:
 www.olomouckepodebrady.cz a Facebook

Olomoucké přírodní koupaliště Poděbrady patří řadu let k vyhledávané rekreační lokalitě. Travnaté břehy nabízí dostatek místa pro opalování i sportovní aktivity, na místě nechybí ani restaurace a půjčovna loděk a dalšího sportovního vybavení. V místě je také oddělená nudistická pláž.

Foto: archiv redakce

PÍSKOVNA NÁKLO
Adresa:
 Náklo
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano, na většině míst placené
Občerstvení: ano

Mezi další oblíbenou letní rekreační destinací, nejen obyvatel Olomouce, patří bezpochyby pískovna Náklo. Můžete si sem zajet odpoledne po práci, o víkendu na celý den, nebo i s karavanem třeba na týden. Pláže jsou travnaté i písečné, takže pokud se rozhodnete pro písek, můžete se cítit jako u moře. ;) Na místě je několik menších areálů s občerstvením, toaletami i nabídkou vodních sportů, stačí si vybrat to pravé.

Foto: Jan Procházka

PŘÍRODNÍ KOUPACÍ BIOTOP LAŠKOV
Adresa: Laškov 10, Laškov
Otevírací doba: 10:00-19:00
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací:
 na webu obce a Facebooku

Přírodní koupací biotop v Laškově vznikl v roce 2019 a najdete zde plaveckou část, neplaveckou část i brouzdaliště pro nejmenší. V místě nechybí ani toalety a možnost občerstvit se.

Foto: Facebook biotop Laškov

PŘÍRODNÍ KOUPALIŠTĚ PASEKA
Adresa: Paseka 227, Paseka
Otevírací doba: otevřeno jen za příznivého počasí: červen so-ne 10:00 - 19:00, po-pá 14:00 - 19:00; od července denně od 10:00 - 19:00
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací:
 na webu obce a na Facebooku

Paseka je přírodní koupací biotop nacházející se v krásném prostředí lesů nedaleko stejnojmenné obce, zhruba 30 kilometrů od Olomouce. Naleznete zde plavecký bazén i dětský bazének, dále nechybí tobogan, skluzavka či relaxační "řeka". Milovníci sportovních aktivit zajisté ocení možnost si zahrát volejbal, nohejbal nebo tenis, najdete zde i obří šachy.
K dispozici jsou půjčovna lehátek, sociální zařízení, sprchy a šatny, nechybí ani občerstvení.

Foto: www.obecpaseka.cz

PŘÍRODNÍ KOUPALIŠTĚ LITOVEL
Adresa: Koupaliště 561, Litovel
Otevírací doba:
 červen-září 09:00-19:00
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací:
 na webu města Litovel →

Také v Litovli čeká na návštěvníky přírodní biotop. Děti i dospělí se navíc mohou těšit na skluzavky, masážní trysky, perličková vodní křesla, skokanský můstek, šplhací síť, vlnobití a různé další atrakce. V areálu nechybí dětské brouzdaliště, sociální zázemí, bufet a půjčovna sportovního vybavení.

Foto: Litovel.eu

NOVÁ VES - ZATOPENÝ LOM
Adresa: Nová Ves u Litovle
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano (o víkendu celý den, v týdnu sporadicky, závislé od návštěvnosti)

V Nové Vsi u Litovle si můžete užít koupání v krásné přírodě. Sestup do vody je zde pozvolný, takže na místo můžete vyrazit i s dětmi. U parkoviště se nachází okénko s občerstvením a malé posezení. V areálu je také možnost využít mobilní toalety. Pláž z kamínků, kterou můžete najít na deset let starých fotografiích, už zde sice není, přesto místo určitě stojí za návštěvu.

Foto: Jan Procházka

KOUPALIŠTĚ VLČÍ DŮL
Adresa: Vlčí Důl 878, Bludov
Otevírací doba: podle počasí
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací: Facebook

Koupaliště Vlčí důl najdete v Bludově a jde o přírodní koupaliště s letitou tradicí a rozlohou 8 000 metrů čtverečních. U areálu je k dispozici velké parkoviště, nechybí ani hospůdka s venkovní zahrádkou. Během léta se zde můžete těšit na spoustu kulturních a společenských akcí, dětských dnů a večerních diskoték.

Foto: Facebook Vlčí Důl Bludov

DOLNÍ ŽLEB
Adresa: Šternberk, Dolní Žleb
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano

Oblast okolo rybníka v Dolním Žlebu u Šternberka prošla revitalizací a z místa se stal krásný rekreační areál, který vybízí nejen ke koupání a slunění, ale najdete zde také venkovní fitness stroje a veřejné ohniště. Pokud si nepřivezete vlastní špekáčky či něco dobrého na oheň, je v areálu také malý bufet, trampolína pro děti a mobilní toalety.

Foto: Jan Procházka

SLEZSKÁ HARTA
Adresa: Leskovec nad Moravicí
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací: www.slezskaharta.eu a Facebook

Přehrada Slezská Harta na řece Moravici nabízí řadu možností, jak aktivně strávit letní turistickou sezonu. Vyzkoušet můžete nejen koupání, ale i vyjížďky na loďkách, rybaření, jachting či windsurfing.

Foto: Facebook Slezská Harta

LOM VÝKLEKY
Adresa: Výkleky
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano
Více informací:
 na webu obce

Zatopený lom v obci Výkleky, která leží nedaleko Olomouce i Přerova patří v létě k vyhledávané lokalitě. Voda je průzračná a je zde i dostatek místa pro rozložení dek a slunění se. Kousek od lomu je také parkoviště.

Foto: Jan Procházka

JADRAN
Adresa: Osek nad Bečvou
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano

Přírodní koupaliště Jadran najdete v blízkosti Lipníku nad Bečvou. Rekreační areál je oblíbený především u cyklistů, místem totiž vede cyklostezka Bečva. Najdete zde velkou travnatou pláž, několik bufetů, dětské hřiště i toalety. Kromě cyklostojanů je zde i malé parkoviště pro několik aut.

Foto: Jan Procházka

LOM OLŠOVEC
Adresa: Olšovec
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano

Lom Olšovec se nachází asi osm kilometrů od města Hranice směrem na Potštát. Jde o zatopený břidlicový kamenolom s průzračně čistou vodou. U lomu pohodlně zaparkujete na parkovišti, v jeho těsné blízkosti se nachází i restaurace, kde se můžete občerstvit. Příroda je zde nádherná, ovšem na sestup k vodě doporučujeme pevnější obuv, nebo trpělivost a dávat dobrý pozor, kam šlapete. Díky úlomkům břidlice a prudšímu svahu můžete snadno uklouznout. Z toho důvodu bychom nedoporučovali návštěvu s malými dětmi.

Foto: Jan Procházka

VODNÍ NÁDRŽ PLUMLOV A PODHRADSKÝ RYBNÍK
Adresa: Plumlov
Otevírací doba: neomezeně
Parkoviště: ano
Občerstvení: ano

Nedaleko Prostějova najdete Plumlovskou přehradu s blízkým Podhradským rybníkem, nad kterým se majestátně tyčí plumlovský zámek. Přehrada i s ní spojený Podhradský rybník láká řadu turistů, na místě se navíc často konají nejrůznější společenské, sportovní i kulturní akce. Koncem letní sezony se však pravidelně kvalita vody v nádrži zhoršuje, a proto doporučujeme sledovat aktuální klasifikaci kvality vody.

Foto: Facebook Plumlovská přehrada

KUROVICKÝ LOM
Adresa: Kurovice
Otevírací doba: červen 10:00-19:00, od července 11:00-19:00
Parkoviště: ne
Občerstvení: ne
Více informací:
 www.kurovicky-lom.cz
Kurovický lom je přírodní památka, kterou najdete v blízkosti Tlumačova. Dlouhá léta byl vstup do lomu zakázán, nyní si zde můžete koupání vychutnat za poplatek 100 korun, od července do srpna za 130 korun. Přímo k lomu se autem nedostanete, na cestě platí zákaz vjezdu motorovým vozidlům. Auto však můžete zaparkovat v obci Kurovice a k lomu dojít pěšky. V červenci a v srpnu pro zkrácení vzdálenosti a regulaci automobilů je možno parkování v Kurovicích u střelnice za 60Kč.

Bazény v Olomouci a okolí

Pokud přírodní koupaliště není nic pro vás, nebo musíte dbát ohledy na dětské neplavce či naopak milovníky vodních atrakcí a tobogánů, tak máme několik tipů na koupání i pro vás. U všech areálů je samozřejmostí parkoviště, převlékárny i občerstvení.

AQUAPARK OLOMOUC
Adresa: Kafkova 526/21, Olomouc
Otevírací doba: venkovní areál červen 10:00-18:00, od července po-ne 09:00-19:00
Více informací: www.aqua-olomouc.cz a Facebooku

Venkovní areál olomouckého aquaparku nabízí návštěvníkům plavecký bazén, který má tři plavecké dráhy, vodní stěnu a chrliče. Dále zde najdete travnaté rekreační plochy, dětské hřiště s horolezeckou stěnou i lanovou pyramidou a beach volejbalové hřiště. Mezi oblíbené atrakce patří také tobogán a skluzavka.

Foto: Aquapark Olomouc

PLAVECKÝ STADION OLOMOUC
Adresa: Legionářská 1090, Olomouc
Otevírací doba: venkovní areál po-ne 09:00-20:00
Více informací: na webu

Venkovní areál plaveckého stadionu nabízí rozsáhlý venkovní bazén, lehátka a travnaté plochy určené k rekreaci a slunění, venkovní dětské brouzdaliště s atrakcemi i hřiště pro plážový volejbal. Venkovní areál je přístupný přes vestibul krytého bazénu nebo přes letní pokladnu. Zázemí areálu tvoří převlékárny, WC a bufet.

Foto: bazen-olomouc.cz

AQUAPARK KOUPELKY
Adresa: Anenská 17, Prostějov
Otevírací doba: červen: pondělí-neděle 10:00-19:00; červenec-srpen: pondělí-neděle 9:00-20:00
Více informací: na webových stránkách a na Facebooku

Prostějovský aquapark zvaný "Koupelky" nabízí návštěvníkům plavecký i rekreační bazén, dále dětský bazén i houpací bazén, skluzavky, tobogán a umělý vodní proud. Nechybí ani celá řada atrakcí v podobě šplhací sítě, sedací bójky, stříkající pergoly, stěnové vodní masáže a dalších. V areálu nechybí ani dětské a sportovní hřiště.

Foto: Aquapark Koupelky

AQUACENTRUM ŠUMPERK
Adresa: Lidická 81, Šumperk
Otevírací doba: červen-září: 09:00-21:00
Více informací: na webových stránkách a na Facebooku

V loňském roce otevřelo zbrusu nové aquacentrum v Šumperku. Venkovní bazén disponuje travnatou terasou a lehátky, součástí bazénu je i široká vlnová skluzavka a protiproud. Slunící travnatá terasa je osazena deseti japonskými třešněmi, pro pocit pohody a dostatek stinného místa. ;)

Foto: sumperksportuje.cz

CENTRUM ZDRAVÍ BOHUŇOVICE
Adresa: 6. května 616, Bohuňovice
Otevírací doba: v červnu se liší každý den (aktuálně zde),od července po-ne 09:30-20:00
Více informací: www.centrum-zdravi-bohunovice.cz a Facebook

Centrum zdraví Bohuňovice nabízí spoustu zábavy a vodního vyžití pro celou rodinu. Najdete zde vodní zónu s plaveckým a relaxačním bazénem, hydromasážní vířivku, protiproud, dále je vám k dispozici parní sauna, fitcentrum, solárium a masáže. Nechybí ani dětský bazén s atrakcemi a tobogán o délce sto metrů. Vodní areál je sice pouze krytý, ovšem v letních měsících se můžete slunit na lehátkách na terase. ;)

Foto: Centrum zdraví Bohuňovice

KOUPALIŠTĚ BĚLKOVICE-LAŠŤANY
Adresa: Bělkovice-Lašťany 304, Bělkovice-Lašťany
Otevírací doba: červen: po-pá 12:00-19:00, so-ne 10:00-19:00, od července po-ne 10:00-19:00
Více informací: na webu obce

V těsné blízkosti Olomouce leží obec Bělkovice-Lašťany, která láká na venkovní areál s plaveckým i dětským bazénem, v areálu je možnost zapůjčení lehátek a nechybí ani sociální zázemí a občerstvení. Návštěvníci mohou využít také víceúčelové hřiště a tenisový kurt.

Foto: www.belkovice-lastany.cz/koupaliste

KOUPALIŠTĚ ŠTERNBERK
Adresa: Jívavská, Šternberk
Otevírací doba: po-ne 09:00-21:00 (červen jen do 20:00)
Více informací: www.tksternberk.cz/koupaliste a na Facebooku

Koupaliště ve Šternberku návštěvníkům nabízí plavecké dráhy, dětské brouzdaliště, tobogán, skluzavky, dětské hřiště i víceúčelové hřiště s umělým povrchem. V provozu je i bufet s občerstvením a restaurace, nechybí ani sociální zázemí.

Foto: Koupaliště Šternberk

KOUPALIŠTĚ UNIČOV
Adresa: Sadová 961, Uničov
Otevírací doba: červen po-pá 13:00–19:00, so-ne 10:00–19:00; červenec-srpen po-ne 09:00-19:00
Více informací: na webu města a na Facebooku

Také městské koupaliště Uničov láká malé i velké na spoustu zábavy. Najdete zde oddělenou plaveckou a neplaveckou část, brouzdaliště, skluzavky, tobogán, bufet s venkovním posezením, stolní tenis, sportovní hřiště, basketbalový koš, kuželky a dětské hřiště s kolotočem, houpačkami, pískovištěm a průlezkou.

Foto: www.unicov.cz/mestske-koupaliste