Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzim v datech: státní svátky, husy, víno, zajímavé události i pranostiky

Tipy a názory

26.9.2020 aktualizováno 6.10.2020 10:01

Lenka Šimková

Podzim s sebou tradičně přináší řadu zajímavých akcí. Kromě několika státních svátků nás zpravidla čekají svatomartinské husí hody, mladá vína a školáci mají své první prázdniny. S letošní koronavirovou situací není jasné, zda se všechny akce uskuteční v rozsahu, na jaký jsme zvyklí, přesto nám neuškodí si připomenout, co k podzimu v Olomouci neodmyslitelně patří. ;-)

Státní svátky a prázdniny

Na toto roční období připadají hned tři státní svátky.

28. září - Den české státnosti
Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935. Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo 24. března 2000. V tento den jsou zavřené obchody!

28. října - Den vzniku samostatného Československa
Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. V tento den jsou zavřené obchody!

29. a 30. října - podzimní prázdniny
Na všechny školáky čeká ve čtvrtek 29. a v pátek 30. října vytoužené volno. Naplánujte si společně výlet, tady máme velký přehled, kam zajít v Olomouci a blízkém okolí.

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii
Tento svátek připomíná události spojené se 17. listopadem roku 1989, tedy se Sametovou revolucí. Letos si připomínáme už 31. výročí demonstrace proti komunistickému režimu, která odstartovala řadu událostí a změn završených pádem komunismu. V tento den jsou obchody otevřené.

Foto: Depositphotos.com

Pranostiky

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – letos tomu bylo v úterý 22. září přesně v 15:31. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
- Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
- Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzim.
- Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
- Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
- Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
- Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
- V roce, ve kterém je mnoho žaludů, má býti studená zima s množstvím sněhu.
- Včas-li padá lupení, na rok pěkné osení.

Zajímavé akce a události v Olomouci

K podzimu v Olomouci patří spousta významných kulturních a společenských událostí. Zajít můžete také na svatomartinské víno či na hody, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a pečenou husičku nabízí v listopadu takřka každá restaurace ve městě. Letos k tradičním podzimním akcím přibyly i některé kulturní události, které se konají pravidelně na jaře a kvůli koronavirovým opatřením byly přesunuty na podzim. Přinášíme vám tedy přehled událostí, které bychom si letos měli vychutnat (za předpokladu, že opět nedojte k restrikcím).

Podzimní festival duchovní hudby - 20. 9. až 24. 10.
Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. Návštěvníci jsou zváni do reprezentativního sálu olomouckého arcibiskupství a do tří velkolepých dominant města: chrámu sv. Mořice, dómu sv. Václava a do chrámu Panny Marie Sněžné. Více zde →

Ekologické dny Olomouc - 26. 9. až 4. 10.
Festival Ekologické dny Olomouc letos oslaví třicet let. Ani letos nebude chybět Ekojarmark, který přinese řadu přitažlivých akcí a celodenní příděl skvělé muziky, těšit se můžete i na besedy, přednášky, výstavy i výlety. Více zde →

Flora Olomouc - podzimní etapa - 1. až 4. 10.
Podzimní etapa oblíbené výstavy na Floře nabídne, jako již tradičně, velkou přehlídku ovoce a zeleniny, chybět nebude doprovodný program a oblíbené zahradnické trhy. Více o výstavě i programu se dočtete zde →

Foto: Jan Procházka

Academia Film Olomouc - 1. až 14. 10.
Festival AFO patří rovněž mezi jarní akce, které museli organizátoři přesunout, respektive přizpůsobit aktuální situaci. Letošním tématem festivalu je adaptace a tak se nakonec festival adaptuje na současnou situaci a letos se přímo v Olomouci neuskuteční. Těšit se však můžete na jeho online platformu, nebudou chybět ani tematické filmy v kině Metropol. Veškeré podrobnosti zde →

Olomoucké vinné slavnosti - 2. a 3. 10.
Olomoucké vinné slavnosti probíhají od roku 2011. Na Dolní náměstí jsou zváni jak vinaři z Moravy, tak i ze zahraničí, kteří nabízejí a prezentují svá vína, nechybí pochopitelně ani burčák a něco dobrého k zakousnutí.

Komunální volby - 2. a 3. 10.
V těchto dnech se konají volby. Už víte, komu dáte svůj hlas? Tady je přehled všech politických stran a hnutí.

Den lidí bez domova - 10. 10.
Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova, kdy zakoupením polévky můžete přispět na podporu Charity Olomouc. Aktuální opatření v souvislosti s epidemií koronaviru však neumožní konání této akce v rozsahu, na který jsme zvyklí. Polévky nebudou, pokud přesto chcete i letos podpořit charitu, můžete si na místo přijít zakoupit typické misky nebo donést ponožky. Více zde →

Prix Bohemia Radio - 12. až 15. 10.
Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se poprvé ve své historii přesouvá do online prostředí. S ohledem na nepříznivou epidemickou situaci nabídne program festivalu živé online streamy debat odborných porot s tvůrci děl a poslech soutěžních příspěvků z pohodlí domova. Více na webu.

Jeden svět Olomouc 2020 - 19. až 24. 10. - ZRUŠENO
21. ročník festivalu Jeden svět Olomouc byli organizátoři nuceni zrušit. "Všem fanouškům a příznivcům se omlouváme, ale aktuálně nevidíme lepší řešení. Nacházíme se v době, kdy je velice těžké cokoliv pro veřejnost pořádat, když nevíme, jak bude naše činnost omezena zítra. Informace ohledně vrácení vstupného budou již brzy na webu a Facebooku.

Halloween - 31. 10.
Tento den je u nás čím dál oblíbenější, zejména mezi malými dětmi, které se těší na maškarní a dlabání dýní. Jaké tematické akce se letos budou konat vás budeme informovat.

Foto: Jan Procházka

Slavnost vína - 6. 11. v 19:00
Největší akce moravského podzimu, jak se pyšní pořadatelé, se letos koná 6. listopadu v NH Collection Olomouc Congress. Těšit se můžete na bohatý program, na 150 druhů vín i na skvělý raut. Veškeré informace o akci naleznete na webu.

Svatomartinské hody - 11. 11.
11. listopadu slaví svátek sv. Martin a toto období je již tradičně svátkem husích hodů a svatomartinského vína, které si můžete vychutnat v mnoha olomouckých restauracích. Také v letošním roce bychom pro vás rádi připravili náš tradiční velký přehled husích hodů, po kterém se vám začnou sbíhat sliny. ;-)

Divadelní Flora - 10. až 16. 11.
Už v březnu se rozhodli pořadatelé přesunout 24. ročník jarního festivalu Divadelní Flora na listopad. Těšit se tak můžete na akci s omezenou zahraniční účastí, ovšem s žánrově pestrou nabídkou tematicky spřízněných českých a slovenských činoherních i tanečních inscenací. Více informací se dočtete zde →