Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oblíbený festival AFO se letos v Olomouci neuskuteční. V říjnu však proběhne jeho online verze

Kultura

7.9.2020

Autor: red

Připravovat filmový festival v období pandemické krize znamená adaptovat se. Academia Film Olomouc i ČZU Film Fest jsou festivaly zaměřené na vědu a poznání, a proto se rozhodly vědě naslouchat a maximálně se přizpůsobit nastalé situaci. Čeká vás tak online festivalová platforma i série promítání napříč Českem.

Ilustrační foto

Foto: Facebook Academia Film Olomouc

Vedení obou festivalů, které navázaly úzkou spolupráci, se rozhodlo k transformaci letošní festivalové podoby tak, aby předcházela rizikům šíření nákazy a zároveň svým fanouškům nabídla jedinečný divácký zážitek plný vědy a poznání. Oba festivaly jsou navíc navázány na univerzitní prostředí, které nemůže riskovat ohrožení bezpečnosti svých studentů ani široké veřejnosti.

Jádro letošního ročníku tak od 1. do 15. října bude tvořit online festival ve stylu vědeckého Netflixu. Ten bude probíhat na nově vznikající platformě www.watchandknow.cz. Diváci zde najdou populárně-vědecký soutěžní výběr AFO55 i na živé vědy zaměřené snímky ze soutěže ČZU Film Festu. Nebudou chybět ani přednášky a filmové úvody, které budou streamovány online a diváci budou moct posílat své dotazy na hosty z řad vědců a filmařů. "Od zrušení dubnového termínu AFO55 jsme připravovali obě verze - tedy online festival i tradiční AFO v prostředí Olomouce. Postupem času jsme však došli k tomu, že chceme být zodpovědní ve svém jednání. Dělat festival v jeho tradiční podobě by letos bylo velmi rizikové a jeho okleštěná podoba bez zahraničních hostů, doprovodného programu, koncertů a živého města jednoduše není to pravé AFO. Zároveň děláme vše pro to, aby letošní online adaptace byla plnohodnotným zastoupením a originálním zážitkem," popisuje festivalové změny ředitel AFO Jakub Ráliš.

Po akreditování se budou diváci moct dívat celé dva týdny na všechny snímky zdarma. Platforma však bude fungovat celoročně a bude pravidelně přinášet nové vědecké dokumenty. Ty budou divákům během roku k dispozici za malý poplatek určený na pokrytí práv k filmům. "Milovníci kino sálů a živých projekcí však nemusí smutnit. Academia Film Olomouc ve spolupráci s ČZU připravuje sérii AFOKINO, která přinesou ty nejlepší snímky do kin a dalších sálů napříč Českou republikou. Cílem je podpořit kina, která pandemií velmi utrpěla, a zároveň dostat skvělé vědecké dokumenty, které se běžně v kinech neobjeví, přímo k divákům, aniž by museli cestovat až do Olomouce," vysvětluje ředitel Odboru vnějších vztahů ČZU Jakub Kleindienst.

Hned první projekce proběhnou v olomouckém kině Metropol od 1. do 4. října a představí festivalové premiéry. AFO Kina pak budou pokračovat od 5. do 8. října v pražském kině Edison a Přítomnost. Na další projekce v průběhu celého roku se diváci mohou těšit ve Zlíně, Ostravě, Šumperku a dalších místech, které i s daty budu průběžně zveřejňována. "Projekce a jejich termíny se vždy přizpůsobí aktuální koronavirové situaci. Kina budou dodržovat vládní nařízení a všechna nezbytná hygienická opatření, aby byly projekce bezpečné," ubezpečují pořadatelé.