Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Den lidí bez domova se blíží! Letos bez polévek, barevné misky ale chybět nebudou

Zprávy z regionu

5.10.2020

Autor: Lenka Šimková

Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova, kdy zakoupením polévky můžete přispět na podporu Charity Olomouc. Aktuální opatření v souvislosti s epidemií koronaviru však neumožní konání této akce v rozsahu, na který jsme zvyklí. Polévky nebudou, pokud přesto chcete i letos podpořit charitu, můžete si na místo přijít zakoupit typické misky nebo donést ponožky. :-)

Barevné misky se těší velké oblibě a nepřijdete o ně ani letos.

Foto: archiv redakce

Den lidí bez domova letos připadá na sobotu 10. října a ještě minulý týden to vypadalo, že akce proběhne ve stejném rozsahu, jako každý rok, a že se opět budeme moci těšit na polévky v barevných keramických miskách, které vyrábí lidé se zrakovým postižením z TyfloCentra Olomouc – sociální firmy Ergones. Misky si předem v sociálním podniku kupují firmy, aby podpořily tyto zaměstnance a díky tomu má keramická dílna Ergones práci na celý rok a lidé se zrakovým postižením uplatnění na trhu práce. Bohužel aktuální opatření v souvislosti s nouzovým stavem a epidemií koronaviru neumožní organizátorům uvařit a servírovat polévky. Přesto se však akce v malém rozsahu na Horním náměstí uskuteční a pokud chcete i letos přispět na podporu Charity Olomouc, můžete si zakoupit samotnou misku nebo donést ponožky.

"Do poslední chvíle jsme věřili, že se nám podaří akci uskutečnit, a že si lidé budou moct vychutnat polévky jako je tomu každým rokem. Bohužel nám plány zhatil nouzový stav, ale i přesto jsme chtěli tuto dobročinnou akci alespoň částečně zachovat. V sobotu si tak od 10 hodin můžou lidé na náměstí koupit barevné misky a přispět tím na dobrou věc. A jelikož jsme letos vyhlásili "rok ponožek", tak mohou lidé nosit i nové ponožky všech druhů a velikostí, které pak rovněž předáme olomoucké charitě," uvádí za Dobré místo pro život Věra Zukalová. 

Barevných keramických misek je letos k prodeji připraveno zhruba 450 kusů a za jednu zaplatíte 100 korun. "Měli jsme pár dotazů, že by lidé rádi přispěli a misku si koupili, ale v sobotu budou mimo Olomouc. V takovém případě lze částku 100 korun poslat na účet 191928345/0600 a do poznámky napsat barvu misky. Vyzvednout si ji pak mohou po dohodě přímo v Tyflocentru," doplňuje Věra Zukalová s tím, že je ale nutné poslat peníze do pátku, aby byla objednávka včas zaevidována a miska odložena. Na Horním náměstí se bude prodávat, jako vždy, do vyprodání zásob.