Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kde si užít zábavu na podzim? Máme pro vás skvělé tipy, kam vyrazit v Olomouci a okolí!

Tipy a názory

21.9.2020

Lenka Šimková

I když podzim u mnoha lidí nepatří k těm nejoblíbenějším ročním obdobím, zbarvené listí a poslední hřejivé paprsky slunce nám dokáží vykouzlit úsměv na rtech. A i na podzim se dá vyrazit za skvělou zábavou jak v centru Olomouce, tak v blízkém okolí. Pokud uvažujete, kam se vydat na víkend nebo třeba jen kam zajít odpoledne po práci, tak pro vás máme přehled zajímavých míst, která v tomto období stojí za návštěvu. ;-)

ZÁBAVA V CENTRU MĚSTA (když chcete být venku)

PLAVBY OLOMOUC
Plavby:
na základě rezervace
Kontakt: www.plavbyolomouc.cz 
Plavby po Moravě vstoupily do další sezony. V souvislosti se stavbou protipovodňových opatření se i nadále využívá jiná trasa plavby se zázemím v přístavišti U Vodníka. Také na podzim se můžete těšit na poznávací plavby, ale také rozlučky se svobodou, firemní akce a jiné oslavy. ;-)

OLOŠLAP
Jízdy Ološlapem:
je třeba rezervace
Kontakt: www.oloslap.cz 
A hned další skvělý tip od již zmíněného provozovatele! Jestli toužíte po netradičním zážitku v centru města, nebo chcete vaše přátele seznámit s historickým centrem, oslavit narozeniny či se rozloučit se svobodou, pak je Ološlap skvělou volbou. Slouží také jako pojízdný pivní bar. Během jízdy tak můžete sledovat krásy města za doprovodu hudby a osvěžit se pivem z pivovaru Chomout. A od loňského roku se můžete projet Žánkem.

KAPRODROM
Adresa:
 za ulicí Andělská, Olomouc
Otevírací doba: denně 08:00-20:00
Kontakt: www.kaprodromklub.cz 
Ideální tip pro celou rodinu. Tady zažijete nejen vzrušující chvíle při rybolovu, ale najdete tu i klid a odpočinek v přírodním areálu kousek od centra. Pro nejmenší je zde lanové centrum, pískoviště a spousta dalších atrakcí. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci, kde se pro vás připravují čerstvé ryby a jiné grilované speciality. A i když třeba nerybaříte, můžete využít pramice, houpačky, stolní fotbálek a další.

Loď Kordulka a Marie Terezie

Ološlap Žánek

Foto: Plavby Olomouc

ZÁBAVA V CENTRU MĚSTA (když chcete být uvnitř)

AQUAPARK OLOMOUC
Adresa:
 Kafkova 526/21
Otevírací doba: po 14:00-20:00, út-pá: 10:00-20:00, víkendy a svátky 09:00-20:00
Kontakt: www.aqua-olomouc.cz 
Tento nevšední areál vodních atrakcí a relaxace návštěvníkům nabízí zajímavé adrenalinové a relaxační zážitky, odpočinkové zóny, masáže a solária v rámci jednoho komplexního provozu tvořeného vnitřní bazénovou halou a venkovním areálem. Jestli patříte k milovníkům vodních hrátek, o které nechcete přijít ani na podzim, vydejte se sem. Zejména děti budou nadšené... 

BOWLAND
Adresa:
 Polská 1, Galerie Šantovka
Otevírací doba: Po-Pá 11:00-22:00; So-Ne 09:00-22:00
Kontakt: www.bowland-center.cz
Jestli máte rádi týmové hry, pak vyrazte do Šantovky na bowling. Největší bowlingové centrum na Moravě s 18 profesionálními drahami a nejmodernějším softwarem na trhu čeká jen na vás. Celý prostor centra Bowland je klimatizovaný a je nekuřácký. K dispozici máte i WIFI připojení zdarma. Navíc si v Lobstru můžete dát i něco dobrého k jídlu. ;)

VETERAN ARENA
Adresa: 
Sladovní 103/3
Otevírací doba:
(do listopadu) ÚT-NE 10:00-17:00. V případě státního svátku je otevřeno i v pondělí.
Kontakt: 
www.veteranarena.cz 
Muzeum historických automobilů je jedno z největších, veřejně přístupných muzeí svého druhu v České republice. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména Tatra, Wikov, "Zetka", Praga, Aero a Škoda. A na letošní sezonu je připravena řada novinek. Už teď se můžeme těšit na rozšíření sbírky Indian a nově tu také uvidíte stroje ČZ. Ideální místo pro milovníky aut, motorek a historie...

Veteran Arena

Pevnost poznání

Foto: Jan Procházka, Pevnost poznání

PEVNOST POZNÁNÍ
Adresa:
 17. listopadu 7 (areál Korunní pevnůstky)
Otevírací doba: Po zavřeno (o svátcích otevřeno); Út-Pá 09:00-17:00; So, Ne 09:00-18:00
Kontakt: www.pevnostpoznani.cz
Pevnost poznání je interaktivním univerzitním muzeem, kde si zábavu najdou nejen děti, ale také dospělí. Díky neformálnímu přístupu ke vzdělávání je dnes Pevnost poznání velmi inspirativním prostředím. V muzeu je k vidění několik zajímavých expozic a za návštěvu rozhodně stojí také planetárium. V Pevnosti poznání se koná řada poutavých akcí během celého roku, děti mohou navštěvovat nejrůznější kroužky, které jsou tu pořádány. Pro veškeré informace o nejnovějších událostech či akcích sledujte web.

KROKODÝLEK OLOMOUC
Adresa: Florykova 556
Otevírací doba: Po-Čt, Ne 10:00-19:00; Pá, So 10:00-20:00
Kontakt: www.krokodylek-olomouc.cz 
Krokodýlek je největší zábavní park v kraji. Nabízí více jak 25 úžasných atrakcí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Můžete se těšit na pětipatrovou prolézací klec, lanové centrum, bazén s lodičkami, motorkovou dráhu, sedm metrů vysokou horolezeckou stěnu a mnoho dalšího. Součástí je i restaurace orientovaná na italskou kuchyni. Skvělý tip, když je venku nevlídno...

JUMP ACADEMY OLOMOUC
Adresa: Olomoucká 1715/90, Olympia Olomouc
Otevírací doba: denně 09:00-21:00
Kontakt: www.jumpacademy.cz/olomouc 
Jump Academy Olomouc je trampolínové centrum pro děti a dospělé. Přijďte si zaskákat, trampolíny na vás čekají! Zažijte spoustu zábavy a tréninku. Jump aréna nabízí hned několik druhů atrakcí, ty jsou vyrobené z kvalitních materiálů a díky vysokým bezpečnostním standardům splňují ty největší požadavky na bezpečnost. Jump park je charakteristický i tím, že na účastníky dohlíží animátoři a trenéři. A dá se tu uspořádat i narozeninová oslava.

JUMP FAMILY OLOMOUC
Adresa: Pražská 255/41, Olomouc City
Otevírací doba: Po-Pá 10:00-20:00, So, Ne a svátky 09:00-20:00
Kontakt: www.jumpfamily.cz/olomouc 
Skočte do jump arény v Olomouci a prožijte nekonečné množství zábavy. Čeká na vás hřiště snů plné trampolín i jiných atrakcí pro celou rodinu, včetně nejmenších. Nezáleží na tom, kolik toho umíte. Kvalifikovaní trenéři vám rádi pomohou s prvními skoky i náročnějšími triky. Přijďte se sem vyskákat ze všedních starostí, zlepšit fyzičku nebo zničit ratolesti...

Jump Academy Olomouc

Krokodýlek

Foto: Jan Procházka

STRAŠIDELNÝ DŮM
Adresa:
 Komenského 863
Otevírací doba: St, Čt 16:00-22:00; Pá 16:00-23:00; So 10:00-13:00, 13:30-17:00, 17:30-22:00; Ne 14:00-20:00
Kontakt: www.strasidelnydum.cz
Tak tady vás čeká adrenalinová zábava ve strašidelném domě s hororovým příběhem. A jestli jste tu už byli, tak vězte, že stojí za to přijít znovu, protože od 30. září vás tu čeká úplně jiný příběh a jiné dekorace. A budete se bát...

MISTR ÚNIKU
Adresa:
 Schweitzerova 44
Otevírací doba: dle domluvy
Kontakt: www.mistruniku.cz
Utečete z uzamčené místnosti? Čeká vás 60 minut plných hádanek, úkolů a logických postupů. 60 minut, kdy si 2 až 5 hráčů vyzkouší, jak spolu umí komunikovat a spolupracovat. Aktuální téma zní "tajemství sousedova sklepa". Ideální pro rodiny, party přátel i jako teambuilding.

KAM ZA ZÁBAVOU V OKOLÍ?

ZOO OLOMOUC
Adresa:
 Darwinova 29, Svatý Kopeček
Otevírací doba: denně 09:00-17:00, od října jen do 16:00
Kontakt: www.zoo-olomouc.cz 
Zoo na Svatém Kopečku je oblíbeným cílem výletů zejména rodin s dětmi. Místní zoologická zahrada patří k těm nejhezčím. Rozprostírá se v příjemném, zalesněném prostředí a v současnosti chová téměř 1800 kusů celkem 380 druhů zvířat. Nabízí možnost prohlídky vzácných druhů živočichů v šesti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo unikátní, 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž (nic pro slabé nátury). Velkou výhodou je občerstvení takřka na každém rohu. Ráj pro děti i dospělé... :)
DOPORUČENÍ: Pokud se sem chystáte o víkendu, připravte se, že je tu přes léto opravdu hodně lidí a nemusí se vám podařit zaparkovat. Doporučujeme proto použít autobusovou dopravu, linka č. 11 jede z Hlavního nádraží a zastaví vám kousek od vchodu do zoo.

V olomoucké zoo můžete nově vidět třeba mládě zubra i vlčí safari. 

Foto: Jan Procházka

RESORT HRUBÁ VODA
Adresa: Hrubá Voda
Otevírací doba: Čt-Pá 13:00-18:00; So-Ne 09:00-18:00
Kontakt: www.hrubavoda.cz

Asi 22 kilometrů od Olomouce, v údolí řeky Bystřice pod strmými kopci Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku, najdete areál, kde je snad všechno, co potřebujete k dokonalé relaxaci. Je tu bobová dráha, dětské hřiště, minigolf, lukostřelecká aréna, disc-golf, víceúčelové hřiště, speciální Kamzíkova stezka mezi stromy, saunový svět, privátní wellness i ubytování. Dají se odtud také pořádat zajímavé výlety do okolí. Celý areál je dobře dostupný jak autem, tak vlakem. Ideální místo pro odpočinek...

SLUŇÁKOV
Adresa: Skrbeňská 70, Horka nad Moravou
Kontakt: www.slunakov.cz
Sluňákov je přesně tím místem, kam se vypravíte, když si chcete odpočinout od civilizace. V moderní nízkoenergetické budově se můžete ubytovat, konají se u také akce pro celé rodiny, například ekologické večery, tábory, také zajímavé programy či aktivity zaměřené environmentálně.

LOVECKÁ CHATA
Adresa: Vodní 6, Horka nad Moravou 
Kontakt: www.naloveckou.cz
Lovecká chata v Horce nad Moravou je oblíbeným výletním místem se stylovou restaurací, ubytováním, zázemím pro nejrůznější setkání a společenské akce a širokou nabídkou volnočasových aktivit. A co je fajn - mají tu i jízdárnu, takže se vy i vaše děti můžete povozit na koních.

Hrad Šternberk

Zámek Čechy pod Kosířem

Foto: www.hrad-sternberk.cz, archiv zámku Čechy pod Kosířem

HRAD SOVINEC
Adresa: Sovinec, okr. Bruntál
Otevírací doba: září ÚT-NE 09:00-18:00, říjen ÚT-NE 09:00-17:00, ve svátky otevřeno i v pondělí
Kontakt: www.hradsovinec.cz 
Hrad Sovinec se nachází na jižním okraji masivu Nízkého Jeseníku, asi 13 kilometrů od Rýmařova. Počátky hradu se datují do první poloviny 14. století a ve své nynější podobě představuje unikátně zachovalou stavebně-technickou ukázku barokní vojenské architektury. Nabízí zajímavou podívanou nejen milovníkům historie, ale o víkendech se tu konají skvělé akce pro celé rodiny. Sledujte proto web, ať vám nic neuteče. :)

HRAD BOUZOV
Adresa: Bouzov 8
Otevírací doba: záleží na zvoleném okruhu
Kontakt: www.hrad-bouzov.cz 
Úžasnou podívanou nabízí také Bouzov. Romantický hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Velmi často je vyhledávanou lokalitou filmařů. Stojí za návštěvu. ;)

STÁTNÍ HRAD ŠTERNBERK
Adresa: Horní náměstí 6, Šternberk
Otevírací doba: záleží na zvoleném okruhu
Kontakt: www.hrad-sternberk.cz 
Státní hrad Šternberk se nachází nedaleko Olomouce a nabízí návštěvníkům zajímavou podívanou. Původně obranné středověké sídlo ze 13. století s dochovanou válcovitou věží a zbytky opevnění hlavního paláce láká nevšední atmosférou. Půvabné kulisy hradu potom tvoří okolní lesopark a dnešní podhradí.

ZÁMEK ČECHY POD KOSÍŘEM
Adresa: Mánesova 1
Otevírací doba: září ÚT-NE, svátky 09:00-17:00, říjen víkendy a svátky 09:00-16:00
Kontakt: www.zamekcechy.cz 
Klasicistní zámek obklopený parkem o rozloze 21,5 hektaru, který patří k nejcennějším objektům historické zeleně na Moravě, je spjat se šlechtickým rodem Silva-Tarouca. Přítelem hraběcí rodiny byl malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849–1870. Zámek stojí za návštěvu!
V letošním roce si na zámku připomínají 200. výročí od narození Josefa Mánesa a při této příležitosti se můžete těšit na řadu zajímavých akcí!

ZÁMEK PLUMLOV
Adresa: Zámecká 99
Otevírací doba: září denně mimo pondělí 10:00-18:00, říjen o víkendech a svátcích 13:00-18:00
Kontakt: www.zamek-plumlov.cz 
Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680 až 1690 Janem Adamem z Lichtenštejna. Je zajímavý nejen svou historií, ale návštěvníky potěší také akce, které se tu konají. Sledujte zde, ať víte, kdy na zámek vyrazit.

Javoříčské jeskyně

Foto: Martin Koudelka, Správa Javoříčských jeskyní

MLADEČSKÉ JESKYNĚ
Adresa: Mladeč
Otevírací doba: září ÚT-NE 09:00-16:00, říjen ÚT-NE 09:00-15:00 (o svátcích otevřeno i v pondělí)
Kontakt: www.caves.cz 
Mladečské jeskyně se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Podzemní prostory jsou bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky, jeskyně jsou opravdu krásné. I tady platí, že byste neměli zapomenout na teplé oblečení a pevnou obuv.

JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ
Adresa: Slavětín u Litovle
Otevírací doba: září ÚT-NE 09:00-16:00, říjen ÚT-NE 09:00-15:00 (o svátcích otevřeno i v pondělí)
Kontakt: www.caves.cz 
Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podstatná část jeskyní byla objevena již v roce 1938. Doporučujeme vzít si s sebou teplejší oblečení a pevnou obuv.

PUNKEVNÍ JESKYNĚ + MACOCHA
Adresa: Blansko
Otevírací doba: liší se podle měsíců i dnů v týdnu. Aktuální naleznete zde.
Kontakt: www.caves.cz
Punkevní jeskyně leží v severní části Moravského krasu v kaňonu Pustého žlebu. Od roku 1914 je nedílnou součástí prohlídky Punkevních jeskyní také návštěva dna propasti Macocha, hluboké 138 metrů. 
Pro velký zájem o prohlídku Punkevních jeskyní je nutné se objednat. Rezervovat vstup je možné pro skupinu i jednotlivce až jeden rok dopředu..