Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Opatření vlády paralyzuje Olomouc: ruší se kulturní a sportovní akce, zavírají divadla i školy

Zprávy z regionu

10.3.2020 aktualizováno 12.3.2020 10:17

Lenka Šimková, Jan Procházka, Zuzana Doleželová

Zákaz sportovních i kulturních akcí nad 100 lidí, uzavírky základních, středních a vyšších odborných škol, přerušení výuky na vysokých školách, rušení akcí a festivalů. Tak vypadají opatření vlády proti šíření koronaviru.

Obrázek

V souvislosti s epidemií koronaviru ve střední Evropě svolal premiér Andrej Babiš na pondělní ráno mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu. Společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem pak přednesli další mimořádná opatření, ke kterým vláda dospěla. "S platností od 10. března od 18:00 se zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, taneční akce a jiná shromáždění, stejně tak výstavy, slavnosti, poutě a veletrhy, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas sto osob," uvedl premiér Andrej Babiš. Tento zákaz bude platit až do odvolání mimořádného opatření. "Chápeme, že to pro veřejnost bude nepříjemné, ovšem je potřeba zabránit masivnímu šíření viru, ke kterému došlo v Itálii," dodal Babiš.

Od středy bude platit také zákaz přítomnosti žáků na základních, středních i vyšších odborných školách. Mateřských škol se opatření zatím nedotkne. Co se týká vysokých škol, záleží na jednotlivých univerzitách, jak se k opatření státu postaví. Některé školy již zrušily výuku a vyhlásily samostudium.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dále doporučil všem seniorům, aby preventivně zůstávali doma a nezdržovali se na veřejných místech s vysokou koncentrací osob. 

OPATŘENÍ V OLOMOUCI

V pondělí odpoledne mimořádně zasedala Bezpečnostní rada města Olomouce. "Od začátku jsme celou situaci sledovali a mapovali, připravovala se opatření, která by měla jít vůči občanům, monitorovali jsme situaci, kooperovali jsme s Bezpečnostní radou Olomouckého kraje. Dnešní situace vyústila v nutnost přijmout opatření pro město Olomouc," uvedl primátor Mirek Žbánek. Město bude realizovat opatření ve všech svých organizacích, nebude konat veřejné akce a uzavírá se i Informační centrum města Olomouce. Více zde →

Divadla

K aktuálnímu zákazu divadelních a kulturních akcí se vyjadřuje ředitelka olomouckého Divadla Tramtarie Petra Němečková: "Divadlo Tramtarie do této kategorie nespadá, má kapacitu 76 diváků, představení tedy normálně hrajeme dál podle programu." Stejně tak můžete bez problémů navštívit i Divadlo na cucky, které rovněž disponuje menší kapacitou sálu. "Ani nás se opatření netýkají," potvrdil ředitel Divadla na cucky Jan Žůrek.

"Na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o zákazu pořádání veřejných akcí nad 100 účastníků jsme nuceni zrušit chystanou akci pro fanoušky Pojď se Sigmou do divadla. Plánované představení Trenér v Divadle na Šantovce se rovněž konat nebude," stojí v prohlášení SK Sigma Olomouc.

V návaznosti na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu uzavřelo vedení Moravského divadla Olomouc divadelní budovu pro veřejnost. Naplánovaná večerní i dopolední představení jsou zrušená. "Plně respektujeme rozhodnutí vlády České republiky. Prevence vůči koronaviru je pro nás na prvním místě. Zdraví je priorita a jsou chvíle, kdy musí kultura stranou. Již jsme přijali zvýšená hygienická opatření, v souvislosti s nařízením jsme okamžitě zavedli zákaz návštěv v divadle a veškerých edukačních činností a zájmových kroužků v budově. V divadle bude probíhat jen nejnutnější provoz, zkušební proces chystané muzikálové inscenace Donaha! pokračuje v normálním režimu," uvedl ředitel divadla David Gerneš. Vedení Moravského divadla ruší naplánovaná představení počínaje dnešním dnem až do odvolání. "Divákům nabídneme náhradní termíny představení, prosíme proto, aby si již zakoupené vstupenky ponechali. O případných náhradních termínech či vracení vstupného budeme včas informovat. Naplánovaná školní představení rušíme bez náhrady, školám vrátíme vstupné. Předplatitelé o představení nepřijdou, nabídneme jim náhradní termín v rámci abonmá. Momentálně jsme také až do odvolání zastavili prodej a rezervace vstupenek na naše představení," shrnul ředitel. 

Zprávy o uzavření přišly také z Divadla na Šantovce: "Vážení diváci, vzhledem k rozhodnutí vlády o zrušení akcí s návštěvností nad 100 lidí vyhlašujeme uzavření divadla do odvolání. Všechny akce se snažíme nyní přesunout na náhradní termíny, o kterých vás budeme v nejbližší době informovat. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za vzniklé komplikace. Tým Divadla na Šantovce."

Muzea

Muzeum umění Olomouc je až do odvolání uzavřeno. Kromě aktuálních výstav jsou tak zrušeny i vernisáže a veškeré další akce, které se v prostorách Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea Olomouc měly konat. Muzeum na svých webových stránkách informuje návštěvníky o možnosti vrácení vstupného za již zakoupené vstupenky.

Vlastivědné muzeum v Olomouci, stejně jako Zámek v Čechách pod Kosířem a Arboretum Bílá Lhota, bude od 12. března pro veřejnost zcela uzavřeno.

Kina

"Vážení diváci, vzhledem k bezpečnostní situaci se vedení kina rozhodlo s okamžitou platností zrušit veškerá filmová a živá představení do neděle 22. března. Filmová představení jsou zrušena bez náhrady, živá představení budou z následujících dvou týdnů přesunuty do náhradních termínů. Vstupenky na filmy můžete vracet na pokladně kina. Zítřejší koncert The Backwards – World Beatles Show se přesouvá na 17. května od 19:00. Čtvrteční představení Zbigniew Czendlik: Postel, hospoda, kostel se přesouvá na 3. června od 19:00. O nových termínech koncertu Dana Bárty a divadelního představení Káťa a Škubánek v současnosti jednáme," uvedli organizátoři z kina Metropol.

Na mimořádnou situaci reagují i v Premiere Cinemas. "Zachováme se podle doporučení naší asociace. Zařídíme to tedy tak, aby se na žádné představení nedostalo více než 99 diváků. Dokud máme tuhle možnost, využijeme ji, pokud se opatření budou nějakým způsobem stupňovat, zachováme se samozřejmě podle toho," uvedl manažer olomoucké pobočky Radek Kreuziger.

Naopak síť multikin Cinestar okamžitě ruší veškeré veřejné projekce ve svých třinácti pobočkách v celé zemi.

Festivaly a výstavy

Posouvá se Jeden svět
Opatření se dotkne festivalu Jeden svět, který měl v Olomouci odstartovat 16. března. "Vzhledem k tomu, že filmy promítáme převážně v menších prostorách, budeme se snažit naše diváky o snímky a akce neochudit," uvedla ještě ráno koordinátorka festivalu Barbora Kurdzielová. Nakonec ale pořadatelé akci odvolali. "Momentálně řešíme nový termín," uvedli v úterý večer.

Ruší se For Model
O víkendu se měla konat akce s názvem For Model. Bude zrušena. "Akce je z rozhodnutí Vlády ČR dne 10. 3. zrušena. Všem návštěvníkům, kteří si již koupili vstupenku v online předprodeji, bude částka automaticky vrácena v plné výši na jejich platební kartu do 3 až 5 dnů," uvedli pořadatelé.

Prozatím zůstává otázkou, zda se uskuteční oblíbená jarní Flora, která každoročně přiláká do Olomouce tisíce návštěvníků.

Ruší se Beerfest
Opatření se bohužel dotkne i velkých akcí, které se v Olomouci chystají. Letos se tak neuskuteční ani oblíbený Beerfest. "Na základě dnešní tiskové konference o zákazu kulturních akcí musíme bohužel sdělit nový termín dvacátého ročníku festivalu, který proběhne v roce 2021 ve dnech 27.-29. 5. Velmi nás to mrzí a těšíme se na vás v roce příštím," vzkázal za pořadatele Pavel Spálený.

Posouvá se Prix Bohemia Radio
Zrušen je také jarní termín konání mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Akce bude přesunuta na podzim 2020 a podrobnosti o jejím průběhu budou zveřejněny po vyřešení všech produkčních kroků, které s přesunem festivalu souvisejí.

S přesunutím Prix Bohemia Radio na podzim souvisí i zrušení plánované Kavárny POTMĚ.

Zařízení zřizovaná městem

Uzavírka
Dojde k pozastavení činnosti sportovních a kulturních zařízení zřizovaných městem. Bazénová část olomouckého akvaparku i bazén budou pro veřejnost uzavřeny, stejně tak Moravská filharmonie, Moravské divadlo, sportovní haly, Zoo Olomouc, Knihovna města Olomouce i Sluňákov.

Rovněž se veřejnosti zavřela i Vědecká knihovna v Olomouci.

Kluby

Ke změnám termínů musí sáhnout Jazz Tibet Club. "O všechny naše akce je zájem, takže žádné koncerty nebudeme rušit. Minimálně u těch nejbližších ale budeme nuceni najít jiný termín konání. Uvidíme, jak dlouho budou opatření platit, podle toho se zařídíme dál," uvedl dramaturg klubu Vladimír Foret.

Páteční program Bounty Rock Cafe se dle majitele klubu Dušana Neumanna neruší, naproti tomu sobotní koncert (Stef Paglia Trio) se pravděpodobně neuskuteční. "Je dost možné, že teď v klubu budou vystupovat pouze české kapely," upřesnil. 

Nejbližší koncerty ruší i Český rozhlas Olomouc

Pro veřejnost se uzavírá i klub Belmondo. Ten se rozhodl zrušit všechny akce."Vzhledem k současné zdravotní situaci a dnešnímu rozhodnutí Bezpečnostní rady státu jsme nuceni zrušit nadcházející akce v Belmondu do odvolání. Věřte, že nás to mrzí stejně jako vás a uděláme vše pro to, abychom vám to později vynahradili," stojí na facebookovém profilu klubu.

Ke stejnému kroku sáhl i S-klub: "Vzhledem ke zdravotní situaci se musíme podřídit rozhodnutí Bezpečnostní rady státu. V současné době proto přesouváme nejbližší naplánované akce, vstupenky ale nadále zůstávají v platnosti a o nových termínech vás budeme brzy informovat - o nic nepřijdete, vše je v jednání. Děkujeme za pochopení a že jste s námi." Tady najdete program.

Nemocnice

Fakultní nemocnice Olomouc již dříve přistoupila k preventivním opatřením, kdy zakázala návštěvy na všech klinikách, v pátek 6. března pak zřídila izolovanou čekárnu pro pacienty s podezřením na infekci koronavirem. Ovšem stále platí, že v případě podezření na infekci, mají pacienti primárně kontaktovat lékaře telefonicky, nikoli osobním kontaktem. Dále pak Fakultní nemocnice odvolala všechny chystané akce, jako čtvrteční bezplatné vyšetření ledvin, kterým se chtěla připojit k oslavě Světového dne ledvin, stejně tak Ortopedická klinika kvůli hrozbě šíření koronoviru zrušila dnešní edukační setkání pacientů před plánovanou operací kolenního a kyčelního kloubu.

Vojenská nemocnice Olomouc vyhlásila již 5. března zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci se také ukončila odborná praxe studentů. Zákaz platí do odvolání.

Veřejná doprava

Již v pondělí jsme vás informovali o tom, že Olomoucký kraj vyjednal s autobusovými dopravci, kteří v regionu zajišťují veřejnou dopravu, aby u všech vozů prováděli ozonové čištění. Jde o moderní a ekologickou technologii, která dokáže zcela zničit viry i bakterie.

Kraj také v souvislosti s uzavřením škol přistoupil k dočasnému omezení některých autobusových linek. Ty od pátku 13. března přejdou do režimu jarních prázdnin. Nebudou tedy vypravovány spoje, které obvykle sváží děti do škol a rozváží je zpět. 

Informace z Dopravního podniku města Olomouce: "Olomoucká KHS zatím žádná doporučení nerozesílala, přesto jsme se s úklidovou firmou domluvili, že při každodenním úklidu budou důkladně dbát na stírání všech madel a použijí silnější koncentrát čistícího prostředku. Všechny tramvaje i autobusy procházejí úklidem každý den."

Sport

Opatření se dotkne isportovních zápasů. Ligová fotbalová asociace rozhodla o odehrání všech utkání FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v následujících dvou soutěžních kolech bez přítomnosti diváků v omezených podmínkách, které jí určilo Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Tím pádem se domácí utkání Sigmy s Příbramí (dne 21. března) uskuteční bez přítomnosti diváků na Andrově stadionu.

Hokejová Tipsport Extraliga je přerušena do 28. března! Ve středu odpoledne se kluby TELH a vedení Českého hokeje dohodli na tom, že se hokejová extraliga prozatím přeruší. "Datum 29. března je nejzazším termínem pro to, abychom mohli dohrát play off. Předkolo by se dohrálo ve zkrácené verzi, následně po dnu volna by 1. dubna začalo čtvrtfinále ve zkrácené verzi na tři vítězné zápasy. Stejným způsobem by pak pokračovalo semifinále a finále do termínu 29. dubna," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.

Vzhledem k mimořádným opatřením dochází k úpravám pravidel akcí pro děti konaných na olomouckém zimním stadionu. Tréninky mládežnických kategorií MŠ, přípravky, 1. a 2. třídy jsou zrušeny. Vstup na zimní stadion je povolen pouze hráčům, trenérům a vedoucím mládežnických týmů. S ohledem na tato mimořádná opatření je účast dětí na trénincích a utkáních na zvážení rodičů. S platností od 12. března jsou zrušena veřejná bruslení.

Volejbalové zápasy se uskuteční. Všechny soutěže však budou probíhat bez účasti veřejnosti. "Všechny turnaje mládeže (mistrovské a nemistrovské soutěže ČVS) hrané formou turnajů za účasti více než čtyř účastníků se odkládají na dobu neurčitou, případně do dalšího rozhodnutí svazu," uvedl web Českého volejbalového svazu.

I všechny basketbalové zápasy nejvyšších soutěží se odehrají bez diváků. "Je to nepopulární rozhodnutí pro fanoušky i pro kluby, ale v tuto chvíli nemáme jinou možnost. Naším cílem je, aby se soutěže po sportovní stránce řádně dohrály," vysvětluje sportovní ředitel obou nejvyšších soutěží Zdeněk Ringsmuth, proč zůstanou hlediště nejvyšších soutěží uzavřena.

Český svaz házené rozhodl o odložení Final Four Českého poháru žen. O jeho novém termínu, případně o jeho zrušení, bude rozhodnuto později. Informaci uvedl oficiální web svazu. Hrát se mělo tento víkend v Kutné Hoře, mezi nejlepší pohárovou čtyřkou je také DHK Zora Olomouc.

Univerzita

V souvislosti s nově vydanými mimořádnými opatřeními Univerzita Palackého v Olomouci dočasně ruší kontaktní výuku. "Opatření platí od zítřka (středa 11. 3.) do konce příštího týdne (neděle 22. 3.). Týká se také kurzů celoživotního vzdělávání UP. Alternativní forma výuky a studia v tomto období je na individuální domluvě vyučujícího se studenty. O případném dalším prodloužení tohoto opatření s ohledem na aktuální vývoj situace vás budeme informovat," uvádí univerzita na svém facebookovém profilu.

Také Pevnost poznání reaguje na aktuální situaci. "V souvislosti se situací ohledně šíření nákazy COVID-19 a mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR bude Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci až do odvolání uzavřena," uvedla Martina Vysloužilová, tisková mluvčí Pevnosti poznání.

Zasedala Bezpečnostní rada města Olomouce

V úterý ve 13:00 v souvislosti s mimořádnou situací v České republice a jejími dopady na situaci ve městě zasedala Bezpečnostní rada města Olomouce, která přijala řadu opatření - například se zavírá městská knihovna, zoo, plavecká část akvaparku, bazén, uzavírají se kluby pro seniory a další. Veškeré informace naleznete v našem přehledu. 

Lenka Šimková, Jan Procházka, Zuzana Doleželováolomouc@olomouc.cz