Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc přijímá bezpečností opatření v souvislosti s nařízením vlády

Zprávy z regionu

10.3.2020 aktualizováno 12.3.2020 10:25

Lenka Šimková, Zuzana Doleželová

V úterý odpoledne proběhlo mimořádné zasedání Bezpečnostní rady města Olomouce, které vyústilo k vyhlášení několika omezení, která se přímo dotknou událostí ve městě.

Obrázek

V souvislosti s aktuálním vývojem situace dnes jednal krizový štáb města.

Foto: Jan Procházka

"Nástup koronaviru na různých místech ve světě jsme vnímali s veškerou vážností, byť u nás naštěstí doposud nejde o dramatické údaje. Našimi opatřeními chceme právě proto přispět k co nejlepší ochraně obyvatel před šířením tohoto onemocnění," uvedl primátor Mirek Žbánek. Bezpečnostní rada města Olomouce zasedala v úterý od 13:00 a její jednání trvalo téměř dvě hodiny. "Od začátku jsme celou situaci sledovali a mapovali, připravovala se opatření, která by měla jít vůči občanům, monitorovali jsme situaci, kooperovali jsme s Bezpečnostní radou Olomouckého kraje. Dnešní situace vyústila v nutnost přijmout opatření pro město Olomouc," uvedl Žbánek. Město bude realizovat opatření ve všech svých organizacích, nebude konat veřejné akce a uzavírá se i Informační centrum města Olomouce, pracovníky bude možné kontaktovat telefonicky. "Dále pozastavujeme činnost klubů pro seniory zřizovaných městem, ostatní služby pro seniory jako rozvoz obědů nebo docházka do domů za seniory zůstává," doplnil primátor.

Provoz mateřských škol a jeslí, které navštěvuje zhruba 3 700 dětí, bude zachován minimálně do pátku 13. března, ostatní školy jako základní, střední i Univerzita Palackého a Moravská vysoká škola od zítřejšího dne ruší výuku. "Budeme sledovat situaci a podle toho se řídit dál. V pátek v poledních hodinách bychom vydali další prohlášení, zda školky a jesle budou uzavřeny či ne," sdělil primátor Žbánek. Omezení se dotýká i kulturních a sportovních center. Uzavřeny až do odvolání budou klubovny, tělocvičny, hřiště i celé školní areály.

Rovněž dojde k pozastavení činnosti sportovních a kulturních zařízení zřizovaných městem. Bazénová část olomouckého akvaparku i bazén budou pro veřejnost uzavřeny, stejně tak Moravská filharmonie, Moravské divadlo, sportovní haly, Zoo Olomouc, Knihovna města Olomouce i Sluňákov. Výstaviště Flora Olomouc ruší plánovanou víkendovou akci For Model. "Velkou otázkou je pro nás, zda se v dubnu uskuteční oblíbená jarní Flora. Jde o významnou událost, která láká tisíce návštěvníků, a je zde velká míra pravděpodobnosti, že se v letošním roce z důvodu mimořádných opatření neuskuteční. Zatím však uvidíme, jak se situace bude nadále vyvíjet," řekl primátor.

Doplnil, že opatření se pochopitelně týkají i diskoték, barů a klubů, které by měly zajistit maximální počet sto osob uvnitř objektu. "Apeluji na součinnost provozovatelů, je to v zájmu občanů," podotkl Žbánek.

Veřejná doprava na území města bude jezdit bez posilových školních spojů, a to od čtvrtku 12. března. Dopravní podnik také výrazně zintenzivnil čištění vozů MHD.

Olomoucký kraj přistoupil k dočasnému omezení některých autobusových linek. Ty od pátku 13. března přejdou do režimu jarních prázdnin. Vozy jsou čištěny ozonem.

Pracovníci městských akciových společností DPMO a Technické služby města Olomouce dostávají při výkonu práce dezinfekční prostředky. 

Bezpečnostní rada doporučila sportovním klubům a zájmovým organizacím, aby zvážily své sportovní aktivity s ohledem na omezení shromažďování osob. Dále také doporučila občanům, aby omezili fyzické návštěvy na úřadech magistrátu města Olomouce a preferovali telefonický kontakt. "Zároveň vyzýváme všechny právnické a fyzické osoby, aby dodržovaly nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR a pokyny orgánů ochrany veřejného zdraví. Je to v zájmu nás, občanů," uzavřel primátor.

Podívejte se, jak se opatření dotknou dění ve městě. Situaci jsme pro vás přehledně zmapovali.

Lenka Šimková, Zuzana Doleželováolomouc@olomouc.cz