Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: svátky města, muzejní noc, Štafeta na vozíku, Vyznání růžím, koncerty i Revizor

Tipy a názory

18.6.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a před námi je víkendové volno. Pokud nemáte v plánu letní dny strávit někde na chalupě nebo u vody, tak se podívejte na přehled akcí, které se budou konat v Olomouci. A že jich bude opravdu hodně! Na své si přijdou milovníci dobrého jídla, muziky, filmů i divadla. A samozřejmě nebude chybět ani program pro děti... ;)

Před námi je ryze tropický víkend, rtuť teploměru se má vyšplhat nad třicet stupňů Celsia. Nezapomeňte proto dodržovat pitný režim a chránit se před sluníčkem. ;)

Pátek

08:00 / Svátky města jinak / Olomouc
10:00 / Štafeta na vozíku / Rudolfova alej
10:00 / Oživ centrum II Olomouc / Olomouc
10:00 / LOUNGE Prima NÁKUPY/ OC Haná
14:00 / Víkendové denní party / Long Story Short
14:00 / Vyznání růžím / Rozárium
15:00 / Mistrovství Evropy ve fotbale / FunPark Galerie Šantovka
17:00 / Z Letňáku na Zbrojnici a zpět / Zbrojnice, Wurmova, Letní kino
18:00 / Olomoucká muzejní noc / Olomouc
18:00 / Vypsaná fixa / Palouček před Sklubem
19:00 / Revizor / Výstaviště Flora
20:00 / Živé pasti v tajemné večerní atmosféře / Sbírkové skleníky

Pátek - Sobota - Neděle

Spolek Trend vozíčkářů Olomouc pořádá v pátek již 9. ročník oblíbené Štafety na vozíku

Foto: Spolek Trend vozíčkářů Olomouc

V pátek odstartují velkolepé třídenní Svátky města, které letos budou úplně jiné, než jsou Olomoučané zvyklí. Oslavy se totiž uskuteční na nejrůznějších místech ve městě v průběhu tří dnů. V pátek se třeba po několikaleté pauze znovu veřejnosti otevře radniční věž. ;) 

Součástí Svátků města bude i druhý ročník festivalu Oživ centrum, který ve Smetanových sadech nabídne sportovní i kreativní aktivity pro děti, přehlídku volnočasových kroužků a táborů i design market. V Rudolfově aleji bude v pátek od dopoledních 10 hodin probíhat již 9. ročník oblíbené Štafety na vozíku. Během dvanáctihodinové sportovně-kulturně-benefiční akce čeká Olomoučany spousta zábavy pro celou rodinu a pestrý hudební program. 

OC Haná si pak připravilo zajímavou nákupní akci pro všechny návštěvníky. Oblíbená akce LOUNGE Prima NÁKUPY plná slev a speciálních nabídek nabídne degustaci kávy, zamilovaný fotokoutek, slevové kupony i autogramiádu Evy Burešové. Na tu se v OC Haná můžete těšit v 15 hodin. 

V olomouckém rozáriu začíná už dnes ve 14 hodin Vyznání růžím. Návštěvníky čekají během třídenní akce expozice s monumentálními romantickými kyticemi od předních českých floristů, prezentace svatebního designu, floristické show, pánské střihy od barber shopu, gastrozóna, workshopy, hudba a také trhy. Vstup je zdarma a veškeré podrobnosti o akci se dočtete tady →

Skvělou zprávu máme také pro milovníky fotbalu, protože ve FunParku u Galerie Šantovka můžete každý den sledovat zápasy Mistrovství Evropy ve fotbale. K tomu posezení, točené pivko, makrely, grilované speciality a další dobroty. Už od 18 hodin tak můžete fandit českému výběru, který bude hrát proti Chorvatsku. ;)

Pestrý program vás bude čekat i na nádvoří Zbrojnice, která se promění v jednu velkou chill out zónu pod hlavičkou Zaparkuj. Na místě vás bude čekat půjčovna dek, deskových her i dalších her nebudou chybět koncerty a večerní filmová projekce. Pestrý program vás bude čekat i po cestě do letního kina, ostatně celá akce má příznačný název Z Letňáku na Zbrojnici a zpět.

V 18 hodin pak vypukne Olomoucká muzejní noc, která otevře brány pěti desítek míst, mezi nimi a takových, která veřejnosti běžně přístupná nejsou. Lidé se tak mohou večer podívat třeba do radíkovského fortu, ale i Anatomického muzea Lékařské fakulty. Podrobný seznam přístupných míst naleznete zde →

Pod širým nebem ve Smetanových sadech dnes v 19 hodin bude mít premiéru Gogolův Revizor. Ruské klasiky se režijně chopila herečka Jana Paulová a jak sama tvrdí, celé dílo odruštila a dívá se na něj současnýma očima. V hlavní roli se představí Jan Ťoupalík a podrobnosti o inscenaci se dočtete tady →

Sobota

08:00 / Svátky města jinak / Olomouc
09:00 / Africké trhy / Galerie Moritz
09:00 / Vyznání růžím / Rozárium
10:00 / Oživ centrum II Olomouc / Olomouc
10:00 / Vintage.Market.Olomouc / Letní kino
10:00 / Z Letňáku na Zbrojnici a zpět / Zbrojnice, Wurmova, Letní kino
10:00 / Eminka a Emoušek / Korunní pevnůstka
10:00 / Ovčí den v Domu přírody / Sluňákov
10:00 / Soboty s roboty / Pevnost poznání
14:00 / Víkendové denní party / Long Story Short
19:00 / Krvavá svatba / Výstaviště Flora
19:00 / Po stopách něžného muže / Korunní pevnůstka
19:00 / Fraky dolů! / Kino Metropol
19:30 / LiStOVáNí.cz: Švejk / Long Story Short
20:30 / Slavnostní premiéra filmu DO SVÍTÁNÍ / FunPark Galerie Šantovka

Pátek - Sobota - Neděle

Rozárium bude po tři dny hostit Vyznání růžím. Čeká vás prezentace svatebního designu, floristické show, barber shop, gastrozóna, workshopy, hudba a také trhy.

Foto: archiv VFO

V sobotu pak naplno vypuknou Svátky města, které se tentokrát ale nebudou soustředit jen na centrum, zájemce zavedou hned na třicet různých míst. Přesně tolik subjektů se totiž letos do akce zapojilo a kompletní program najdete na webových stránkách akce. V centru se můžete těšit i na festival Oživ centrum, v Galerii Moritz pak od 9:00 budou probíhat oblíbené Africké trhy, které nabídnou to nejlepší ovoce přímo ze srdce Afriky.

V areálu Letního kina bude od 10 hodin připravený další Vintage market, který nabídne nepřeberné množství vintage a retro kousků, ale také bohaté občerstvení. Pokračuje také akce Z Letňáku na Zbrojnici a zpět, tentokrát to můžete vzít přes Wurmovu, kde oslaví charitní obchod Dobrodruhá své třetí narozeniny. 

S dětmi pak můžete během dopoledne zajít třeba na Korunní pevnůstku, kde pro ně bude připravné pohádkové představení Eminka a Emoušek. Když už zde budete, tak se zastavte i v Pevnosti poznání, která v rámci akce Soboty s roboty nabídne spoustu interaktivní zábavy. V Bezručových sadech pak bude připravena pro děti soutěž Robotrip - tulák po parku. A výlet si i s dětmi můžete udělat do Domu přírody ve Sluňákově, kde pro vás budou připravena hravá stanoviště o pastevectví, vlně a ovečkách. Chybět nebudou procházky s pastevcem a bohaté občerstvení.

Také večerní program je pestrý. Moravské divadlo chystá od 19 hodin na Floře baletní představení Krvavá svatba, na Korunní pevnůstce se ve stejný čas můžete vydat Po stopách něžného muže. V kině Metropol pak v 19 hodin bude mít premiéru snímek Fraky dolů!, který v období pandemie natočili hudebníci Moravské filharmonie Olomouc (Moravia Quintet).

Do Long Story Short pak v 19:30 zavítá Lukáš Hejlík se svým Listováním. A s čím jiným vyrazit na turné po rozvolnění a téměř roce a půl izolace než právě se stále aktuálnějším Švejkem a jeho osudy? ;)

A pokud se rádi bojíte, tak si nesmíte nechat ujít slavnostní premiéru filmu o nejstrašidelnějších místech ČR. Snímek Do svítání natočili olomoučtí filmaři George Vision, kteří vyrazili na pět nejstrašidelnějších míst v ČR a natočili o tom celovečerní film. Slavnostní premiéra proběhne v sobotu ve 20:30 ve FunParku Galerie Šantovka a vstupenky koupíte tady →

Neděle

08:00 / Svátky města jinak / Olomouc
09:00 / Vyznání růžím / Rozárium
10:00 / Hudební dílnička s Natálií Tichánkovou / Výstaviště Flora
10:00 / Dopoledne s divadlem / Výstaviště Flora
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
18:00 / Mistrovství Evropy ve fotbale / FunPark Galerie Šantovka
19:00 / Krvavá svatba / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

Milovníkům moderního baletu nabídne Moravské divadlo o víkendu hned dvojí uvedení taneční adaptace Lorcovy Krvavé svatby.

Foto: Moravské divadlo/Tereza Hrubá

V neděli máte poslední možnost podívat se na Vyznání růžím v olomouckém rozáriu. Těšit se můžete na floristické show i zajímavé přednášky a samozřejmě nebudou chybět doprovodné trhy a gastrozóna.

Moravské divadlo chystá na neděli dopoledne pro děti. Od 10 hodin se tak na Výstavišti Flora v areálu Samb. Ta je určena pro děti od 6 do 12 let. Členka činohry Moravského divadla a talentovaná zpěvačka Natálie Tichánková děti seznámí nejen s pojmy jako je rytmus, ale také si zahrají spoustu her a společně zazpívají několik písniček. Pro děti bude také připraveno malování na obličej, tetování airbrush i občerstvení. Vstupenky na hudební dílničku je možné zakoupit na webu divadla nebo v pokladně v místě konání akce.

Odpoledne se pak ve Smetanových sadech můžete těšit na zahájení letošní sezony promenádních koncertů. Od 16 hodin v altánku vystoupí Blue Cimbal a Roman Veverka a vstup je samozřejmě zdarma. 

A v parku ještě zůstaneme, protože od 19 hodin můžete zajít na baletní představení Krvavá svatba, které uvede Moravské divadlo v blízkosti sbírkových skleníků. Vstupenky na představení koupíte tady nebo na místě před představením.

Přejeme hezký víkend!