Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Den železnice, minifestival vín, Tvargle Fest, Miniopery pro děti i báječný rozvod

Tipy a názory

16.9.2022

Lenka Šťastná

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Tentokrát se toho bude dít opravdu hodně! Potěšíme milovníky sportu, dobrého jídla, piva, vína i rodinné zábavy. Takže pokud ještě nemáte plány na nadcházející dny volna, tak pozorně čtěte... ;-)

Pátek

09:00 / Sportuje celá Olomouc / Horní náměstí
10:00 / Polská sezóna v Olomouci / Horní náměstí
14:00 / Energie pro kulturu / Pevnost poznání
16:00 / Mini festival vín / OpenWine Garden
17:00 / ZUŠ ŽEROTÍN: Čaj o páté aneb setkání uměnídobrovolné / Art Rubikon
17:30 / Weepin’ Wires / Hotel Flora
18:00 / Mirek Kemel v Rajské zahradě / Sluňákov
18:00 / Kristýna Stratilová / Cafe Delux
19:00 / Hraběnka / Moravské divadlo
19:00 / Elly / Olodvorek
20:00 / Letní kino: Trainspotting / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle 

Na Horním náměstí bude i v pátek od ranních hodin probíhat festival Sportuje celá Olomouc. Tentokrát se v průběhu dne můžete těšit na turnaj florbalových nadějí, představení FBS Olomouc, házenkářky DHK Zora Olomouc a na setkání s elitními extraligovými volejbalistkami VK UP Olomouc.

Mimo to bude na Horním náměstí v pátek a v sobotu probíhat vyvrcholení Polské sezony v Olomouci. Čekají vás zde workshopy pro celou rodinu, soutěže o vouchery a upomínkové předměty, ochutnávky polské kuchyně, tipy na výlety i dovolenou. Více podrobností zde →

Pokud patříte k milovníkům kvalitního vína a v pátek odpoledne budete trávit čas v Olomouci, tak se určitě zastavte na minifestival vín, který pořádá OpenWine Garden. Během akce budete moci procestovat po vinné mapě více než osm vinařských zemí. To vše za doprovodu gurmánských specialit a tematické hudby.

Od 17:30 se před hotelem Flora můžete těšit na koncert olomoucké kapely Weepin’ Wires ve stylu současného amerického blues-rocku. Před samotným koncertem bude na místě i točené pivo a grilované dobroty, a to již od 16:30.

V pátek startují také již 32. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc, který se snaží udržet téma vztahu člověka a přírody ve veřejném prostoru a rozvíjet jej ve prospěch lidského zdraví a pestřejší krajiny. Festival bude v pátek v 18 hodin oficiálně zahájen koncertem známého kreslíře a muzikanta Mirka Kemela, a to v prostorech Rajské zahrady Františka Skály v Horce nad Moravou. Více zde →

Zajít můžete také do divadla. To Moravské zve v 19 hodin na tragikomedii Hraběnka, ve které v hlavní roli exceluje Vlasta Hartlová. "Elizabeth Anna Marie z Lansdorfu a Scheibergu - pro vládnoucí režim pouze dělnice Lansdorfová - se vrací do rodného městečka proto, aby oslavila své 70. narozeniny. Její domovské sídlo bylo zestátněno komunisty. Mysleli si, že se tak definitivně zbaví obtížné aristokracie, ale modrá krev povahu nezmění ani pod nátlakem rudých soudruhů," píše se v anotaci. Hra je inspirovaná filmem Zámek v Čechách.

Sobota

08:00 / Regionální den železnice / Olomouc
08:00 / Vinyl a CD Burza / Kateřinská 10
09:00 / Tématicky tvořivé dopoledne pro děti / Art Rubikon
10:00 / Sportuje celá Olomouc / Horní náměstí
10:00 / Polská sezóna v Olomouci / Horní náměstí
10:00 / Dny evropského dědictví / Hrad Šternberk
10:00 / MINT Market / Letní kino
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
11:00 / TVARGLE FEST / Velká Bystřice
14:00 / Zažít město jinak / Dolní náměstí
18:00 / Ludmila Len / Cafe Delux
20:00 / Kameník & Kartel / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Milovníci historických vlaků a železnice by si v tento den zajisté neměli nechat ujít Regionální den železnice, který láká na jízdy historickými vlaky do všech směrů z olomouckého hlavního nádraží, ale také na možnost navštívit depozitář ČD Muzea s nově opravenou točnou, kde bude k vidění motorová lokomotiva řady T478.1 zvaná Bardotka či Zamračená, které je letošní ročník věnován. Více zde →

I s dětmi si můžete udělat výlet třeba na hrad Šternberk, kde se budou slavit Dny evropského dědictví. Hradem budou provázet průvodci v historických kostýmech a jejich výklad bude zaměřený na historii gastronomie na hradech a zámcích. Prohlídky budou končit v Liechtensteinské kuchyni, kde budou připraveny ochutnávky pokrmů dle starých receptů. V tento den bude rovněž zpřístupněn objekt Ledovny, technická památka v hradním parku, jež prošla kompletní rekonstrukcí. 

Pokud budete zůstávat v Olomouci, tak od dopoledních 10 hodin můžete zajít na Šantovské trhy, na kterých své produkty nabídnou především regionální producenti farmářských i řemeslných výrobků. Až do 18 hodin si tak zde můžete nakoupit ovoce i zeleninu, uzeniny, sýry, rybízové víno a spoustu dalšího.

V areálu Letního kina pak bude až do odpoledních 17 hodin probíhat MINT Market, na kterém najdete originální módu, designové doplňky, oblečení pro děti, hračky, šperky, kabelky, pásky a boty, bio kosmetiku a stovky dalších autorských výrobků přímo od jejich tvůrců. Chybět nebudou ani vybrané delikatesy.

Milovníkům piva i tvarůžků by pak neměl uniknout Tvargle Fest ve Velké Bystřici. Těšit se můžete na Tvargle ve všech možných podobách, chybět nebude ani široká nabídka piv z lokálních minipivovarů. To vše doprovodí kulturní program v amfiteátru, který nabídne kuchařskou show, koncerty, pohádku z produkce Divadla Tramtarie i pivovarskou tombolu.

I v centru Olomouce bude pořádně živo. Dolní náměstí totiž ožije akcí Zažít město jinak. Hlavním záměrem události jsou sousedská setkání a společné oživení veřejných prostor. Těšit se tak můžete na sousedské setkání, divadlo, autorské čtení, házení sekerou, karaoke i speciální drinky. Více podrobností zde →

Neděle

09:00 / Nedělní brunch / Bistro Helen
10:00 / Káťa a Škubánek / Divadlo na Šantovce
10:00 a 14:00 / Miniopery / Moravské divadlo
13:00 / Bezpečná cesta do školy / Výstaviště Flora (u pavilonu H)
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
17:00 / Olomouc - Mladá Boleslav / zimní stadion
19:00 / Můj báječný rozvod / Reduta

Pátek - Sobota - Neděle

Neděli můžete zahájit třeba stylovým brunchem v bistru Helen. Tým šéfkuchaře Toma Juříka nezapomene na oblíbená vejce na několik způsobů, domácí pomazánky, náš křupavý chléb obložený spoustou dobrot a sladkou tečku nakonec. A na své si přijdou i vagetariáni a vegani.

Po vydatné snídani můžete i s dětmi do Divadla na Šantovce, které od 10 hodin chystá pohádku Káťa a Škubánek. Představení trvá hodinu a kromě rozmanitých zvuků v něm uslyšíte i dvě dynamické písničky, které složil Jan Zrzavý a Tomáš Mixa.

Také Moravské divadlo chystá program pro děti. Dopoledne v 10 hodin a odpoledne ve 14 hodin budou mít premiéru Miniopery - hudební pohádky pro děti s chytrými texty a chytlavými melodiemi autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka.

Ve Smetanových sadech vás pak od 13 hodin čeká další ročník oblíbené rodinné akce Bezpečná cesta do školy. Děti i rodiče se můžou těšit na hry, soutěže o hodnotné ceny, různá vystoupení a nespočet poučných zážitků. Součástí programu bude i oblíbený veletrh volnočasových aktivit pro děti a mládež.

V neděli odpoledne by si všichni fanoušci olomouckého hokeje neměli nechat ujít první extraligový zápas Mory na domácím ledě v této sezoně. A rovnou půjde o pikantní souboj s Mladou Boleslaví. Úvodní buly je plánováno na 17 hodin.

Víkend pak můžete zakončit třeba na divadelním představení. V Redutě od 19 hodin uvidíte zábavnou a hodně ironickou hru Můj báječný rozvod. Na jevišti uvidíte plyšového psa a sedmnáct postav, jež všechny hraje Eliška Balzerová.

Přejeme hezký víkend!