Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ekologické dny Olomouc nabídnou besedy, výlety, aktivity pro rodiny, workshopy a Edojarmark

Zprávy z regionu

8.9.2022

Autor: red

Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce pořádá již 32. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO 2022), který se snaží udržet téma vztahu člověka a přírody ve veřejném prostoru a rozvíjet jej ve prospěch lidského zdraví a pestřejší krajiny. V pátek 16. září bude festival oficiálně zahájen koncertem známého kreslíře a muzikanta Mirka Kemela, a to v prostorech Rajské zahrady Františka Skály v Horce nad Moravou.

Tématem letošního ročníku festivalu je "lidský pobyt a komunikace v uzavřených bublinách propojeného světa". K tomu ředitel festivalu Michal Bartoš říká: "Vždy jsme se snažili, aby náš festival nebyl pouze pro "zelené", kteří mají přírodu jako svou práci nebo jeden z hlavních zájmů. Snažíme se toto téma nabízet napříč společností, mladým i starým lidem, vědcům, umělcům, úředníkům, učitelům… Ochrana přírody je velice komplikovaný proces, naší snahou je promýšlet kontexty problémů, že každý krok v ochraně přírody znamená ovlivnění ekonomiky a sociálních věcí a naopak. Pokoušíme se vytvářet prostor pro společnou poradu o našem světě, pro diskusi nejrůznějších lidí na nejdůležitější společenská témata, jít napříč odbornostmi, vytvořit komunikační mosty mezi uzavřenými bublinami stejně smýšlejících skupin lidí, propíchnout naše stereotypy, být chvíli mezi popraskanými bublinami, proto vznikl ten náš festivalový bubli*fuck."

Festival nabízí pestrý program s výlety po stopách Bohuslava Reynka v Petrkově a Humpolci, za architekturou lázní Luhačovice, do jeskyně Býčí skála, či objevná cesta za regionálními příběhy Hanácké krajiny, výstavami (Milan Kubeš, Helgi Thorgils Fridjonsson), workshopy a fotosoutěží. Maraton besed uvede hosty jako Václav Cílek, Marek Orko Vácha, Stanislav Komárek, Alice Koubová, Jan Romportl a Pavel Barša.

Ve dnech 7. až 9. října proběhnou i festivalové besedy, ke kterým ekolog David Storch říká: "Centrální téma EDO je ekologické, přestože to není vždy ekologie jako věda. Žijeme ve světě, který má nějaké ekologické problémy, je tu ekologická krize, … to co ji způsobilo už není samotná ekologie, to jsou věci, které jsou spojeny s lidmi, žijeme v antropocénu, souvisí se sociologií, filosofií … je jen dobře, že se v tomto případě lidé zabývají i ostatními okolnostmi ohrožujícími naši budoucnost."

Největší akcí festivalu je celodenní Edojarmark, který se uskuteční v sobotu 24. září ve Sluňákově. Těšit se můžete na koncerty nejrůznějších interpretů (Lenka Dusilová BAND, Jana Kirschner, Hm…, Tomáš Kočko a ORCHESTR, Žamboši, Iva Marešová a RAZAM a jako otvírák skupina Zavíráme), chybět nebudou informace o životním prostředí a odpadech, živá experimentální archeologie, stánky řemesel, divadlo, hravé aktivity pro rodiče s dětmi a zdarma přístupná galerie v přírodě (Dům přírody Litovelského Pomoraví).

Zajímavostmi nabitý program lidé najdou na festivalových stránkách →