Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sobota bude v Olomouci patřit milovníkům železnice. Nabídne historické vlaky a prohlídky depozitáře ČD Muzea

Zprávy z regionu

14.9.2022

Autor: red

Olomouc se v sobotu 17. září stane centrem oslav Regionálního dne železnice. Zájemci se mohou těšit na jízdy historickými vlaky do všech směrů z olomouckého hlavního nádraží, ale také na možnost navštívit depozitář ČD Muzea s nově opravenou točnou. Právě na ní se během dne setkají motorové lokomotivy řady T478.1 zvané Bardotka či Zamračená, jimž je letošní ročník věnován.

Lokomotiva Velký Bejček

Foto: archiv pořadatele

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

K hlavním atrakcím budou patřit jízdy parního vlaku s lokomotivou Velký Bejček (423.009). Ten pojede z olomouckého hlavního nádraží postupně do Šternberka (odj. v 8:27), do Prostějova hl.n. (odj. v 10:30) a do Hluboček (odj. v 14:10) a zpět. Další historické vlaky zajistí motorové lokomotivy řady T 478.1, kterým se přezdívá Bardotka či Zamračená. Konkrétně přijede do Olomouce z Veselí nad Moravou stroj T 478.1002, z Brna pak T 478.1001. Při ranní cestě z jižní Moravy a podvečerní jízdě zpět povezou obě lokomotivy vozy, kterými se budou moci svézt cestující. Mezi další zástupkyně této řady bude patřit například valašská T 478.1004 nebo domácí 749.250-7, jež se objeví v čele dalších vlaků, které během dne vyrazí směrem do Hluboček, Šternberku a Litovle předměstí.

V provozu bude také historická pantografová souprava řady EM 475.1, která během dne celkem třikrát vyrazí z olomouckého hlavního nádraží přes Prostějov či Přerov do Nezamyslic a zpět. Zájemci se budou moci svézt také soupravou s dvěma motorovými vozy řady M 131.1 Hurvínek. Ta nejdřív pojede z hlavního nádraží v Olomouci do Hluboček a zpět a potom celkem čtyřikrát projede úsek z olomouckého hlavního nádraží do stanice Olomouc-Řepčín a zpět.

Atraktivní částí programu bude možnost prohlídky depozitáře ČD Muzea. Nebude chybět ani přehlídka nostalgických vozidel na nedávno otevřené zrekonstruované točně nebo moderovaný doprovodný program. Letošní ročník Regionálního dne železnice v Olomouci bude věnován setkání motorových lokomotiv řady T 478.1 známých pod přezdívkou Zamračená, či na Moravě častěji Bardotka, Barča nebo Berta. Za zvukem jejich motoru se sjíždějí nadšenci z celého světa. V depozitáři se budou prodávat propagační předměty se železniční tematikou a občerstvení bude zajištěno tematicky v bufetovém voze BDlm.

Podrobnosti o Regionálním dnu železnice v Olomouci včetně podrobných jízdních řádů jsou na portálu Vlakem na výlet →