Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Veškeré agendy magistrátu jsou v provozu. Úřad však varuje občany před phishingovými útoky

Zprávy z regionu

4.5.2021

Autor: red

Olomoucký magistrát pokračuje v odstraňování následků kybernetického útoku globální hackerské skupiny. Od středy bude také plně v provozu odbor živnostenský, poslední, jehož agenda neběžela naplno. Magistrát tak bude poskytovat sto procent svých standardních služeb pro občany. Po útoku na městské webové stránky varuje magistrát občany před možnými phishingovými e-mailovými útoky.

Ilustrační foto

Foto: Pavel Snášel

Tým IT specialistů dokázal zprovoznit veškeré agendy samosprávy a státní správy a magistrát tak poskytuje všechny služby, které občanům poskytovat má. Odborníci upozorňují, že i nadále se budou vyskytovat menší komplikace, které dobu vyřízení některých žádostí prodlouží. Od úterý jsou v provozu také obnovené webové stránky města, které byly pod rozsáhlým a trvalým útokem od víkendu 24. a 25. dubna.

"V souvislosti s útokem na webové stránky a jeho charakterem nelze s jistotou vyloučit neoprávněný přístup do databáze webové aplikace. Jedná se například o formulář hromadné platby za odpady či o žádosti do dotačních programů. V těchto formulářích jsou obsaženy identifikační údaje a také kontakty, jako je e-mailová adresa či telefonní číslo," říká mluvčí magistrátu Michal Folta. Ihned po identifikaci kybernetického útoku došlo k odstavení systému, přesunutí databází a následně k nastavení nové ochrany webových stránek. Existuje však riziko, že výše uvedené identifikační a kontaktní údaje obyvatel města mohou být zneužity, především k cíleným phishingovým útokům. Odborníci proto upozorňují, aby byli lidé pozornější vůči podvodným e-mailům ve své elektronické poště.

Obecné informace ke zpracování osobních údajů ze strany města jsou uvedeny na této adrese. "Na vyšetřování kybernetického útoku magistrát nadále úzce spolupracuje s odborníky, policií, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a také s Úřadem pro ochranu osobních údajů," doplnil Folta.

Reklama

SportDrive.cz

Katalog firem » Služby

Naše společnost sportdrive.cz Vám umožní svézt se v nejrychlejších a nejexotičtějších supersportech světa: Ferrari F430, Lamborghini Gallardo a Nissan GT-R. Splňte si svůj klukovský sen a p...