Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Magistrát po kybernetickém útoku: většina agend už je opět v provozu, hackeři o víkendu zaútočili na web města

Zprávy z regionu

27.4.2021

Autor: red

Dva a půl týdne od začátku kybernetického útoku jsou veřejnosti k dispozici služby téměř všech agend magistrátu. Výjimkou je zatím živnostenský úřad, ale na zprovoznění jeho agendy se intenzivně pracuje. O víkendu stejná hackerská skupina cíleně zaútočila na veřejné webové servery města a způsobila komplikace na webových stránkách města, které byly preventivně odstaveny poté, co správci útok promptně identifikovali.

Ilustrační foto

Foto: Pavel Snášel

Všechny agendy Magistrátu města Olomouce s výjimkou živnostenského odboru jsou už tento týden v provozu. Nikde už tedy občan nenarazí na oznámení o tom, že ta či ona agenda nefunguje. "V případě některých odborů, jako je majetkoprávní, stavební, životního prostředí, dopravy či místní zeleně a odpadového hospodářství, zatím neběží plnohodnotně softwarová podpora. To pro občana znamená, že vyřizování příslušné žádosti může být v některých případech zdlouhavější," uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta. IT specialisté zároveň pracují na tom, aby bylo fungování magistrátní digitální infrastruktury a všech speciálních aplikací každým dnem lepší, rychlejší a samozřejmě bezpečnější.

O víkendu došlo také k útoku na webové stránky města, kdy stejná hackerská skupina cíleně útočila na webové servery s cílem eliminovat jejich dostupnost. "IT tým útok rychle odhalil, provedl protiopatření, a preventivně příslušné servery odstavil. Webové portály budou zatím omezeny co do funkčnosti. Podle odborníků se jednalo o jiný typ útoku – tzv. DDoS, k němuž se ale hlásí stejná skupina útočníků – dle jejího vyjádření jde o mstu za obnovení infrastruktury vlastními silami, aniž by město útočníkům platilo požadované výkupné," doplnil Folta.

Reklama

Restaurace a cukrárna U Bláhů

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace se nachází v centru obce Dolany u kruhového objezdu. Nabízíme točené kvasnicové pivo Paulauner. Každý víkend pořádáme různé akce i v cukrárně, pečeme domácí máslové zákusky.