Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hackerský útok na radnici: milionové výkupné město nezaplatí, agendu se podaří plně obnovit do dvou týdnů

Zprávy z regionu

13.4.2021

Jan Procházka

Není to jen tak nějaký obyčejný virus. Olomoucký magistrát se potýká s následky opravdu masivního hackerského útoku. Napadeny byly stovky počítačů a jejich disky zašifrovány. Hackeři ale podle dosavadních zjištění zřejmě nezískali žádná citlivá data. Přesný rozsah škody si ale zatím nikdo netroufne odhadnout. Hackeři požadovali po radnici výkupné, aby zašifrované disky obnovili. Město ale o možnosti ho zaplatit vůbec neuvažovalo. Běžná agenda magistrátu by měla být obnovena během dvou týdnů, s následky útoku se ale město bude potýkat ještě řadu měsíců. A vysoký bude zřejmě i účet za nápravu škod.

Po několika dnech od útoku už má radnice jasněji, co bude dál. “Prvotní závěry IT specialistů jsou optimistické. Odstraňování následků sice potrvá velmi dlouhou dobu, obnova služeb pro veřejnost je ale zvládnutelná během dvou týdnů,” ubezpečil mluvčí magistrátu Michal Folta. Hackeři ale byli poměrně úspěšní. “Podle dosavadních odhadů ze včerejška byla napadena asi polovina počítačů. Napadeny byly ty, které byly v době útoku připojeny k magistrátní síti. Tedy zapnuté počítače v kancelářích a notebooky se vzdáleným přístupem,” upřesnil mluvčí magistrátu Michal Folta. Celkově magistrát vlastní asi sedm stovek počítačů.

Napadeným strojům byly zašifrovány disky. “V zašifrovaných souborech zanechal útočník zprávu, že pro dešifrování systému požaduje zaslat peněžní prostředky ve výši 100 000 dolarů ve virtuální měně,” potvrdil policejní mluvčí Libor Hejtman. Podle kuloárních informací se však jednalo o částku ještě řádově vyšší. “Nemůžu tuto informaci potvrdit z jednoho prostého důvodu. IT experti, kteří na tom pracují, nechtějí o těchto věcech vůbec hovořit, protože probíhá vyšetřování. Každopádně na pracovní skupině, která se řešením problému zabývá, nepadlo o placení výkupného ani slovo,” ubezpečil Folta, že město se rozhodně hackery nenechá vydírat. Podle něj je teď důležité, aby byla co nejrychleji obnovena běžná agenda a občané tak nic nepoznali.

“Po prvotních krocích, kdy bylo nutné zabránit dalšímu šíření problému v síti, je prioritou co nejdříve obnovit fungování agendy státní správy, poté agendy samosprávy, a následně teprve řešit všechny další technické problémy,” popsal Folta postup řešení. Podle něj by magistrát měl fungovat v plném rozsahu zhruba do dvou týdnů, další řešení problémů uvnitř magistrátu pak ale může trvat až do podzimu.

Co všechno se hackerům podařilo získat, zatím není úplně jasné. “Magistrát spolupracuje s policií a také s úřadem pro ochranu osobních údajů. Dle dostupných informací k porušení důvěrnosti s největší pravděpodobností nedošlo,” zmínil Folta. Data se podle něj postupně daří obnovit ze zálohy. “Přijdeme nejspíš pouze o data ze dne útoku, tedy 6. dubna. To je ale poměrně malá bolest,” podotkl Michal Folta.

Dosud je částečně mimo provoz oblast evidence obyvatel či řidičských průkazů a motorových vozidel, na matrice nelze vydávat rodný, úmrtní či oddací list. “Zatím nelze provést ani většinu úkonů na dalších odborech státní správy i samosprávy. Na pokladnách magistrátu lze od středy platit hotovostí i platebními kartami. Pokračuje vydávání již vyhotovených osobních dokladů či dokladů z agendy řidičských průkazů, vydávány jsou i registrační značky z depozitu. Funguje i zapisování do evidence nově narozených či zemřelých osob i evidence sňatků,” zmínil Folta.

Velkou otázkou zůstává, kolik bude hackerský útok město nakonec stát. Proti podobné události totiž Olomouc není pojištěna a účet tak bude muset hradit z městské kasy. “Pracují tu tři externí specializované firmy, což bude určitě stát nemalé peníze. Podstatné bude také zjistit, co se podaří opravit a co bude třeba pořídit nové,” poznamenal Folta. Částka tak půjde určitě do milionů korun.

Už nyní je také jasné, že do budoucna bude potřeba magistrátní síť lépe ochránit. “Bude fungovat přísnější systém, nemůže to zůstat jako doposud. Nicméně odborníci říkají, že žádnou síť nelze zabezpečit stoprocentně. Spíš půjdeme cestou segmentace, aby i když dojde k průniku, byla odstavena jen dílčí část, ne celá síť,” prozradil závěrem Michal Folta.