Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Vyznání růžím, festival v ulicích Olomouce, divadla, koncerty i kouzelnické show

Tipy a názory

24.6.2022

Lenka Šimková

Před námi je poslední červnový víkend! A my pro vás máme opět pravidelnou dávku víkendových tipů. Na své si tentokrát přijde opravdu každý. Podívejte se, co všechno se o víkendu v Olomouci a okolí chystá a nechte se inspirovat.. ;)

Kam k vodě?

Horké letní dny je nejlepší strávit u vody. Pokud přemýšlíte, kam zajet k vodě na celý den, nebo kde se jen trošku zchladit po práci, tak pro vás máme unikátní přehled přírodních koupališť, zatopených lomů i bazénů v Olomouci a okolí. A rozhodně stojí za návštěvu, podívejte se →

Pátek

12:00 / Fingers Up / Mohelnice
14:00 / Vyznáním růžím / Rozárium
15:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
17:00 / Festival kouzel / Galerie Šantovka
19:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
20:00 / The Primitives Group / Bounty Rock Cafe
20:30 / Šikmý kostel / Výstaviště Flora
21:00 / Letní kino: S láskou Vincent / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V olomouckém rozáriu začíná v pátek ve 14 hodin Vyznání růžím. Návštěvníky během tří dnů čeká bohatý program pro všechny generace, dílničky i zážitky pro děti, koncerty, gastrozóny, degustace vín, trhy či floristické show a aranžmá. Součástí festivalu navíc bude jubilejní oslava olomouckého rozária, které slaví krásných 50 let od svého založení. Více o akci se dočtete tady →

Foto: archiv VFO

Od pátečního poledne bude v mohelnickém Morava Campu probíhat další ročník moravského hudebního festivalu Fingers Up. Na ten se můžete těšit jak v pátek, tak i v sobotu a na akci letos vystoupí Divokej Bill, Vypsaná Fixa. PSH, Thom Artway, The Silver Spoons. Ze zahraničních kapel nás poctí návštěvou King No-One (UK), Leap (UK), Sinplus (SUI). Nebude chybět ani spousta gastronomických zážitků ve food zóně.

Během tohoto víkendu se celá Galerie Šantovka zahalí do kouzel a iluzí. Bude zde totiž probíhat Festival kouzel, kdy budou v pasážích připravena vystoupení pro děti i dospělé, kouzelníci návštěvníky zapojí také do workshopů a představí jim mikromagii. Především dětem je pak určena škola kouzel a nebudou chybět ani magické show na podiu. 

Moravské divadlo má v pátek večer na programu Dokonalou svatbu. "Hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta..." Jak tohle všechno dopadne? To zjistíte už v 19 hodin v divadle.

Pokračuje i Moravské divadelní léto na Výstavišti Flora a dva měsíce po premiéře v ostravském Divadle Petra Bezruče budou mít olomoučtí diváci příležitost užít si zde adaptaci románu Karin Lednické Šikmý kostel. Představení začíná ve 20:30.

Sobota

09:00 / Vyznáním růžím / Rozárium
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
10:00 / Fingers Up / Mohelnice
10:00 / Speciální dětské prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Výstava bonsají, sukulentů a kaktusů / zámek Čechy pod Kosířem
11:00 / Festival kouzel / Galerie Šantovka
14:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
17:00 / Urban Vibes: Peter Gábor #2 / Telegraph
17:00 / Olomouc (o)žije 2022 / Olomouc
19:00 / Drobečky z perníku / hrad Šternberk
19:30 / Jméno / Výstaviště Flora
20:00 / Za soumraku / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu opět proběhnou oblíbené Šantovské trhy, na kterých si před obchodním centrem můžete nakoupit zeleninu, ovoce, sýry nebo uzeniny od místních farmářů, ale také další zajímavý sortiment. Trhy budou před Šantovkou probíhat od 10 do 18 hodin, na ty další se můžete těšit v sobotu 9. července.

Hrad Šternberk chystá na sobotu speciální Dětské prohlídky. Při edukačním programu se děti společně s lektorem přenesou do minulosti a podívají se, jaký byl život dětí na panském sídle. Součástí programu jsou i malé rukodělné aktivity a zapůjčení kostýmu. Je ovšem nutná rezervace..

Ve stejný čas bude na nádvoří zámku v Čechách pod Kosířem probíhat výstava bonsají, sukulentů a kaktusů. Návštěvu výstavy můžete spojit s návštěvou zámku a přilehlého zámeckého parku. Milovníkům Svěrákových filmů by pak neměla uniknout speciální expozice uvnitř zámku. ;)

Od sobotních 17 hodin pak ulice Olomouce ožijí hudbou. Už podruhé se v ulicích města totiž uskuteční hudební festival, jaký nemá obdoby. Olomouc (o)žije loni vznikl jako oslava uvolnění proticovidových opatření. I letos by chtěl přinést hlavně spontánnost a radost. Na mnoha improvizovaných scénách před kavárnami, bary či restauracemi se vystřídá přes 60 vystupujících. A zapojit se mohou i sami návštěvníci. Veškeré podrobnosti zde →

Také sobotní večer můžete strávit na divadelním představení. Moravské divadlo uvede komedii Jméno, kde se příjemná večeře pěti úspěšných a intelektuálně založených přátel nečekaně zvrtne v okamžiku, kdy jeden z nich prohlásí, že se rozhodl dát svému synovi jméno Adolf. Jak tohle všechno dopadne zjistíte od 19:30 na Výstavišti Flora.

A na zajímavou premiéru láká kino Metropol, ve kterém se společně s olomouckými filmaři můžete vydat ve 20 hodin na dobrodružnou cestu Za soumraku. Co se stane, když se ocitnou uprostřed bermudského trojúhelníku Slovenska? Existují duchové nejstrašidelnějšího lesa Evropy? Jsou legendy pravdivé, nebo jen plné fantazie? Na tyto i další otázky nachází parta odvážných filmařů překvapivé odpovědi. Vydejte se na cestu společně s nimi.. ;)

Neděle

09:00 / Vyznáním růžím / Rozárium
09:30 / Divadlo, čti! - Nedráždi bráchu bosou nohou / Moravské divadlo
10:00 / Výstava bonsají, sukulentů a kaktusů / zámek Čechy pod Kosířem
11:00 / Festival kouzel / Galerie Šantovka
15:00 / Téčko: Croodsovi - Nový věk / Telegraph
16:00 / Podskalák / Moravské divadlo
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
19:00 / Studio SEN - !Genetika! / Divadlo na cucky
20:00 / Natálie Tichánková & 4GOOD / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli máte poslední možnost podívat se na Vyznání růžím v olomouckém rozáriu. Těšit se můžete na floristické show i zajímavé přednášky a samozřejmě nebudou chybět doprovodné trhy a gastrozóna.

Také Festival kouzel v Galerii Šantovka se v neděli bude chýlit ke svému konci. Ani v tento den však nepřijdete o ukázky mikromagie, školu kouzel i magickou show.

Moravské divadlo uvede v neděli už v 16 hodin lidovou operetu Podskalák. Příběh o lásce, které není přáno, ale která nakonec dojde šťastného konce, zdobí evergreeny Karla Hašlera.

Ve stejný čas se ve Smetanových sadech můžete těšit na další ze série letních promenádních koncertů v parku. Tentokrát zde vystoupí kapela Isbina.

A o hudbu nebude v parku nouze ani večer. V rámci Moravského divadelního léta zde totiž od 20:00 vystoupí Natálie Tichánková se svojí kapelou 4GOOD. Koncert bude výjimečný nejen v tom, že diváci uslyší novou autorskou tvorbu této vycházející olomoucké kapely, ale vrcholem celého večera bude křest autorského alba. O tom, na co všechno se můžeme těšit, i o tom, kdy se kapela rozhodla začít s autorskou tvorbou, jsme si před časem povídali se zpěvačkou Natálií Tichánkovou a připomenout si to můžete v našem rozhovoru →

Přejeme hezký víkend!