Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc podruhé (o)žije. Na festival v ulicích se chystá sedmdesát účinkujících

Kultura

20.6.2022

Jan Procházka

Už podruhé se v ulicích města uskuteční hudební festival, jaký nemá obdoby. Olomouc (o)žije loni vznikl jako oslava uvolnění proticovidových opatření. I letos by chtěl přinést hlavně spontánnost a radost. Na mnoha improvizovaných scénách před kavárnami, bary či restauracemi se vystřídá přes 60 vystupujících. A zapojit se mohou i sami návštěvníci. Ti si na tzv. HAPPY POINTS mohou vyzpívat třeba pivo nebo zmrzlinu. Festival vypukne v sobotu 25. června v 17 hodin.

"Za loňský ročník jsme dostali Cenu města za počin roku. Toho si nesmírně vážíme. Loni to byl takový výkřik radosti, že už se konečně zase můžeme bavit. Ostatně i atmosféra v ulicích byla velmi radostná. A tu spontánnost a radost chceme slavit i letos," usmívá se Havran. „S vystupujícími jsme v kontaktu od začátku roku. Moc nás těší nás, že většina účastníků prvního ročníku má chuť hrát znovu.. Do toho jsme oslovili řadu dalších. Tanečních vystoupení, kapel, sólistů a buskerů je tak o něco víc než loni, říká Havran. „Těší nás, že konání festivalu podporuje také město Olomouc“, doplňuje Havran.

Návštěvníci se mohou těšit třeba na Jumpig Drums, kteří celou akci v 17:00 na Dolním náměstí zahájí, violoncellové seskupení Arrhythmia na Žerotínově náměstí, Terez Wrau, Martina Šafaříka, No Barriers, Zdeňka Hamříka, vstupující ze ZUŠ Žerotín a Iši Krejčího, Finigan Brothers, KJ SAX.a mnohé další. Hrát se bude doslova po celém centru. Před kavárnami, restauracemi či bary na náměstích Hrdinů, Republiky, Žerotínově, Horním i Dolním a také v přilehlých ulicích. "Na našich webových stránkách najdete program s časy, kdy jednotliví účinkující vystupují. Ale najdete tam i několik hudebníků, kteří budou pendlovat po městě a zahrají tam, kde bude zrovna volno a bude se jim chtít," vysvětluje Havran a zároveň vyzývá všechny, kteří mají doma hudební nástroj, aby ho v sobotu 25. 6. vzali do ulic, našli si své místo pro hraní a pomohli rozeznít olomoucké ulice. „Chceme, aby byl festival živelný a plný energie a atmosférou se tak na jeden večer pomyslně přenést na jih Evropy. Aby návštěvníci zpívali a tančili s hudebníky tak, jak se to dělo minulý rok. Aby se přidal každý, kdo bude mít chuť. Samozřejmě s ohledem na ostatní muzikanty“.

Všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář, dobrovolné vstupné se bude vybírat do klobouku či do sklenice.

Zapojit se mohou i sami návštěvníci. "Po městě bude několik tzv. HAPPY POINTŮ, tedy označených podniků a provozoven, ve kterých si odvážlivci můžou vyzpívat různé odměny. Nejde o výkon, jde o snahu a zábavu. Na odvážlivce tak za písničku čeká zmrzlina, drink, pivo nebo hranolky. Tyto odměny věnovaly samotné podniky, chtějí společně s námi rozproudit město a patří jim za to díky." přiblížil Havran.

Kompletní program s časy a místy vystoupení jednotlivých účinkujících a seznam HAPPY POINTS najdete na webu olomoucczije.cz