Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Natálie Tichánková: s kapelou 4GOOD na Floře zahrajeme známé písničky a představíme i naši autorskou tvorbu

Rozhovory

14.6.2022 aktualizováno 23.6.2022 09:17

Lenka Šimková

V rámci Moravského divadelního léta se v neděli 26. června na Výstavišti Flora uskuteční koncert herečky a zpěvačky Natálie Tichánkové a její kapely 4GOOD. Koncert bude výjimečný nejen v tom, že diváci uslyší novou autorskou tvorbu této vycházející olomoucké kapely, ale vrcholem celého večera bude křest autorského alba. O tom, na co všechno se můžeme těšit, i o tom, kdy se kapela rozhodla začít s autorskou tvorbou, jsme si povídali se zpěvačkou Natálií Tichánkovou.

Vstupenky na koncert Natálie Tichánkové a její kapely 4GOOD můžete zakoupit online, v pokladně Moravského divadla nebo na místě před akcí.

Koncem června Tě s kapelou na Floře čeká koncert, můžeš prozradit, na co všechno se fanoušci můžou těšit?
Můžou se těšit na pořádnou hudební show pod širým nebem! Určitě zahrajeme světoznámé vypalovačky, to zkrátka nemůže chybět, a právě takto nás lidé doteď znali, že jsme na akcích hráli s kapelou covery. Každopádně tento koncert bude výjimečný v tom, že jsme se konečně vydali na autorskou cestu a budeme křtít naše první autorské album. Všichni pevně věříme, že si jednou budou lidé zpívat naše písničky se stejným zápalem, jako to teď dělají, když hrajeme covery.

Takže teď pilně zkoušíte, ladíte tu vlastní tvorbu…
Zkoušíme ve velkém stylu (smích). Ono je totiž strašně těžké dát kluky dohromady. Všichni mají spoustu povinností kolem, učí na Základních uměleckých školách, mají rodiny nebo další závazky, takže najít termín pro společnou zkoušku je celkem nadlidský úkol (smích). Ale jo, připravujeme celou dramaturgii koncertu, ať to má spád. Prokládáme známé hity naší autorskou tvorbou tak, aby to bylo pestré. Jedinečností koncertu je, že nám album pokřtí pětinásobný slovenský Zlatý slavík Peter Cmorik, který uprostřed programu také vystoupí. Do toho se nám podařilo na poslední chvíli zlanařit i Petra Fialu ze skupiny Mňága a Žďorp. Takže bude mít album nečekaně kmotry rovnou dva. Mám z toho velkou radost a věřím, že nás čeká nezapomenutelný hudební večer.

Proč sis jako kmotra pro svou desku vybrala právě Petera Cmorika?
To je dobrá otázka… Peter je můj kamarád a kolega, společně hrajeme v Ostravě v muzikálu Jesus Christ Superstar a já ho uznávám za to, jak pracuje nejen se svým hlasem, ale hlavně za to, jaký je skladatel, autor, hudebník a v neposlední řadě člověk. Chtěla jsem, aby mi album pokřtil právě někdo, koho si vážím, koho uznávám a kdo má za sebou už kus práce, zkušeností, zážitků a odehraných koncertů. A to Peťo je. Je mi velkou ctí, že bude kmotrem právě on. No a jelikož jsem z poloviny Slovenka, tak doufám, že si to s Peťou trhnem i na slovenské scéně. (smích)

Na kolik autorských písniček se na zmíněném albu můžeme těšit?
Bude jich sedm. Osmá je instrumentální, na té se momentálně pracuje a nejsem si úplně jistá, jestli ji zvládneme vydat do koncertu. Takže počítám se sedmi plus dva rádio edity, takže celkem devět písniček.

Natálie Tichánková & 4GOOD

Foto: Filip Jančo

S kapelou 4GOOD hraješ v Olomouci již pár let, mohli jsme vás vidět na různých akcích… Jak jste se vlastně dali dohromady?
Když jsem nastoupila do Moravského divadla Olomouc, tak jsem se seznámila s Filipem Tailorem, což je náš klávesista. Začali jsme spolupracovat na různých akcích a párkrát jsem vystoupila jako záskok za Zuzku Mimrovou v kapele Jamr´s, kde jsem potkala Romana Mlynáře, který s námi hraje na bicí a Jardu Jeffa Nováka, což je můj kytarista. Ten k nám přizval baskytaristu Tomáše Hambálka a tak nějak to vzniklo (smích). Jednoduše řečeno, potkala jsem pár skvělých kluků, kteří do hudby vkládají duši a rozhodla jsem se z nich poskládat svou kapelu 4GOOD. Písně skládá autorské trio - já, Filip a Jeff, ale bez ani jednoho člena by to album nebylo takové. Pro všechny je to srdcová záležitost a jsem ráda, že jsme se našli. Nesmím zapomenout ani na Petra Chrobáka, který s naší kapelou hostuje coby saxofonista.

Nejdřív jste hráli světoznámé písničky, teď se můžeme těšit i na vaše vlastní. Kdy vás napadlo dát se právě na autorskou tvorbu?
Můj sen to byl už dlouho zkusit si autorskou tvorbu. Vždycky jsem si přála, aby si jednoho dne lidé zpívali mé písničky společně se mnou a měli je rádi. Ale pokaždé to skončilo u myšlenky: "Kdo by poslouchal nějakou Tichánkovou?". Když se na mě začalo obracet více lidí s tím, proč to nedělám, tak jsem si řekla: "Že se možná někdo najde a pokud to nezkusím, tak to nikdy nezjistím." Ten sen o autorské tvorbě tady byl zkrátka už delší dobu. Pár let zpátky jsme s Filipem Tailorem a Míšou Doleželovou vytvořili takovou vtipnou vánoční písničku Zázraky přání a na to konto se začaly rodit první autorské pokusy. S Filipem jsme pokračovali dál, postupně jsme zkoušeli, skládali, vytvářeli a úplně poprvé jsme s kapelou zahráli pár našich autorských písniček loni v létě na festivalu Pohoda u Trojice. Řekla jsem si, že to prostě zkusíme a uvidíme, jak budou lidé reagovat. A ono se to chytlo, tak jsem se rozhodla do toho šlápnout naplno. První písničky vznikaly v angličtině, protože je mi blízká a je mnohem muzikálnější než čeština. I texty se mi v ní mnohem lépe skládají. Ale zkrátka a jasně jsme v Česku, takže bychom měli hrát i česky. Tím pádem máme čtyři české písně a tři anglické.

Dá se nějak přiblížit žánr těch písniček?
Já úplně nerada škatulkuju. Není to typický mainstream, ale v základu je to pop, přičemž každá písnička má v sobě jiné hudební prvky a žánrové zaměření. Jedna je víc rockovější, druhá víc funky, další gospelová... Doufám, že se časem ustálíme napevno v něčem, čím se budeme vyznačovat. Teď jsme vlastně takoví pokusní králíci - uvidíme, co se lidem bude v našem podání nejvíc líbit a podle toho budeme směřovat dál.

Diváci Tě můžou znát hlavně z Moravského divadla coby herečku, navíc zpíváš s kapelou, objevuješ se na různých akcích jako moderátorka… jak to všechno stíháš?
Nestíhám! (smích). Já mám zkrátka dynamický a akční režim v krvi. Mě by stereotypy unudily k smrti. Jsem vděčná za to, že můžu mít větší rozsah a pestrost práce i umění, které dělám. Je skvělé si jednou nahrát audioknihu, podruhé si zahrát v divadle a jindy si zase zazpívat koncert... Je to pro mě hodně barvité a nenudím se. Samozřejmě často je to časově náročné, protože můj hlavní zaměstnanecký poměr je v Moravském divadle, tomu se musí všechno podřídit. Kolikrát běží člověk z divadla na koncert nebo jinou akci, ale zatím to všechno zvládám skloubit dohromady.

Koncert na Floře bude součástí Moravského divadelního léta.. počítala jsi, kolik těch večerů na jevišti na Floře ve finále strávíš?
Tyjo… nepočítala. Ale v kombinaci s tím, že hrajeme nejen venku, ale i v kamenném divadle, tak jich asi málo nebude. Takových pár letních večerů tam strávím (smích) a jsem moc ráda, že si můžu zahrát na své letní divadelní scéně svou koncertní show. Z toho mám opravdu velkou radost.

Natálie Tichánková & 4GOOD

Natálie Tichánková je známá nejen z jeviště Moravského divadla Olomouc jako členka souboru činohry, hostuje také v mnoha muzikálových a činoherních titulech po celé České republice.

Kapela 4GOOD, jež ji doprovází, se skládá ze zvučných jmen olomoucké hudební scény. Klávesista a skladatel Filip Tailor, kytarista a skladatel Jaroslav Jeff Novák, bubeník Roman Mlynář a multiinstrumentalista Tomáš Hambálek, se pravidelně objevují na předních hudebních akcích nejen na území města Olomouce. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani hostujícího saxofonistu Petra Chrobáka.