Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Věstonická venuše opustila Olomouc. Vzácnou figurku vidělo téměř 20 tisíc lidí

Zprávy z regionu

9.12.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Nejstarší umělecký předmět z keramiky na světě v pondělí po desáté hodině opustil Vlastivědné muzeum v Olomouci. Jedno z nejvýznamnějších děl lovců mamutů bylo vystaveno necelých čtrnáct dní a za tu dobu vidělo Věstonickou venuši téměř dvacet tisíc lidí.

"Věstonická venuše dnes po 10. hodině pod dohledem ozbrojené policejní eskorty opustila prostory Vlastivědného muzea v Olomouci, kde byla díky nevšední vstřícnosti Moravského zemského muzea v Brně k vidění po dobu téměř čtrnácti dní. Na tuto pouhých 11,5 centimetru vysokou sošku nahé ženy se přijelo podívat téměř 20 tisíc návštěvníků z celé České republiky i ze zahraničí," potvrdil Antonín Valenta z Vlastivědného muzea. Že byl o keramickou figurku skutečně mimořádný zájem, dokazovaly dlouhé fronty, které se zejména o víkendech před muzeem tvořily.

Věstonická venuše je datována do starší doby kamenné (29 000–25 000 let před naším letopočtem), měří 11,5 centimetru a vyznačuje se velmi kyprými tvary. Unikátní soška byla objevena v červenci roku 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem týmem archeologa Karla Absolona. Nález venuše vyvrátil dosavadní domněnku, že keramika nebyla v době paleolitu ještě známa. Věstonická venuše, jejíž hodnota byla v roce 2004 odhadnuta na 40 milionů dolarů, bývá vystavována jen při výjimečných příležitostech, v běžné expozici je nahrazena kopií.