Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 16 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Věstonická venuše poprvé v Olomouci! Unikátní sošku bude vystavovat Vlastivědné muzeum

Kultura

2.9.2019

Autor: red

Jedno z nejvýznamnější uměleckých děl lovců mamutů - Věstonická venuše - se představí veřejnosti od 27. listopadu ve Vlastivědném muzeu. Bude to vůbec poprvé, kdy ji budou moci obdivovat lidé v Olomouci.

Foto: Archiv muzea

Soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny a datovaná do starší doby kamenné (29 000–25 000 let před naším letopočtem) je nejstarší a současně velmi hodnotný umělecký předmět z keramiky na světě. Patří mezi nejvýznamnější umělecká díla lovců mamutů a je uložena v trezoru Moravského zemského muzea v Brně. Vystavována je jen při výjimečných příležitostech, jako byla například v roce 2013 výstavě Ice Age Art / Arrival of the Modern Mind v Britském muzeu v Londýně nebo v roce 2014 v rámci projektu 200 let muzejnictví v České republice. 

A v předvánočním čase letošního roku bude tato 11,5 centimetru vysoká soška poprvé v historii představena olomouckému publiku, a to za mimořádných bezpečnostních opatření. Věstonickou venuši si návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci budou moci prohlédnout od 27. listopadu do 8. prosince letošního roku.