Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce dorazila Věstonická venuše. Vůbec poprvé v historii

Zprávy z regionu

26.11.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Unikátní soška z pálené hlíny, datovaná do starší doby kamenné, dorazila za přísných bezpečnostních opatření v úterý po obědě do Vlastivědného muzea v Olomouci. Tady ji návštěvníci budou moci obdivovat od 27. listopadu do  8. prosince.

Kompletní informace o otevírací době a cenách vstupenek naleznete na webu.

Jedno z nejvýznamnějších děl období lovců mamutů je trvale uloženo v trezoru Moravského zemského muzea v Brně. Věstonická venuše, jejíž hodnota byla v roce 2004 odhadnuta na 40 milionů dolarů, bývá totiž vystavována jen při výjimečných příležitostech, v běžné expozici je nahrazena kopií. Olomoucké veřejnosti se představí vůbec poprvé.

"Díky nevšední vstřícnosti Moravského zemského muzea v Brně budeme realizovat výstavu Věstonická venuše poprvé v Olomouci, na niž nám muzeum zapůjčilo originál nejstarší keramické sošky na světě," uvedl ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek s tím, že se jedná o výsledek tříleté práce spousty lidí. "Až do včerejška jsme si říkali, že takováto věc se nedá ukrást, ale ukázalo se, že ukrást se dá vše. My věříme, že u nás se nic takového nestane," dodal s úsměvem v narážce na události z Drážďan (zloději vykradli klenotnici, škody jsou v miliardách, pozn. red.).

"Věstonická venuše je vystavována skutečně pouze velmi mimořádně. Předpokládáme, že s ohledem na ochranu tohoto nesmírně kulturně cenného předmětu zase řadu let vystavena nebude," podotkl generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně Jiří Mitáček.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejcennějších artefaktů období lovců mamutů, je s transportem figurky venuše spjata řada opatření. "V rámci CT skenů se podařilo odhalit, že venuše má uvnitř rozsáhlé praskliny, z nichž některé nejsou spojeny s jejím povrchem. To ve své podstatě vlastně vylučuje letecký převoz nebo jakoukoliv jinou manipulaci, s níž se pojí prudká změna tlaku. V současné době máme pro pozemní převoz k dispozici speciální hermeticky uzavřenou bedýnku, která je odolná vůči nárazům a podle odborníků by měla vydržet i změnu tlaku. V tomto ohledu nás ale čekají ještě konzultace se specialisty, kteří by navrhli schránku, jež by bezpečí venuše při leteckém transportu zajistila na sto procent," uvedl vedoucí Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně Petr Neruda a vysvětlil, že každé vystavení Věstonické venuše je pečlivě zvažováno. "Jednak je to dáno tím, že je figurka rozlomená na dvě části, tudíž podmínkou je její vystavení v krabičce tak, aby se minimalizovala jakákoliv manipulace s ní. A pak také žádosti o její vystavení odmítám tam, kde cítím, že je pouhým lákadlem, nikoli integrální součástí výstavy. V minulém roce jsem tak odmítl dvě žádosti," vysvětlil.

Olomoucká výstava je doplněna o sádrovou kopii Věstonické venuše a předměty z archeologické sbírky Vlastivědného muzea. Lidé si také budou moci zakoupit na památku model venuše.

"Co se týče ceny, vlastně se nemáme moc o co opřít. Cena vzniká poptávkou a nabídkou. Obchod s podobnými předměty je celosvětově ilegální, takže nemáme srovnání. Když bych řekl 30 milionů, našel by se kupec, když bych řekl 30 milionů eur, také se najde kupec," řekl s úsměvem Petr Neruda s tím, že se ale nikdo nemusí bát, protože Věstonická venuše rozhodně na prodej není a nebude. 

Věstonická venuše je datována do starší doby kamenné (29 000–25 000 let před naším letopočtem), měří 11,5 centimetru a vyznačuje se velmi kyprými tvary. Unikátní soška byla objevena v červenci roku 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem týmem archeologa Karla Absolona. Nález venuše vyvrátil dosavadní domněnku, že keramika nebyla v době paleolitu ještě známa. Výsledky analýz potvrdily, že plastika je z jemné hlíny smíchané s vodou. Jsou v ní také malá bílá zrníčka, která jsou považována za vysrážený vápenec nebo úlomky kostí.