Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Univerzita Palackého je podle amerického listu třetí nejlepší z tuzemských univerzit

Zprávy z regionu

1.11.2017

Autor: leš

V mezinárodním hodnocení vysokých škol si Univerzita Palackého v Olomouci polepšila oproti předchozímu roku o patnáct příček a obsadila 479. místo. V rámci srovnání tuzemských univerzit skončila na třetí pozici za Univerzitou Karlovou (196. místo) a Českým vysokým učením technickým (410. místo).

Foto: Jan Procházka

Autorem aktuálního hodnocení je prestižní americký list U. S. News, který oproti loňskému roku zvýšil počet sledovaných univerzit ze 750 na 1 250. "Postavení Univerzity Palackého lze vnímat jako stabilní, i přes zvýšení počtu zařazených univerzit se stále posouvá dopředu. Tento žebříček zpracovává data z Clarivate Analytics, liší se tak od dalších prestižních globálních žebříčků. Znamená to tedy, že i když se výchozí data a metodiky liší, Univerzita Palackého je schopna uspět v hodnocení různých rankingových společností," uvedla vedoucí referátu podpory strategie UP Zuzana Polanská. Velký skok zaznamenalo ČVUT z loňského 535. na letošní 410. místo. Čtvrtou pozici obsadila Masarykova univerzita následovaná Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Vysokým učením technickým a Vysokou školou chemicko-technologickou.

Nejstarší moravská univerzita se v některých oborech přiblížila k nejužší světové špičce. V botanice a zoologii se probojovala až na 139. příčku ve světě, loni byla ve stejném oboru na 157. pozici. V první třístovce figuruje Univerzita Palackého i v chemii, kde obsadila 286. pozici (loni 297.). Ve fyzice se nachází na 301. příčce (loni 314.) a do první čtyřstovky, konkrétně na 396. místo, se vešla i v biologii a biochemii.

Žebříček pracuje s daty databáze Clarivate Analytics InCites, dříve Thomson Reuters. Vychází však také z údajů zaslaných samotnými univerzitami. Hodnotí se podle třinácti indikátorů, které sledují výkon univerzity zejména ve vědě, výzkumu a mezinárodní spolupráci. Součástí je také zjišťování reputace univerzity v mezinárodním kontextu.

Vítězem hodnocení se stejně jako v předchozím roce stala Harvardova univerzita následovaná Massachusettským technologickým institutem a Stanfordovou univerzitou. Kompletní výsledky najdete zde.

leš

Reklama

Fotovoltaika - Solární panely

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Solární panely, fotovoltaika

Zabýváme se výstavbou FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN. Navrhneme řešení, vyřídíme veškeré možné dotace včetně zásuvky pro elektromobil. Nabízíme i TEPELNÁ ČERPADLA včetně dotací. Jsme p...