Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: vypečené husy, Svatomartinské hody, víno, divadlo i poslední možnost vidět meteority

Tipy a názory

12.11.2021

Lenka Šimková

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Jaké budou volné dny tentokrát? Předně se ponesou na svatomartinské vlně, protože už ve čtvrtek oslavili svátek všichni Martinové a otevřela se mladá vína. Ta můžete ochutnat na Dolním náměstí i v Šantovce a z restaurací se ponese všudypřítomná vůně vypečených husiček. Ale bude toho mnohem víc! Podívejte se, co všechno víkend přinese...

Kam zajít na husu?

Křupavá kůrčička, variace knedlíků, šťavnaté zelí a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle vypadají svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. Kam všude se můžete na husí hody vypravit? Podívejte se na přehled restaurací, kde si tuto českou delikatesu můžete vychutnat..

Meteority v muzeu

Už jen do neděle 14. listopadu máte ve Vlastivědném muzeu jedinečnou příležitost vidět meteority z opavského muzea. Sbírka patří k tomu nejcennějšímu, co se v tuzemských depozitářích nachází. K vidění je osm kamenů, nalezených ve dvacátých letech minulého století. Jelikož výstava potrvá pouze několik dnů, tak se muzeum v případě zájmu chystá prodloužit otevírací dobu. Podrobnosti o výstavě zde →

Pátek

10:00 / Krása létání / Pevnost poznání
10:00 / Svatomartinské hody / Galerie Šantovka
11:00 / Svatomartinská Olomouc / Dolní náměstí
18:00 / Co jste chtěli vědět o víně, ale báli jste se zeptat / Divadlo na Šantovce
19:00 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
19:00 / Tísnivé údolí / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Helena Vondráčková: Vzhůru k výškám / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

V Pevnosti poznání čeká na návštěvníky Krása létání pohledem vědy. Uvidíte zde výstavu reálných leteckých motorů i menší modely letadel, vyzkoušíte si virtuální realitu nebo se můžete zúčastnit zajímavých přírodovědných a fyzikálních workshopů. Podrobnosti se dočtete tady →

V Šantovce se pak v pátek a v sobotu můžete těšit na Svatomartinské hody, které nabídnou vinařský, kulturní a gastronomický zážitek. Na místě budete moci ochutnat vína od vinařství Sonberk, Mikrosvín, Vican, Arcibiskupské víno Kroměříž, Salay a Tureček. Součástí programu bude také cimbálová muzika, která umocní atmosféru. Součástí akce bude také sommeliérský workshop. Podrobnosti o akci zde →

Také na Dolním náměstí můžete ochutnat mladá a svatomartinská vína. Těšit se můžete na 15 vinařství, regionální produkty, koncerty a zúčastnit se budete moci také komentované prohlídky olomouckým podzemím, která začne v 15 hodin. Sraz zájemců je u modelu města na Horním náměstí. 

Večer můžete zajít třeba do Moravského divadla, které na 19 hodin chystá adaptaci francouzského filmového hitu Nedotknutelní. Film z roku 2011 vypráví příběh ochrnutého aristokrata Philippa a jeho nového opatrovníka Drisse, živelného mladíka z chudého předměstí. 

Pokračuje také Divadelní Flora, která má o tomto víkendu na programu Tísnivé údolí. "Divadelní novátor, ve spolupráci s introvertním spisovatelem a německým Divadlem roku, testuje potenciál i meze umělé inteligence v intimní blízkosti diváka. Výlet do skrytých zákoutí lidské psychiky v sofistikované eseji režiséra Stefana Kaegiho o působení technologií na naše tělo i mysl – reprodukované zcela netypickým hercem," zve anotace.

Sobota

10:00 / Krása létání / Pevnost poznání
10:00 / Svatomartinské hody / Galerie Šantovka
10:00 / Martinské prohlídky / hrad Šternberk
13:00 / Uspávání hory / Sluňákov
14:00 / Křest knihy Jany Faltýnkové - Život s diagnózou / Bistro Helen
15:00 / Tísnivé údolí / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Když se zhasne / Divadlo na Šantovce
20:00 / Vladař / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete udělat výlet na hrad Šternberk, kde vás budou čekat speciální Martinské prohlídky. Hradem budou provázet průvodci oblečení v historických kostýmech a jejich výklad bude zaměřený nejen na historii hradu, ale především na legendu o Svatém Martinovi. Prohlídky budou zakončené v Liechtensteiské kuchyni, kde budou připravené ochutnávky martinských specialit.

Výlet si můžete udělat také do nedalekého Sluňákova, kde proběhne tradiční akce s názvem Uspávání hory aneb odpolední procházka galerií v přírodě pro rodiče a děti, kteří s námi uloží sluneční horu k zimnímu spánku. Na trasu se můžete vyrazit od 13 do 16 hodin, ukončení je v 17 hodin. 

Večer pak můžete zajít třeba na komedii do divadla. V Divadle na Šantovce se od 19 hodin můžete  těšit na divadelní komedii Když se zhasne z repertoáru Moravského divadla. Hra pojednává o manželském páru, který se nemůže nechat rozvést, i když by chtěl. Může za to předmanželská smlouva. Ovšem když jeden z nich dokáže partnerovu nevěru, může se nejen v klidu rozvést, ale získá i veškerý majetek. A tak se jeden vánoční večírek může proměnit i v rozvodové bitevní pole...

V Moravském divadle na vás pak od 20 hodin čeká další představení v rámci Divadelní Flory. Tentokrát je na programu Vladař - ostrý a ironický pohled mladých tvůrců na proměny a mechanismy vládnutí i přežité patriarchální stereotypy. Analýza utilitárního chování politického establishmentu napříč novodobými dějinami v režii Anny Klimešové.

Neděle

10:00 a 14:00 / Krkonošská pohádka / Moravské divadlo
15:00 / Rozbitý robot Ron / kino Metropol
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
16:00 / Tísnivé údolí / Arcidiecézní muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli si po všech svatomartinských radovánkách zasloužíme především odpočívat. ;) Pokud jste ale letos ještě nestihli husu a nehodláte si doma upéct vlastní, tak v neděli máte víceméně poslední možnost, kdy tuto delikatesu nabídne řada restaurací. A byla by přece škoda si něco takového nechat ujít, což? ;)

S dětmi můžete v tento den zajít třeba do Moravského divadla, které v 10 hodin dopoledne uvede Krkonošskou pohádku. Vyprávění pojednává o mocném pánovi hor Krakonošovi, který vládne spravedlivě nad horami a lidmi - dobré odměňuje a zlé trestá. Krakonošův revír sousedí s panstvím vychytralého Trautenberka, kterému slouží rázná Anče, její milý - pacholek Kuba a popletený hajný. A pokud je na vás 10 hodin moc brzy, můžete s dětmi do divadla na pohádku zajít i ve 14 hodin.

Odpoledne se pak od 15 hodin můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Od 16 hodin pak máte poslední možnost navštívit v Arcidiecézním muzeu Tísnivé údolí v rámci letošní Divadelní Flory.

Přejeme hezký víkend!