Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obrazem: Do Vlastivědného muzea dorazily vzácné meteority. K vidění budou jen do 14. listopadu

Kultura

4.11.2021

foto: Jan Procházka

Za přísných bezpečnostních opatření dorazily dnes dopoledne pod policejním dohledem do Vlastivědného muzea meteority z opavského muzea. Sbírka patří k tomu nejcenněšjšímu, co se v tuzemských depozitářích nachází. K vidění bude osm kamenů, nalezených ve dvacátých letech minulého století, pouze několik dnů, muzeum se proto v případě zájmu chystá prodloužit otevírací dobu.

Meteority dorazily pod dohledem policie.

Foto: Jan Procházka

Meteority našli dělníci v Lundwallově cihelně v Opavě-Kylešovicích v červenci roku 1925. První kusy nápadně těžkých kamenů našli v kulturní vrstvě sídliště paleolitických lovců, přičemž stáří lokality s ohništi a pazourkovými nástroji je datováno do doby před 18 tisíci lety. Byli tak paleolitičtí lovci svědci pádu meteoritu? Nebo jeho fragmenty sesbírali až později a udělali si z nich ohniště, či je chtěli využít zcela jinak? Na tyto otázky už asi odpověď nenajdeme.

Foto: Jan Procházka

Až v roce 1964 byl proveden podrobný mikroskopický výzkum meteoritů a od té doby se staly předmětem zájmu mnoha badatelů.

Foto: Jan Procházka

Výstava představí i další zajímavé meteority ze sbírek Vlastivědného muzea. A také ukáže horniny, které si lidé s meteority často pletou.

Foto: Jan Procházka

Meteority mohou návštěvníci obdivovat až do 14. listopadu.

Foto: Jan Procházka