Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Křupavá pečínka, lahodné zelí a neodolatelná vůně. Víme, které restaurace připravují svatomartinské hodování

Tipy a názory

29.10.2021 aktualizováno 9.11.2021 13:28

Lenka Šimková

Křupavá kůrčička, šťavnaté zelí, variace knedlíků a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to. Zjistili jsme pro vás, které restaurace chystají klasickou husu i netradiční menu. Podívejte se...

V posledních letech se svatomartinská husa začíná objevovat v nabídce stále více podniků a není divu, že takové hodování v restauraci si nenechá ujít leckterá parta přátel či kolegů. Velký zájem byl o husí pečínky i v loňském roce, kdy je restaurace zařadily do nabídky rozvozů. Letos si, doufejme, budeme moci husu dopřát opět v restauraci. Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat svatomartinskou husu ujít. A pokud se rozhodujete mezi dvěma zcela odlišnými nabídkami různých restaurací, tak můžete zhřešit a zajít si do obou podniků. Nikdo neříká, že najednou, ale vypadá to, že husí pečínky nás budou provázet po dva listopadové týdny. A to už za přemýšlení nad tím, jestli jít do klasiky, zkusit netradiční variantu, nebo vyzkoušet obě a porovnat, přeci jen stojí. ;) 

Kdy a kde nabízí svatomartinskou husu?

5. - 14. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel.: 602 748 700 nebo na moravska@moravskarestaurace.cz 
8. - 14. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace u personálu, na webu nebo přes aplikaci Lobsterka
8. - 14. listopadu / Long Story Short Eatery & Bakery / rezervace na tel.: 727 800 900 nebo na webu
8. - 21. listopadu / Hostinec Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348
9. - 14. listopaduCaffe Opera / rezervace na tel.: 724 486 192
10. - 12. listopadu / Restaurace U Rytíře / rezervace na tel.: 585 423 726
10. - 14. listopaduGrill Pub Svoboda "Pod Lipami" / rezervace na tel.: 585 415 483 nebo přes rezervační formulář
10. - 14. listopadu / Svatováclavský pivovar / rezervace na tel.: 585 207 517
10. - 14. listopadu / Ristorante Pollo / rezervace na tel.: 608 684 131 nebo na webu
10. - 14. listopadu / Šnyt Mikulda / rezervace přes snytmikulda@seznam.cz nebo na webu
10. - 14. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045 nebo na webu
10. - 14. listopadu / Restaurace U Zlaté koule / rezervace na tel.: 585 427 581, 731 179 414
10. - 14. listopadu / Restaurace LEGUÁN / rezervace na tel.: 585 420 167, 737 387 292
11. listopadu / Bounty Rock Cafe / v rámci poledního menu
11. - 13. listopadu / Restaurace Riegrovka / rezervace na tel.: 608 305 850
11. - 13. listopaduNutrend World / rezervace na tel.: 583 842 503
11. - 14. listopaduRestaurace Na Dlouhé / rezervace na tel.: 774 179 400, 774 573 167, 585 220 074
11. - 14. listopadu / Restaurace Stodola / rezervace na tel.: 777 361 294
11. - 14. listopaduHostinec Dolní Bouda / rezervace na emailu info@dolnibouda.cz 
11. - 14. listopadu / Restaurace U Kapličky / rezervace na tel.: 605 709 826
11. - 14. listopadu / olomoucké Poděbrady / rezervace na tel.: 737 226 099 a na info@olomouckepodebrady 
12. - 14. listopaduPenzion Myslivna / rezervace na tel.: 602 463 300
12. - 14. listopadu / Penzion a restaurace Fojtství / rezervace na tel.: 585 385 005

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Svátek svatého Martina letos připadá na čtvrtek 11. listopadu, některé restaurace však plánují začít s husími pečínkami už v příštím týdnu, velká většina však svatomartinské hodování plánuje až na víkend po svátku sv. Martina. Se značným náskokem začne husí speciality nabízet Moravská restaurace, která na své již 25. Svatomartinské husí hody zve od pátku 5. listopadu do neděle 14. listopadu. Tradičně se zde můžete těšit na husí speciality, vynikající mladá a Svatomartinská vína i na večerní živou hudbu pod vedením primáše Jaromíra Odstrčila.

V pondělí 8. listopadu se k husím hodům připojí větší část restaurací. Kuchařský tým z Lobster Family Restaurant pro vás až do 14. listopadu chystá čtyřchodové svatomartinské menu, které zahrnuje husí rillettes s kváskovým chlebem, husí kaldoun s domácími nudlemi, konfitované husí stehno, houskový a bramborový knedlík, červené a bílé zelí a jako dezert makový cheesecake s omáčkou z pečených švestek a slivovice. Jednotlivé položky zakoupíte i samostatně nebo v menu za zvýhodněnou cenu. Stejně jako v loňském roce pak Lobster Family Restaurant nabízí možnost zakoupit si svatomartinský pekáč s celou husou, houskovým a bramborovým knedlíkem a červeným i bílým zelím. 

Svatomartinské hodování chystají také kuchaři z Long Story Short v restauraci Eatery & Bakery. Objednat si zde můžete menu pro jednu osobu, které obsahuje předkrm v podobě foie gras s perníkem, rakytníkem a brioškou a jako hlavní chod 1/4 pečené husy s červeným a kedlubnovým zelím, bramborové šišky i houskový knedlík. V nabídce je také kompletní menu pro čtyři osoby, kdy kromě předkrmu a celé husy dostanete i husí kaldoun. Chybět nebudou ani mladá a svatomartinská vína.

Svatomartinské menu v Hostinci Chomout bude probíhat již tradičně ve dvou týdnech, a to od 8. do 21. listopadu (nebo do vyprodání zásob). V nabídce je paštika z husích jater s mandlemi a brusinkami, husí kaldou i klasika v podobě vypečeného stehýnka s červeným a bílým zelím a domácí variací knedlíků. Kromě husy si můžete dát i pečené kachní prso s bramborovo-dýňovým pyré a s domácími lokšemi a špekovým knedlíkem. Jako dezert se podává pošírovaná hruška v černém čaji, s vanilkovou zmrzlinou a dýňovou pěnou. A na přání si můžete 24 hodin předem objednat i celou husu. 

Objednat si jen stehýnko nebo rovnou celý pekáč? Stále více restaurací zařazuje do nabídky i druhou možnost. ;)

Foto: Lobster Family Restaurant

Na svatomartinskou husu zve ve dnech 10 . až 12. listopadu také Restaurace U Rytíře. Zde můžete jako předkrm zvolit paštiku s brusinkami a mandlemi nebo druhou variantu, kterou je přepuštěné husí sádlo s jarní cibulkou. Rovněž hlavní chod můžete vybírat z nabídky dvou jídel. Čeká vás pečené husí stehno s červeným a bílým zelím a variací knedlíků, v případě, že neradi obíráte, tak můžete dát přednost vykostěné pečené huse podávané rovněž s dvojím zelím a variací knedlíků. V nabídce nechybí ani poctivý husí kaldoun a dezert v podobě domácího jablečného závinu s ořechy a rozinkami. 

Ristorante Pollo na Tabulovém vrchu chystá husí hodování od středy 10. do neděle 14. listopadu. V nabídce bude domácí paštika, husí kaldoun, konfitované husí stehno s variací domácích knedlíků, trhaný husí burger, podzimní salát s kachním prsem a svatomartinský dezert. Těšit se můžete také na svatomartinská vína z vinařství Tetur z Velkých Bílovic.

Zajímavou nabídku si pro vás připravil také Grill Pub Svoboda "Pod Lipami", který od 10. do 14. listopadu láká nejen na skvělé husí menu v restauraci, ale také pro vás bude mít spoustu specialit, se kterými si vykouzlíte svatomartinské husí menu i u vás doma! Těšit se můžete na předkrmy jako paštika, foie gras, uzené husí prso a nebude chybět ani husí kaldoun. Mezi hlavními chody bude těžké vybírat, nabídka bude rozmanitá: konfitované husí stehno se zelím, konfitované husí prso, trhaná husa s lokšemi, husí Burger a další... Také se vám už sbíhají sliny? ;) Svatomartinské husí speciality zakoupíte také ve studené předpřipravené variantě, a to v obchůdku Be Chef Svoboda, který naleznete při restauraci. Zde si vše můžete nakoupit a doma pouze ohřejete, rozpečete a jednoduše si tak vykouzlíte doma hostinu jako v restauraci. Veškeré podrobnosti o akci v obchůdku se dočtete tady →

Od středy 10. listopadu až do vyprodání zásob chystá Svatomartinské menu také Svatováclavský pivovar. Těšte se na husí játra na grilu jako předkrm, kaldoun se špekovými knedlíčky, husí stehýnko i dezert v podobě malých tvarohových koláčků. Chybět nebude ani svatomartinské víno.

Předpřipravená svatomartinská hostina si získala v loňském roce spoustu pozitivních reakcí. Grill Pub Svoboda "Pod Lipami" ji proto má v nabídce i letos

Foto: Grill Pub Svoboda "Pod Lipami"

Přímo na svátek sv. Martina, tedy ve čtvrtek 11. listopadu, si můžete objednat svatomartinskou husu i v nově otevřené Bounty Rock Cafe. V rámci poledního menu si můžete dát husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky a k tomu pečené husí stehno, Bystročické kysané zelí, houskový a bramborový knedlík. 

Ve čtvrtek 11. listopadu odstartují husí hody také v restauraci Riegrovka, kde potrvají do soboty 13. listopadu. Svatomartinské menu obsahuje domácí paštiku, husí kaldoun, konfitovanou husu podávanou s variací zelí i knedlíků a jako dezert si můžete objednat sladké svatomartinské lokše se švestkovou nádivkou.

Na tradiční Svatomartinské husí hody zve od 11. do 14. listopadu i Hostinec Dolní Bouda. Jako předkrm se podávají restovaná husí játra s glazovanou cibulkou a lokšemi nebo můžete zvolit husí paštiku s brusinkami, rukolou a domácím chlebem. Jako hlavní chod je v nabídce tradiční pečené husí stehno s dvojím zelím a variací knedlíků, vybrat si ale můžete také netradiční variantu v podobě pečeného husího prsa s dýňovým pyré a hráškem na másle. A nechybí ani nabídka speciálních polévek a dezertů.

Restaurace Na Dlouhé rovněž chystá husí hody od 11. do 14. listopadu. Čeká vás předkrm v podobě paštiky s mandlemi i brusinkami, silný husí kaldoun a dokonce celá 1/2 husí pečínky s jablky, červeným a bílým zelím a s variací knedlíků. Jídla si můžete objednat samostatně nebo v kompletním menu za zvýhodněnou cenu.

Také Restaurace Stodola chystá od 11. do 14. listopadu (nebo do vyprodání zásob) svatomartinské hody. V nabídce nechybí husí kaldoun s domácími nudlemi, pečená Svatomartinská husa s bílým a červeným zelím, bramborovým, houskovým a karlovarským knedlíkem a jako dezert hruškový koláč s mandlemi a domácí vanilkovou omáčkou. Pokud neholdujete husím pečínkám, tak vás jistě potěší, že nemusíte trhat partu a zůstat doma, ale v rámci speciální nabídky si zde můžete dát i hovězí svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem a brusinkami. A chybět nebudou ani svatomartinská vína.

Na víkendové husí hody pak zve Penzion Myslivna ve Velkém Újezdu, který bude mít speciality v nabídce od pátku 12. do neděle 14. listopadu. Vybírat můžete z nabídky předkrmu v podobě foie gras v želé z červených hroznů a portského vína, polévky i čokoládového fondánu s hruškovým sorbetem jako dezertu. Hlavní chod pak sestává z klasiky - konfitované husí stehno, bílé zelí s domácím špekem, červené zelí s rozinkami a jablky podávané se špekovým knedlíkem. Vše je k zakoupení samostatně, nebo si můžete rovnou objednat celé menu za zvýhodněnou cenu. 

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Přejeme příjemné hodování a dobrou chuť!