Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vinařský festival, cimbálová muzika, svěcení charitativního vína i tradiční husa se zelím. Šantovka zve na Svatomartinské hody

Tipy a názory

9.11.2021

Autor: red

Návštěvníky Galerie Šantovka čeká ve dnech 11. až 13. listopadu atraktivní program, který nemůže propásnout žádný fanoušek folklóru jižní Moravy. Šantovka připravila pro své hosty speciální akci s názvem Svatomartinské hody, která nabídne vinařský, kulturní a gastronomický zážitek. První den festivalu proběhne slavnostní svěcení charitativního vína. Výtěžek z prodeje těchto vín věnují organizátoři na podporu Dětského centra Ostrůvek, které letos slaví 90 let od svého založení. Touto ceremonií bude odstartován oblíbený vinařský festival, který se na Šantovce uskuteční již potřetí. Ten představí špičková moravská vinařství, která dovezou to nejlepší ze své produkce. V jejich nabídce nebudou samozřejmě chybět ani mladá a svatomartinská vína. Během degustování si budou moci návštěvníci poslechnout cimbálovou hudbu. Na husu se zelím si hosté mohou zajít do  restaurace Lobster Family Restaurant, kde pro ně kuchařský tým připravil tradiční svatomartinské menu. V Divadle na Šantovce budou probíhat speciální sommeliérské kurzy, které zájemce zasvětí do tajů vinařského světa. Tuto akci zkrátka nesmíte propásnout!

Svatomartinské hody mají v Česku rok od roku stále vetší popularitu. Pro milovníky vína je to nejen první možnost ochutnat mladá vína z aktuálního ročníku, ale také společně s přáteli a rodinou zasednout ke svatomartinské tabuli, k níž neodmyslitelně patří husa se zelím. Tu v Šantovce od tohoto pondělí nabízí Lobster Family Restaurant, jehož tým připravil kompletní menu obsahující husí rillettes, husí kaldoun, konfitované husí stehno a makový cheesecake.

Od pátku do soboty se můžete v přízemí Galerie Šantovka těšit na stánky s mladými i zralými víny od vinařství Sonberk, Mikrosvín, Vican. K prodeji a ochutnávce budou v nabídce svatomartinská vína od Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž, Zámeckého vinařství Bzenec a ZD Sedlec u Mikulova. Milovníci sektů si mohou nakoupit na Silvestra zásoby u Wine Dogz, což jsou tři vinaři Salay, Hrubý, Tureček, kteří dělají své sekty tradiční metodou kvašeno v láhvi ve stylu vín ze Champagne. V rámci festivalu předvedou také populární sabráž – odseknutí hrdla láhve šavlí.

V rámci festivalu proběhne také požehnání svatomartinským vínům, která budou nést speciální etiketu namalovanou dětmi z Dětského centra Ostrůvek. Výtěžek z prodeje půjde na podporu tohoto dětského domova. "Čtvrteční akci pořádáme pro Dětské centrum Ostrůvek, které letos slaví 90 let od svého založení. Společně s Cyrilometodějskou fakultou, Divadlem na Šantovce a Lobster Group chceme podpořit tuto významnou instituci v jejím jubileu a poukázat na její význam pro Olomouc," říká za Galerii Šantovka Helena Morávková.

Svatomartinskému vínu požehná kněz Josef Mikulášek z CMTF za účasti ředitelky Dětského centra Ostrůvek paní Marie Fickerové a paní Heleny Morávkové, která bude zastupovat Galerii Šantovku. Po aktu svěcení bude následovat zahájení fotografické výstavy Dětského centra Ostrůvek, která potrvá až do konce týdne. Těšit se můžete samozřejmě také na degustace těchto speciálních vín.

"V pátek a sobotu bude vinařský festival již v plném proudu. Kromě degustace již zmíněných vinařství se můžete těšit také na cimbálovou hudbu, která ještě více umocní atmosféru jižní Moravy. Přítomny budou také stánky s řemesly. Divadlo na Šantovce v rámci akce nabízí také možnost přihlásit se do speciálních vinných workshopů. Kurz bude věnován sommeliérství, tedy správnému skladování, teplotě servírování, výběru sklenic a celkově základům degustování," doplňuje program festivalu mluvčí galerie Petr Hlávka.

Datum konání celé akce: 11. – 13. listopadu
Místo konání: vnitřní prostory Galerie Šantovka
Vstup na festival: Zdarma
Konkrétní program akce:
• Žehnání vínům a zahájení výstavy DCO: 11.11. v 16:00 v přízemí (u H&M) Galerie Šantovka
• Vinařský festival: 12.11. (16:00-22:00) - 13.11. (12:00- 20:00) v přízemí (u H&M) Galerie Šantovka

Svatomartinská husa: Od 8.11. v Lobster Family Restaurant, rezervace zde →

Sommeliérský workshop: 12.11. od 18:00 rezervace: 723 178 795