Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: podzimní Flora, vinné slavnosti, Noc vědců, Rozkvetlé památky, divadla i akce pro děti

Tipy a názory

30.9.2022

Lenka Šťastná

Před námi je první říjnový víkend! Jaký bude? Zajít můžete na podzimní Floru a nechybí ani oblíbené Rozkvetlé památky. Dále nás čeká Noc vědců, vinné slavnosti a chybět nebudou ani divadelní představení a program pro nejmenší. Pojďte se společně s námi podívat, co se během nadcházejících dnů koná v Olomouci a okolí...

2. kolo senátních voleb

Tento pátek a sobotu proběhne 2. kolo senátních voleb. Kdo z doktorského dua Milan Brázdil - Lumír Kantor se stane příštím senátorem? Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14 hodin a uzavřou ve 22:00, o den později můžete volit mezi 08:00 a 14:00.

Pátek

celý den / Rozkvetlé památky / Olomouc
09:00 / Flora Olomouc 2022 - Hortikomplex / Výstaviště Flora
14:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
16:00 / Noc vědců / Olomouc
19:00 / Balet Gala / Moravské divadlo
19:00 / Olivy vs. Paleťáci / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Muzikanti Na Tripu / Olodvorek

Pátek - Sobota - Neděle

Nenechte si ujít podzimní etapu Flory Olomouc. Její součástí jsou také velmi oblíbené Rozkvetlé památky. ;)

Foto: Jan Procházka

Až do neděle můžete na Výstavišti Flora navštívit podzimní etapu Flory Olomouc. Hlavní expozice v Pavilonu A nese název "Plody otce genetiky" a návštěvníkům připomene 200. výročí narození Gregora J. Mendela – objevitele základních principů dědičnosti. Pavilon A se tak proměnil v klášterní zahrady plné květin, ovoce a zeleniny. Kromě hlavní expozice se návštěvníci výstaviště mohou těšit také na festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem či podzimní zahradnické trhy. Otevřeno bude každý den od 09:00 do 17:00, v neděli se brány uzavřou už v 16:00. Veškeré podrobnosti o akci se dočtete tady →

A s podzimní Florou se tradičně pojí také rozkvetlé památky, které určitě stojí za návštěvu! Krásná květinová aranžmá v kostelech budou k vidění až do 14. října a obdivovat je můžete hned na třech místech. A ani v letošním roce nebudou chybět komentované prohlídky! Veškeré podrobnosti zjistíte tady →

Olomoucká vinná společnost připravila na pátek a sobotu další ročník Olomouckých vinných slavností, které navazuji na historii prodeje vína a vinných domů v Olomouci z patnáctého století. Na Dolním náměstí bude v pátek i v sobotu připraven pro návštěvníky bohatý doprovodný program, představení jednotlivých vinařství, vinná tombola i cimbálovka.

Dnes večer bude v Olomouci na několika místech probíhat také Noc vědců. Jde o celorepublikovou vědecko-popularizační akci, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Téma letošní Noci vědců Všemi smysly uchopily po svém všechny fakulty i další pracoviště Univerzity Palackého, včetně vědeckých center v Holici nebo Knihovny UP, a také některé součásti Fakultní nemocnice Olomouc a připravily na večer a noc pestrou paletu populárně-vědeckých aktivit a zážitků. Podrobný program a jednotlivá místa konání naleznete zde →

Večer můžete zajít také do divadla. Moravské divadlo uvede v 19 hodin Balet Gala. Baletní galavečer bude přehlídkou souboru baletu Moravského divadla Olomouc a hostujících umělců z Národního divadla Brno, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, Taneční konzervatoře Brno a souboru DekkaDancers. Na programu budou ukázky slavných klasických pas de deux, ale také choreografie současného repertoáru.

Ve stejný čas se v Arcidiecézním muzeu můžete těšit na divadelní improvizaci Olivy vs. Paleťáci, kdy olomoučtí improvizátoři po drahné době přivítají improvizátory z města perníku a řeky Labe, z Pardubic.

Sobota

celý den / Rozkvetlé památky / Olomouc
08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Zvířátka z kaštanů / Art Rubikon
09:00 / Cesty Moravským podzimem / Tržnice
09:00 / Flora Olomouc 2022 - Hortikomplex / Výstaviště Flora
10:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
10:00 / Den v kostýmech / Hrad Šternberk
10:00 / Oslavy lesa / Výstaviště Flora
10:00 / Kytky ve dvoře / Kateřinská 10
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
17:00 / Antikvartet Dušana Vančury / Barokní sýpka Ludéřov
17:00 / Komentovaná prohlídka budovy / Telegraph
19:00 / Donaha! / Moravské divadlo
19:00 / Matěj Plšek Band / Olodvorek
20:20 / PechaKucha Night Olomouc vol. 24 / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Minulý víkend se na zimním stadionu opět rozjel kolotoč veřejného bruslení. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si v sobotu ráno přivstaňte a v 8:30 už se můžete klouzat po ledové ploše.

Výlet si i s dětmi můžete udělat třeba na hrad Šternberk, kde bude probíhat Den v historických kostýmech. Hradem budou provázet průvodci oblečeni v historických kostýmech speciálním okruhem zahrnujícím obě patra hradu. Specialitou bude půjčovna historických kostýmů, kdy dospělí návštěvníci i děti mohou vybírat z dobových kostýmů a následně se nechat zvěčnit profesionálním fotografem.

V Kateřinské 10 vás čekají Kytky ve dvoře - charitativní malotrh pokojových květin na podporu. Podrobnosti se dočtete tady →

Od dopoledních 10 hodin se také můžete těšit na Šantovské trhy, na kterých své produkty nabídnou především regionální producenti farmářských i řemeslných výrobků. Až do 18 hodin si tak zde můžete nakoupit ovoce i zeleninu, uzeniny, sýry, rybízové víno a spoustu dalšího.

Večer můžete zajít třeba do Moravského divadla na inscenaci Donaha!. "Šestice dělníků různého věku a tělesných proporcí přijde jednoho dne o zaměstnání. Finanční krizi se rozhodne vyřešit originálním způsobem – uspořádá striptýzovou šou, do hlavních rolí přitom pánové obsadí sami sebe." Kromě členů činohry uvidíte a uslyšíte na jevišti také živou kapelu a kabaretní a burleskní skupinu The Roosters! 

Neděle

celý den / Rozkvetlé památky / Olomouc
08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Flora Olomouc 2022 - Hortikomplex / Výstaviště Flora
09:00 / Nedělní brunch / Výstaviště Flora
10:00 / Michal k snídani / Divadlo na Šantovce
10:00 / Smejko a Tanculienka - Pojď von! / kino Metropol
16:00 / Teátr Pavla Šmída: O Pavlíkovi a jeho hvězdě / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Olomouc - Vítkovice / zimní stadion
19:00 / Donaha! / Moravské divadlo
19:00 / Studio SEN - !Genetika! / Divadlo na cucky
19:00 / Georg Fridrich Händel: Chandos Anthems / Husův sbor

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:30 bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 40 korun a brusle se nepůjčují.

Neděli můžete zahájit kromě sportu i stylovým brunchem v bistru Helen. Tým šéfkuchaře Toma Juříka nezapomene na oblíbená vejce na několik způsobů, domácí pomazánky, náš křupavý chléb obložený spoustou dobrot a sladkou tečku nakonec. A na své si přijdou i vagetariáni a vegani.

V tento den máte poslední možnost navštívit podzimní Floru Olomouc na Výstavišti Flora. Doprovodná akce s názvem Rozkvetlé památky potrvá až do 14. října, takže pokud během tohoto víkendu nestihnete zajít obdivovat sakrální památky v objetí květin, tak nemusíte smutnit.

Během dopoledne můžete i s dětmi zajít třeba na první pohádkové představení v rámci říjnového Pohádkového festivalu v Divadle na Šantovce. Už od 10 hodin se zde můžete těšit na Michala z Kouzelné školky, který bezesporu patří k nejlepším tuzemským dětským bavičům. Co si připraví tentokrát? Nechte se překvapit!

Ve stejný čas si pro malé diváky připravili i zbrusu nové představení Smejko a Tanculienka v kině Metropol. Čeká vás spousta zábavy a známých i zcela nových písniček. 

Fanoušci olomouckého hokeje by si pak neměli nechat ujít další domácí extraligový zápas, ve kterém bude Mora hostit Vítkovice.

A večer pokračuje Podzimní festival duchovní hudby, který zve na anthemy barokního velikána G. F. Händela zazní v podání renomovaného souboru Ensemble Inégal. Koncert se koná v Husově sboru a více informací se dočtete tady →

Přejeme hezký víkend!