Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 21.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Už ve čtvrtek opět rozkvetou olomoucké památky. Nebudou chybět ani komentované prohlídky

Zprávy z regionu

28.9.2022

Autor: red

Také v letošním roce nebude chybět floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky. Akce je již desátým rokem součástí podzimní etapy Flory Olomouc a těší se stále větší oblibě. Olomoucké sakrální památky v objetí květin uvidíte od 29. září do 14. října.

Každý rok se obměňuje nejen výzdoba, ale i památky

Foto: Lenka Šťastná

Nádhera starobylé architektury se během podzimní etapy zahradnické výstavy Flora Olomouc 2021 - Hortikomplex propojí s krásou a svěžestí květinových aranžmá. A to díky projektu Rozkvetlé památky, který doprovodí celonárodní výstavu ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků.

Přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v trojici olomouckých chrámů uvidíte od čtvrtka 29. září do pátku 14. října. Tento rok jde o Husův sbor, kostel sv. Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí. "Ve všech kostelích je připravená série komentovaných prohlídek s tvůrci jednotlivých aranžmá," uvádí Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.  

Výzdobu v hejčínském kostele sv. Cyrila a Metoděje budou mít na starost floristky Jarmila a Petra Pejpalovy z Floraservis, Husův sbor vyzdobí Klára Franc Vavříková z Henri Design, s.r.o. ve spolupráci s vícenásobným mistrem republiky ve floristice Jaromírem Kokešem a kostel Zvěstování Páně na olomouckém Dolním náměstí obohatí o květinovou výzdobu floristka Viola Zeithamlová z Viola floristka, Tereza Hlubučková a Tomáš Hakl.

Ani letos nebudou chybět komentované prohlídky s autory expozice v jednotlivých chrámech:

  • Husův sbor: čtvrtek 29. září ve 14 hodin, středa 5. října v 15 hodin
  • Kostel Zvěstování Páně: čtvrtek 29. září v 15 hodin, středa 5. října ve 14 hodin
  • Kostel sv. Cyrila a Metoděje: čtvrtek 29. září v 16 hodin, čtvrtek 13. října v 15 hodin

Vstup do speciálně vyzdobených památek je zdarma. Kostel sv. Cyrila a Metoděje je od pondělí do neděle otevřený vždy od 15 do 17 hodin, Husův sbor mohou milovníci floristiky navštívit v pracovní dny od 13 do 17 hodin a o víkendu od 11 do 12 a od 13 do 17 hodin. Kostel Zvěstování Páně je pak přístupný každý den v týdnu od 9 do 17 hodin.