Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: na výlet v okrese, Ukliďme Česko, Dům Bernardy Alby a začíná sčítání lidu

Tipy a názory

26.3.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a víkend klepe na dveře. Už víte, čím si volné dny zpříjemníte tentokrát? Opět pro vás máme praktický přehled toho, co se v nejbližší době chystá... ;)

Pozor na změnu času

Připomínáme, že ze soboty na neděli dojde ke změně času ze zimního na letní. Ručičky hodin se ve 2:00 posunou vpřed na 3:00. Nezapomeňte si tedy nařídit hodinky na letní čas, ať nejste o hodinu pozadu. ;)

Jarní počasí o sobě dává vědět, tak si o víkendu můžete naplánovat nějaký ten výlet. Pro volnočasové aktivity už navíc nejsme svázáni hranicemi obce, můžeme až na hranice okresu. Máme pro vás pár tipů na místa, která třeba ani neznáte a teď vám přijdou vhod. A doplňuje je i praktická mapka s vyznačenou hranicí okresu. ;)

Když už se někam do přírody vypravíte, tak se nezapomeňte chovat ohleduplně a pokud vás také rozčilují volně pohozené odpadky, tak si na výlet s sebou přibalte sáček nebo pytel, do kterého je posbíráte. Koneckonců právě na sobotu 27. března připadá hlavní jarní úklidový den dobrovolnické akce Ukliďme Česko, jejímž cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Pokud budete mít zájem, tak se můžete přímo zapojit i do některé z úklidových skupin v okolí. Jejich seznam najdete na webu v příslušné mapě.

Nezadržitelně se blíží i Velikonoce a pokud máte doma děti, tak se s nimi můžete do tvorby malovaných kraslic a zapojit se tak do letošního kraslicového rekordu, za kterým stojí DDM Olomouc. V termínu od 1. do 5. dubna pak své vajíčko (jedno nebo víc) mohou děti pověsit buď na strom v blízkosti DDM Olomouc, nebo na jiný libovolný stromek. Více o akci se dočtete tady →

O zpříjemnění pátečního večera se postará Moravské divadlo, které od 20 hodin uvede Dům Bernardy Alby. Vizuálně působivá inscenace se strhujícími hereckými výkony se nyní dostane k divákům v on-line podobě. Vstupenky na on-line přenos jsou v prodeji na webu divadla a jejich prodej bude ukončen dnes v 19 hodin. Video s představením pak bude pro držitele vstupenek přístupné od pátku 26. března od 20:00 do neděle 28. března do 23:59. Více zde →

O půlnoci z pátku na sobotu pak v celé České republice začne Sčítání lidu 2021. Až do 9. dubna se lidé budou moci sami sečíst přes webovou nebo mobilní aplikaci z pohodlí domova, bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem. Jedinou podmínkou online sečtení je přístup k internetu. Sčítání je povinné, takže na něj nezapomeňte. Vyplnit formulář by nemělo zabrat víc, jak 15 minut. Veškeré podrobnosti i samotný formulář najdete tady →

A pokud se v sobotu večer budete procházet přes centrum, tak ať nejste překvapení, protože během sobotního večera se na celou hodinu zahalí centrum města do tmy. Olomouc se tak připojí k více než stovce dalších měst České republiky a od 20:30 do 21:30 zhasne osvětlení Sloupu Nejsvětější Trojice i budovy radnice. Město tím vyjádří podporu celosvětové akci Hodina země na ochranu životního prostředí.

Přejeme hezký víkend!