Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Les povolen! Podlehněte kouzlu okresu Olomouc a vydejte se na výlet

KAM NA VÝLET PO OKRESE

22.3.2021

Autor: Jan Procházka

Od dnešního dne můžeme aspoň trošku volněji dýchat. Pro volnočasové aktivity totiž už nejsme svázáni hranicemi obce, můžeme až na hranice okresu. Sláva. Opět smíme na Poděbrady, les už neznamená jen Kopeček a oddechnou si i cyklisté. A vypadá to, že nám bude přát i počasí. Máme pro vás pár tipů na místa, která třeba ani neznáte a teď vám přijdou vhod.

Okres Olomouc zabírá zhruba 1620 čtverečních kilometrů a je pátým největším v republice. Táhne se od podhůří Jeseníků na severu, až k Prostějovu a Přerovu. Pokud chcete upustit páru a nadýchat se čerstvého vzduchu, je rozhodně kde.

Pokud chcete na chvíli zmizet v krásných lesích, vyjeďte třeba k hradu Bouzov. Parkoviště jsou dimenzovaná na přívaly návštěvníků během sezony, která je v nedohlednu, bez obav tu tedy necháte vůz a můžete vyrazit třeba po modré značce naučnou stezkou lišky Bystroušky. Ta vede až do Loštic, kam však dojít nemůžete, neboť byste se ocitli v zahraničí. Poslední výspou okresu je Babí skála.

K procházkám či projížďkám na kole máme k dispozici i Litovelské Pomoraví. A dokonce skoro kompletní. Okresní hranice je až u Moravičan. Zejména teď z jara jsou lužní lesy opravdu nádherné. A pokud vyrážíte autem, nechat ho můžete třeba u Sluňákova, v Hynkově či Litovli.

Toulky po okrese vás mohou zavést i do okolí hradu Sovince. Záměrně říkám do okolí, neboť hrad sám už patří nepříteli. Ale když zajedete do Paseky, vychutnáte si část přírodního Parku Sovinecko po červené značce a vidět můžete dokonce i krásný Pasecký vodopád či o kus dál zříceninu hradu Mutkov.

Ještě pustější lesy vás čekají na severu a severovýchodě. Projděte se třeba kolem Huzové, mimochodem, část zdejších lesů patří městu Olomouc, věděli jste to? A nebo dejte šanci Moravskému Berounu. Okolí vážně stojí za to. Ale vydejte se z něj spíše na jih, pohraniční hlídky okresu Bruntál jsou vyhlášené svou ukrutností.

Moc pěkný výlet vás také čeká, vydáte-li se do již zpřístupněné části vojenského prostoru Libavá. Výchozím bodem může být Stará Voda, mimochodem opravdu magické místo s kostelem, který společnými silami nejprve českoslovenští a později sovětští vojáci zdemolovali a už řadu let ho postupně opravují Skauti. Odsud se dá vyrazit na toulky lesy, kde opravdu nenarazíte na živáčka a svět roušek a respirátorů bez výdechového ventilu se vám bude zdát vzdálený stejně jako okres Kladno.

Na jihu povoleného území se dá pěkně projet na kole kolem Moravy. Z Olomouce dojedete po cyklostezkách nebo polních cestách až na dohled Tovačova. Hranice vede po severním břehu Hradeckého rybníka. Zkuste být rebelové a hodit sousedům přes čáru třeba kámen. Nebo vzkaz v láhvi.

Vydat se můžete i do Náměště na Hané. Doporučuji zaparkovat v bývalém lomu a vydat se na procházku Terezským údolím. Zvládnete to i s kočárkem (osobně nevyzkoušeno) či lenochem, kterému se nechce chodit moc daleko a rozhodně ne do kopce (vyzkoušeno). Sousedům bohužel můžeme jen tiše závidět nedaleký park v Čechách pod Kosířem.

Jen kousek od Olomouce najdete krásnou přírodu v okolí Grygova. Tamní přírodní rezervace Království má nejen pohádkové jméno, ale najdete tu řadu vzácných rostlin i živočichů. A nebo vám tu prostě může být jen tak pohádkově hezky.

Snad jsme vás trochu inspirovali a pozvedli náladu. Klidně si vezměte dovolenou, home office se bez vás obejde a vydejte se na čerstvý vzduch už v týdnu, předpovědi počasí slibují konečně jaro!

Mějte se krásně, uvidíme se znovu u dalších covidových tipů na výlety, snad nám příště rozšíří perimetr třeba rovnou na celý kraj.