Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: masopustní veselí, řízkové hody, Harry Potter i Den otevřených dveří na univerzitě

Tipy na víkend

26.1.2024

Lenka Šťastná

Pátek je tady a s ním i poslední lednový víkend! Už víte, čím si volné dny zpříjemníte tentokrát? Opět pro vás máme praktický přehled toho, co se v nejbližší době chystá... ;)

Kam na běžky?

Přemýšlíte, že o víkendu vyrazíte na běžky? Pak vám zcela jistě přijdou vhod webové stránky jdemenabezky.cz, na kterých zjistíte, kde se zrovna pohybuje rolba, jak jsou upravené trasy a případně i jaké je na horách počasí. A my pro vás máme několik tipů na zajímavé výlety jak pro začátečníky, tak pro zkušené běžkaře. Podívejte se →

Pátek

18:00 / Degustace Montelvini & San Rocco / Telegraph
19:00 / Pan Scrooge / Moravské divadlo
19:00 / Olivy / Arcidiecézní muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

Bubliny ve skleničce, tapas na talíři, to je záruka kvalitně stráveného večera. A přesně takhle můžete strávit páteční večer v Telegraphu, kde vás čeká pestrý program: pět vzorků prosecca z vinařství Montelvini a San Rocco a k tomu kachní rolky, krokety, šunky, sýry a humus. Více podrobností o akci se dočtete tady →

Večer můžete strávit také na divadelním představení. Moravské divadlo zve v 19 hodin na inscenaci Pan Scrooge podle Charlese Dickense. Inspirací pro příběh se stala jeho legendární Vánoční koleda, která vypráví příběh o neočekávané morální přeměně hamižného obchodníka Ebenezera Scrooge, ke které dojde během jediné mimořádné noci. 

Ve stejný čas se pak v Arcidiecézním muzeu můžete těšit na tradiční představení divadelní improvizace v podání olomoucké skupiny Olivy a jejich hostů.

Sobota

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Tematicky tvořivé sobotní dopoledne pro děti / Art Rubikon
09:00 / Den otevřených dveří Univerzity Palackého / Olomouc
09:00 / Olomoucké masopustní veselí / Horní náměstí
11:00 / Víkend s řízkem / olomoucké Poděbrady
13:00 / Harry Potter Book Day / OC Haná
14:30 a 18:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Liška B. / Moravské divadlo
19:00 / XXIX. Hanácký bál / RCO
20:00 / Eagle Eye (Tarja tribute) / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Všichni fanoušci Harryho Pottera by si neměli nechat ujít sobotní akci v OC Haná. Čeká vás čtenářská relax zóna, tematické stolní hry, malování na obličej, fotokoutek i tombola. Více podrobností o akci se dočtete tady →

V sobotu si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si ráno přivstaňte a v 8:15 už se můžete klouzat po ledové ploše. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až odpoledne ve 14:30 nebo večer v 18:00 hodin.

S dětmi můžete během dopoledne zajít do Art Rubikonu, kde bude připravené tradiční tvoření pro děti, tentokrát na téma malování kamínků se zimními motivy. Děti si samy namalují zimní motivy na ploché kamínky, které pak mohou někomu darovat nebo si nechat na památku.

Důležité informace o studiu i bohatý doprovodný program nabídne zájemcům Den otevřených dveří Univerzity Palackého, který bude probíhat od 9 do 14 hodin. Během této doby si můžete prohlédnout univerzitní prostory všech osmi fakult, koleje, menzu a další pracoviště. Jezdit k nim bude zdarma i speciální autobusová linka. Podrobnosti se dočtete tady →

Pořádně živo bude po celý den i na Horním náměstí. Už v 9 hodin ráno začne masopustní veselí, doprovázené zabijačkou i maškarním průvodem. Dobrou atmosféru podpoří cimbálová muzika, folklórní soubory, jízdy kočárem i ledový fotopoint. Zároveň bude po celou dobu na náměstí probíhat masopustní jarmark, prodej zabijačkových specialit i dalších masopustních dobrot. Podrobnosti se dočtete tady →

Pokud zabijačka není nic pro vás, ale takovým dobrým řízkem nepohrdnete tak si během víkendu určitě zajděte na olomoucké Poděbrady, kde budou po oba dny probíhat řízkové hody. Můžete se těšit na klasické verze řízkových dobrot, tedy na kuřecí a vepřový, dále nebude chybět návštěva ze zahraničí v podobě wienerschnitzelu a holandského řízku a pro vegetariány bude v nabídce i sójový. K tomu jako příloha bramborový salát či šťouchané brambory a dát si můžete i sladkou tečku.

Také v sobotu večer můžete zajít do divadla. To Moravské uvede v 19 hodin hru Liška B. Inscenaci režíroval Miroslav Krobot, který se inspiroval Těsnohlídkovou Liškou Bystrouškou. Činohra o nebojácné lišce bude doplněna skladbami Martina Hůly a jejími hlavními motivy jsou nepotlačitelná touha po svobodě, pokora před vesmírným plynutím času a setkání mládí a stáří ve všech svých odstínech.

A nechybí ani pravidelný koncert v Bounty Rock Cafe, kde od 20 hodin vystoupí olomoucká skupina Eagle Eye, která si pro vás připravila nejznámější skladby finské ledové královny Tarji Turunen.

Neděle

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / O Pračlovíčkovi / Divadlo Tramtarie
10:30 / Štěstí / Reduta
11:00 / Víkend s řízkem / olomoucké Poděbrady
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
17:00 / Olomouc - České Budějovice / zimní stadion
19:00 / Noc na Karlštejně / Moravské divadlo
19:00 / Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:15 bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

Divadlo Tramtarie vás i s dětmi vezme na báječný výlet do světa dinosaurů, dinosauřic, ptakoještěrů a ptakoještěrek. Trochu poučné, ale hlavně pořádně veselé vyprávění O pračlovíčkovi začíná už v 10 hodin dopoledne.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Všichni fanoušci olomouckých hokejistů by pak měli zbystřit, protože v neděli od 17 hodin odehraje Mora další domácí duel. Tentokrát v plecharéně vyzve České Budějovice, tak přijďte hráče povzbudit na stadion!

A ani v neděli nebude nouze o divadelní představení. Moravské divadlo uvede v 19 hodin oblíbenou muzikálovou komedii Noc na Karlštejně, plnou známých písní a melodií. 

Divadlo Tramtarie vás ve stejný čas vezme na dobrodružnou a krutě vtipnou plavbu na vlnách nekonečných diet, nesplněných novoročních předsevzetí, módních trendů i mindráků z hodin tělocviku. To je představení Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen, ovšem jen pokud máte již zakoupené vstupenky. V případě, že ne, tak si pohlídejte volná místa na další reprízy.

Přejeme hezký víkend!