Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16.3 °C

Tipy na víkend: galavečer boxu, Námořnický ples, Ekologické dny i akce pro milovníky železnice

Tipy a názory

19.4.2024

Lenka Šťastná

Pracovní týden je u konce a před námi je konečně víkend. Kde si zasloužené volno můžete náležitě užít? Ať už si z našeho přehledu akcí vyberete jakoukoli, určitě nebudete litovat. Chystá se toho opravdu hodně, přesvědčte se sami...

Pátek

13:30 / Setkání elektrických jednotek ČSD a ČD / ŽS Olomouc hl.n.
14:00 / Čas na nový disent aneb co jest činiti bláznu ve své vsi / Sluňákov
15:30 / Chronodiverzita (v) antropocénu / Sluňákov
17:00 / Místa mezi místy, vnitřní periferie a nová vize města / Sluňákov
17:00 / Čaj o páté aneb setkání umění / Art Rubikon
18:00 / The Ring 11 / sportovní hala UP
18:00 / Afterpátky Festivalu zdraví Olomouc / Červený kostel
18:30 / Lea Vítková zve na... Cestu po andaluských pláních / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Hilma af Klint: Garden of Eden / Sluňákov
20:00 / J. Schelinger revival Ostrava & LTB / Bounty Rock Cafe
20:00 / Post hudba / Kateřinská 10

Pátek - Sobota - Neděle

Už o tomto víkendu se v Olomouci České dráhy i veřejnost oficiálně rozloučí s "Tornády" nebo "Pantografy" - elektrickými jednotkami ze sedmdesátých let. Až  do neděle se tak můžete těšit na bohatý doprovodný program, který startuje už v pátek po poledni. Od 13:30 do 14:30 proběhne společné setkání čtyř historických a moderních elektrických jednotek, takže si všichni nadšenci mohou pořídit unikátní fotografii, protože podobná akce se jen tak opakovat nebude. Více podrobností se dočtete tady →

Ve Sluňákově v Horce nad Moravou pokračuje festival Ekologické dny Olomouc, který během tohoto víkendu láká na řadu zajímavých besed i na další pestrý program. Podrobnější informace najdete zde →

V pátek večer ožije Olomouc velkou sportovní událostí. Od 18 hodin se ve sportovní hale UP chystá galavečer profesionálního boxu – The Ring 11. Fanoušky čeká devět zápasů profíků a dalších sedm jako amatérský předprogram. Vrcholem večera bude boj o český titul v super lehké váze, kde nastoupí domácí Patrik Baláž proti Milanu Ganoškovi. Podrobnosti o akci se dočtete v tomto článku →

Rovněž v 18 hodin se v Červeném kostele můžete těšit na další Afterpátek Festivalu zdraví, tentokrát na téma zdraví v kombinaci s ženskou energií. Tradiční Evropskou medicínu přijedou poprvé do Olomouce představit Pavla Vacková a Michaela Šámalová.

Nechybí ani tradiční večerní koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí J. Schelinger revival Ostrava & LTB - kapela, která připomíná odkaz nesmrtelné a nadčasové muziky Jiřího Schelingera a mapuje celou jeho tvorbu od prvopočátků, přes známé hity, včetně jeho vlastních hardrockových i převzatých songů.

V sobotu si na své přijdou všichni milovníci železnice. V rámci Rozloučení s legendárními "Tornády" se totiž můžete těšit na jízdy zvláštních vlaků v okolí Olomouce a otevřen bude rovněž místní depozitář ČD Muzea, kde vás od 9 do 16 hodin čeká výstava historických strojů ze sbírek Českých drah a pro děti bude připravena možnost svézt se malou posunovací lokomotivou "BNkou".

S dětmi si můžete udělat také výlet na hrad Šternberk, kde budou probíhat speciální komentované prohlídky s restaurátory v rámci mezinárodního dne památek. V prostorách hradu budou mimo průvodců připraveni odborníci, kteří návštěvníky seznámí s tajemstvím obnovy historického mobiliáře. Okruh bude navíc rozšířen o prohlídku půdních prostor, kde mimo jiné nahlédnete do zrestaurované strojovny výtahu, unikátní technické památky na hradě.

S těmi nejmenšími se v sobotu odpoledne můžete vypravit do kina Metropol, kde na vás bude čekat Smejko a Tanculienka v novém představení Zaber a makaj! Představení plné jejich písniček začíná v 16 hodin.

Moravské divadlo zve v 19 hodin na baletní představení Obraz Doriana Graye. Inscenaci, inspirovanou slavným románem Oscara Wildea připravil kanadský choreograf a režisér Paul Chalmer.

Zajímavou akci pak ve stejný čas chystá Bounty Rock Cafe, kde vás čeká Námořnický ples. Těšit se můžete na nabídku nejvybranějších rumů z exotických zemí, skvělé muziky mnoha žánrů, překvapivých vystoupení, včetně tanečnic, hravé tomboly a skvělé společnosti. A i speciální námořnické menu bude kulinářským zážitkem, jen se podívejte. A nezapomeňte na akci dorazit i v tematickém oblečení! ;)

Neděle

10:00 / O co jde v politice? / Sluňákov
11:00 a 15:00 / Tarzan: král džungle / Moravské divadlo
11:00 / Proč si král a klaun lezou do zelí? / Sluňákov
12:00 / Bestiář pověr o městské přírodě / Sluňákov
14:00 / Bláznivá plavba EDO v Rajské zahradě / Sluňákov
15:30 / Nové intervence ve stálé expozici Století relativity / Muzeum umění
17:00 / Muzeum nového poslechu: Prague Quiet Music Collective / Muzeum umění
17:30 / Festival zdraví - Jaroslav Dušek a B. Englischová / kino Metropol
19:00 / Ženy, držte huby! / Central
20:00 / Bluesberg: nahrávání živého alba / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli proběhne ve Sluňákově v Horce nad Moravou závěrečný den besed Ekologických dnů. Svá témata přednesou přírodovědec Jiří Sádlo, evoluční biolog Petr Tureček nebo sociolog Zdeněk Konopásek. Podrobnější informace najdete zde →

S dětmi můžete zajít do Moravského divadla, které v 11 a v 15 hodin láká na baletní pohádkový příběh Tarzan: král džungle. Populární příběh plný akce, napětí a lásky uvidíte ve ztvárnění dětí a členů Baletního studia při Moravském divadle Olomouc.

V kině Metropol proběhne v neděli od 17:30 další přednáška v rámci Festivalu zdraví. Tentokrát na téma Spolu s vámi budou besedovat Jaroslav Dušek a Barbora Englischová.

Závěr víkendu můžete strávit třeba na divadelním představení s provokativním názvem Ženy, držte huby! Osud kunsthistoričky Růženy Vackové a především duchovní sílu, s níž snášela bezmála šestnáctileté komunistické vězení, nekonvenčně přibližuje inscenace divadelního spolku Jedl a vidět ji můžete od 19 hodin v Centralu. Pokud se vám nedělní termín nehodí, tak máte možnost vidět hru ještě v pondělí v 18:30.

Přejeme hezký víkend!