Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 15.3 °C

České dráhy i veřejnost se v Olomouci o tomto víkendu oficiálně rozloučí s "Tornády"

Tipy a názory

18.4.2024

Autor: red

Na české železnici končí další typ legendárních vlaků. Elektrické jednotky řady 460 ze sedmdesátých let přezdívané jako "Pantograf" nebo "Tornádo" se s veřejností oficiálně rozloučí už tento víkend v Olomouci. Pro železniční fanoušky je od pátku 19. dubna do neděle 21. dubna 2024 připraven bohatý rozlučkový program včetně otevření depozitáře ČD muzea.

Foto: Jan Šnábl

České dráhy o tomto víkendu oficiálně ukončí provoz poslední staré elektrické jednotky a cestujícím v Čechách, na Moravě a ve Slezsku budou sloužit už jen moderní, klimatizované a bezbariérové vlaky CityElefant nebo RegioPanter. Všichni zájemci tak budou mít o tomto víkendu jedinečnou a poslední oficiální příležitost svézt se s posledními jednotkami řady 460. "Jeden z vlaků se v neděli vydá do železničního depozitáře Národního technického muzea v Chomutově a poslední jednotky v Olomouci zasáhnou do provozu už jen jako výpomoc v případě nedostatku nových vlaků RegioPanter. Ostatní jednotky, které již dosloužily, nyní míří do kovošrotu," říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Oficiální loučení s bohatým program

Celá akce začne již v pátek odpoledne, kdy bude v čase cca od 13:30 do 14:30 hodin připraveno pro fanoušky unikátní setkání čtyř historických a moderních elektrických jednotek "Pantograf" 451/452, "Tornádo" 460 a "RegioPanter" a předpokládá se také účast "červené" jednotky řady 560. Půjde tak o jedinečné setkání elektrických jednotek ČSD / ČD pro regionální dopravu, které se už asi nikdy nebude opakovat. "Setkání se uskuteční v nákladním obvodu železniční stanice Olomouc hl.n. a k místu se zájemci dostanou podle instrukcí na mapě. Účast je bezplatná, ovšem pokud někdo bude chtít podpořit železniční nostalgii a přispět byť drobným obnosem, srdečně jej zveme na sobotní akci. Nostalgii lze v sobotu podpořit zakoupením vstupenky do olomouckého depozitáře nebo jízdenky do některého ze zvláštních vlaků," láká na další program Šťáhlavský.

Na sobotu 20. dubna jsou připraveny v okolí Olomouce jízdy zvláštních vlaků s jednotkou EM 488.0079/80, která se honosí retro nátěrem, a otevřen bude rovněž místní depozitář ČD Muzea. Zde se návštěvníci mohou těšit na výstavu historických strojů ze sbírek Českých drah a pro děti bude připravena možnost svézt se malou posunovací lokomotivou "BNkou". Depozitář bude přístupný od 9 do 16 hodin a vstupné stojí 50 Kč pro dospělé a 25 Kč pro děti od 6 do 15 let, důchodce od 65 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P.

Pomyslnou třešničkou rozloučení s těmito legendami příměstské dopravy bude jízda zvláštních expresů z Olomouce do Střelné a ze Střelné do Chomutova v neděli 21. dubna, kdy jednotka projede celou trasu, kde bývaly tyto stroje v pravidelném provozu. Tzv. "Tornádo expres", partnerem jehož jízdy je Národní technické muzeum, bude veden opět jednotkou EM 488.0079/80 v retro nátěru. V Chomutově bude jednotka deponována v areálu Železničního depozitáře Národního technického muzea, kde do doby jejího odprodeje Národnímu technickému muzeu bude pracovníky Českých drah udržována v provozuschopném stavu.

Kapacita jízd zvláštních vlaků je omezena, proto doporučujeme zajistit si jízdenky s předstihem. Veškeré podrobnosti o akci i kompletní jízdní řády zvláštních vlaků naleznete tady →