Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 10.1 °C

Tipy na víkend: Jeden svět, Odpudiví nebo kouzelní, Ukliďme Česko, dětská neděle i jarní výlety

Tipy na víkend

5.4.2024

Lenka Šťastná

První dubnový víkend je před námi. Pokud nebudete vyrážet do přírody nebo na hory, nezoufejte, i ve městě se toho chystá spousta a nudit se rozhodně nebudete. Podívejte se na naše tipy a nechte se inspirovat.. ;)

Ukliďme Česko!

Do úklidových akcí se zapojují lidé z celé republiky a cílem dobrovolnické akce je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Můžete se připojit do některé z úklidových skupin v okolí, nebo si jen na procházku či výlet přibalte odpadkový pytel a posbírejte, co půjde. Hlavním úklidovým dnem je letos sobota 6. dubna, ale individuálně se můžete zapojit kdykoli. ;)

Pátek

09:00 / Jeden svět / Olomouc
18:00 / Afterpátky Festivalu zdraví / Červený kostel
19:00 / On, hrdina dne / Reduta
19:00 / Můj romantický příběh / Divadlo Tramtarie
19:00 / Improvýcvik pod záštitou Oliv / Arcidiecézní muzeum
20:00 / Parní Lucie / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek a v sobotu máte poslední možnost navštívit Jeden svět Olomouc. Filmový festival každý rok zprostředkovává snímky s tematikou lidských práv na světě a dlouhodobě patří k největším událostem svého druhu v Evropě. Kromě filmů láká i na bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Více informací o festivalu i o doprovodném programu se dočtete tady →

Ve čtvrtek odstartoval v Olomouci další ročník Festivalu zdraví, který nabízí přednášky a besedy se zajímavými osobnostmi, mezi které se řadí psychologové, lékaři, terapeuti, badatelé, ale i další erudovaní hosté v dotčených oborech a diskutovaných tématech. A už od 18 hodin se v Červeném kostele můžete těšit na první Afterpátek, na kterém spolu pobesedují přední český astrolog Antonín Baudyš a uznávaný psycholog/kouč Heřman Čadil. Téma zní Hvězdy v hlavě.

Všichni milovníci filmové hudby a němého filmu by se pak od 19 hodin měli vypravit do Reduty, kde vás čeká jeden z největších trháků němého filmu své doby, komedie The Kid Brother, kterou dokreslí živé provedení autorské hudby Roberta Israela pod jeho taktovkou. Podrobnosti se dočtete tady →

Páteční večer můžete strávit i v divadle. Divadlo Tramtarie zve v 19 hodin na romanticky neromantickou komedii o hledání ideálního protějšku pro život s názvem Můj romantický příběh. Hlavními hrdiny jsou kolegové Tom a Amy, kteří se spolu tak trochu omylem vyspí po firemním večírku. Následně začnou rozvíjet vztah a oba si brzy musí odpovědět na stejnou otázku, a to, zda-li zůstat singl a dál hledat ideální protějšek, anebo se spokojit s někým, kdo v jejich očích pomyslná kritéria nesplňuje. Pokud nemáte vstupenky, tak nezoufejte. Včas si je můžete zajistit na některou z dalších repríz →

A nechybí ani páteční koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí kapela Parní Lucie, která má v reperotáru především skladby kapely Lucie. K nim se později přidaly také songy ze sólové hudební kariéry Davida Kollera.

Sobota

08:00 / Horecký bazárek - jaro / Horka nad Moravou
09:00 / Jeden svět / Olomouc
10:00 / Molitorův dům a Dómská čtvrť / Bezručovy sady
10:00 / Odpudiví nebo kouzelní / Pevnost poznání
16:00 / Ivan Hrozný / Moravské divadlo
16:00 / Beseda s Gabrielou Soukalovou / kino Metropol
19:00 / Můj romantický příběh / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Jaro je jako stvořené pro výlety s rodinou či přáteli! Máme pro vás několik tipů, kam vyrazit za zábavou i poznáním - ať už máte volné odpoledne, nebo si chcete užít pohodový víkendový den. A nejen samotná Olomouc, ale také okolí má rozhodně co nabídnout... Podívejte se, kam se dá vyrazit →

V sobotu a v neděli se můžete těšit na další zábavný celodenní program v Pevnosti poznání, kde bude k vidění na pět desítek nejrůznějších druhů bezobratlých, plazů a obojživelníků včetně chovných kolonií světlušek. Kromě zvířat se můžete těšit také na vědecko-expediční přednášky a doprovodný program v laboratoři, vědecké dílně i interaktivních expozicích. Akce Odpudiví nebo kouzelní je určena pro celou rodinu a je zdarma v rámci běžného vstupného do muzea. Více se o ní dočtete v našem článku →

V Moravském divadle na vás bude už v 16 hodin čekat Ivan Hrozný. Dramatický děj baletu o caru Ivanu Hrozném je plný náhlých zvratů a intrik a příběh nepostrádá motivy lásky, přátelství, věrnosti, ale i zrady a nenávisti. Navíc se věrohodně opírá a čerpá především z historických pramenů, které jsou svou bohatostí a epičností předurčeny na přetlumočení do barvitě plnokrevného divadelního tvaru.

Ve stejný čas zve kino Metropol na besedu s Gabrielou Soukalovou. Do kin vstoupil dokumentární film o nejlepší české biatlonistce v historii a v tento den vás po jeho projekci čeká beseda, na které můžete světové jedničce pokládat otázky. Připraveno je i focení a autogramiáda.

Neděle

10:00 / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie
10:00 / Odpudiví nebo kouzelní / Pevnost poznání
13:00 / Dětské neděle plné her / Galerie Šantovka
14:30 / Ryba ve čtyřech / Moravské divadlo
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Dejvické divadlo: Elegance molekuly / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Neděle bude patřit dětem! Vypravit se s nimi můžete dopoledne v 10 hodin do Divadla Tramtarie, které chystá pohádku O popleteném kouzelníkovi. Kouzelník Fanda vždycky vykouzlil něco úplně jiného, než měl původně v úmyslu. A jednoho dne se mu stalo, že chtěl vykouzlit mouku, ale omylem vykouzlil holku! No jo, ale co s ní?

Zajít můžete také na akci Odpudiví nebo kouzelní v Pevnosti poznání a odpoledne pro děti chystá pestrý program Galerie Šantovka. Je zde totiž první neděle v měsíci a tak se opět můžete těšit na dětskou neděli plnou her, tentokrát na téma logické hry a hlavolamy. Herna obsahuje spoustu hlavolamů a logických skládaček různých úrovní, díky nimž si logiku procvičí návštěvníci od 2 do 99 let.

Už ve 14:30 pak můžete zajít do Moravského divadla na černou komedii Ryba ve čtyřech. Herečky Ivana Plíhalová, Naděžda Chroboková-Tomicová, Vlasta Hartlová a herec Václav Bahník nedávno oslavili kulatá výročí na jevišti Moravského divadla. Zároveň všichni v nedávné době oslavili významná životní jubilea. A černá komedie o starém sluhovi pracujícím u třech neprovdaných sester je skvělou příležitostí, jak jim poblahopřát!

Víkend pak můžete zakončit třeba s Dejvickým divadlem. V kině Metropol vás totiž od 19 hodin čeká živý přenos představení Elegance molekuly z Dejvického divadla. Hra byla oceněná v rámci Cen divadelní kritiky 2018 jako nejlepší poprvé uvedená česká hra roku a na projekci dokonce zbývají ještě poslední volné vstupenky →

Přejeme hezký víkend!