Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 14.3 °C

Moravská filharmonie chystá unikátní zážitek pro milovníky filmové hudby a němého filmu

Kultura

16.3.2024

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc připravila pro příznivce filmové hudby unikátní koncertní zážitek. V pátek 5. dubna od 19 hodin uvede jeden z největších trháků němého filmu své doby, komedii The Kid Brother, kterou dokreslí živé provedení autorské hudby Roberta Israela pod jeho taktovkou.

Robert Israel

Foto: MFO

The Kid Brother je americká němá komedie z roku 1927 s Haroldem Lloydem v hlavní roli. Harold Lloyd byl během dvacátých let 20. století společně s Busterem Keatonem a Charliem Chaplinem považován za jednoho ze "tří králů komedie". Jeho němé filmy v té době přímo trhaly rekordy v kinech a The Kid Brother je dodnes kritiky a fanoušky považován za jeden z nejlepších Lloydových filmů, který v sobě spojuje prvky komedie, romantiky, dramatu a vývoje postav.

"Živé provedení autorské filmové hudby v podání Roberta Israela bude jednoznačně fenomenálním zážitkem. Robert Israel je velmi uznávaný skladatel filmové hudby, který se věnuje především němým filmům," vysvětluje ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Robert Israel napsal hudbu k více než 130 němým filmům a dokumentům. Vystudoval obor hra na klavír na California State University v Northridge. V roce 1991 začal skládat filmovou hudbu. V letech 1993–2005 pracoval jako hudební ředitel jednoho z oddělení v Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, která uděluje mimo jiné i známé filmové Oscary. V roce 2006 mu byl udělen čestný doktorát na univerzitě ve Stockholmu za přínos v oblasti filmové hudby a studia raného filmu. S Moravskou filharmonií spolupracuje od roku 1999.

Poslední koncert řady C v této sezoně tak pokračuje v nastavené kvalitě a představuje jedinečnou příležitost pro milovníky filmové hudby a němého filmu všech věkových kategorií. Vstupenky jsou k dispozici na www.mfo.cz a na pokladně Moravské filharmonie Olomouc.