Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Dny evropského dědictví, Řeka má duši, historické vlaky, Empírový den i Běh pro paměť národa

Tipy a názory

10.9.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a před námi je zasloužené volno. Víkend je tentokrát opravdu nabitý akcemi a téměř praská ve švech! Na své si tentokrát zaručeně přijde každý, stačí si jen vybrat z pestré nabídky víkendových akcí.. ;)

Pátek

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
celý den / Ekologické dny Olomouc / Sluňákov
09:00 / Den prevence / Pevnost poznání
10:00 / Oživ centrum III / Horní náměstí
11:00 / Selské trhy / Výstaviště Flora
12:00 / Letní čítárna u kašny / nám. Republiky
18:00 / Buď v pogodě / Art Rubikon
18:00 / Mirai / Sklub
18:00 / Olomouc - Mladá Boleslav / zimní stadion
18:30 / Lea Vítková zve na… Začínáme s Jiřím Přibylem / Mozarteum
20:00 / Sloup světla / Horní náměstí
20:00 / Řeka má duši 2021 / Olodvorek

Pátek - Sobota - Neděle

Také o víkendu pokračují Dny evropského dědictví a už v pátek tak můžete od 12:00 zajít třeba na Letní čítárnu u kašny, večer vás pak na Horním náměstí od 20 hodin čeká exkluzivní projekt Sloup světla. Ten bude speciální nejen tím, že se v něm setkají zástupci všech uměleckých souborů Moravského divadla, ale jedinečné audiovizuální představení má být modlitbou za konec pandemie. Součástí bude i světová premiéra skladeb Mikoláše Troupa. Veškeré akce, které se v rámci Dnů evropského dědictví chystají, naleznete tady.

A navštívit můžete i zajímavé přednášky v rámci festivalu Ekologické dny Olomouc. Ty se uskuteční v průběhu dne ve Sluňákově na několik zajímavých témat.

Pevnost poznání chystá na pátek ve spolupráci s Vojenskou zdravotní pojišťovnou Den prevence. Pokud si chcete po letní dovolené nechat bezplatně vyšetřit znaménka kožním lékařem nebo vás zajímá, jak správně jíst a pít a být v dobré kondici, tak se zde určitě zastavte. Akce bude probíhat od 9 do 17 hodin a nabídne zajímavý program pro malé i velké.

Na Horním náměstí můžete od 10 hodin navštívit festival Oživ centrum, který kromě design trhů a food zóny nabídne i letní kino nebo kreativní dílny pro děti. Od 11 hodin pak budou probíhat oblíbené Selské trhy na Výstavišti Flora.

Na pátečních 18 hodin pak chystá zajímavé večerní představení Art Rubikon. Už podle názvu Buď v pogodě je jasné, že se můžete těšit na představení Sandry Pogodové a Richarda Pogody. "Dušujeme se s tátou, že vše co se zde o nás dozvíte, je svatosvatá pravda. Takže přejeme dobrou chuť a doporučujeme konzumovat po malých soustech, aby vám nezaskočilo," říká k představení Sandra Pogodová.

V pátek a v sobotu proběhne už šestý ročník olomouckého festivalu Řeka má duši. Program festivalu vypukne v pátek ve 20:00 na Olodvorku promítáním kultovního filmu podle předlohy Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu, větší část se pak odehraje o den později na více místech ve městě.

A skvělou zprávu máme i pro fanoušky olomouckého hokeje. V pátek večer totiž hokejistům HC Olomouc začíná nová extraligová sezona. Hned na úvod vyzvou v plecharéně v 18 hodin Mladou Boleslav. Tak snad se jim podaří do nového ročníku vstoupit vítězně. ;)

Sobota

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
celý den / Ekologické dny Olomouc / Sluňákov
09:00 / Dny otevřených dveří depozitáře VKOL / Depozitář VKOL
09:00 / Regionální den železnice / nádraží Olomouc
10:00 / Dny evropského dědictví / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Empírový den 2021 / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Oživ centrum III / Horní náměstí
10:00 / Letní čítárna u kašny / nám. Republiky
10:00 / Řeka má duši 2021 / Olodvorek + přístaviště U Vodníka
10:00 / Komentované prohlídky kina / kino Metropol
11:00 / Tramtarie na Dnech evropského dědictví / Horní náměstí + Divadlo Tramtarie
13:30 / Co zbylo z olomouckého židovského města? / Vlastivědné muzeum
14:00 / Komárfest / Střeň
14:00 / Veřejné umění: Petr Válek / Muzeum umění
14:00 / Proluk.art | Stavba / Letní scéna SEFO
15:00 / Schwarzkopf Elite Model Look ČR 2021 / Galerie Šantovka
16:00 / Dny otevřených památek: Telegraph Open House / Telegraph
19:00 / Postřižiny / Moravské divadlo
19:30 / Dny evropského dědictví na Floře / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu i v neděli můžete v rámci Dnů evropského dědictví navštívit nepřeberné množství otevřených památek, za návštěvu jistě stojí Jihoslovanské mauzoleum, které bylo veřejnosti vůbec poprvé otevřeno vloni u stejné příležitosti. Navštívit můžete také dny otevřených dveří v depozitáři Vědecké knihovny v Hejčíně, v 10 hodin začínají prohlídky kina Metropol a od 13 hodin se můžete těšit i na prohlídky Divadla Tramtarie. Na Horním náměstí bude od dopoledních 10 hodin pokračovat festival Oživ centrum a Tramtarie sehraje na Horním náměstí v 11 a v 15 hodin dvě ze svých pohádek.

Milovníci historických vlaků a železnice by si v tento den zajisté neměli nechat ujít Regionální den železnice, který se letos ponese ve znamení výročí 180 let od příjezdu prvního vlaku do Olomouce. Na místo oslav se návštěvníci svezou historickým vlakem v čele s motorovou lokomotivou "Bardotkou" z Veselí nad Moravou. Z Olomouce pak bude vypraveno několik zvláštních vlaků, vyjede i souprava s parní lokomotivou "Rosničkou". Podrobnosti zde →

V tento den se také můžete doslova přenést v čase o dvě stě let zpátky. Do doby, v níž vznikala díla Pýcha a předsudek či Rozum a cit, vás přenese Empírový den, který se koná na Zámku Čechy pod Kosířem. Piknik, zajímavý program a ples. A to vše v dobových kostýmech, budete-li chtít. Více o akci zde →

Na sobotu chystá festival Řeka má duši od 10:00 pohádkové plavby v přístavišti, před Olodvorkem bude možné nastoupit pro změnu na pohádkové jízdy na OLOŠLAPU. Od 16:00 pak vypukne na Olodvorku hlavní kulturní program. Vystoupí několik hudebních skupin a umělců, vstup na kulturní program je zdarma. Pohádkové jízdy je třeba předem rezervovat →

Sobotní večer pak můžete strávit třeba v Moravském divadle, které má od 19 hodin na programu populární Postřižiny. V této inscenaci uvidíte řadu scén, které ve slavné filmové verzi Jiřího Menzla chyběly, a zjistíte také, že upovídaný strýc Pepin je žena! Vstupenky ještě jsou a koupíte je tady.

Neděle

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
celý den / Ekologické dny Olomouc / Sluňákov
09:00 / Běh pro paměť národa / Smetanovy sady
09:30 / Den pro rodinu / Smetanovy sady
09:00 / Dny otevřených dveří depozitáře VKOL / Depozitář VKOL
10:00 / Dny evropského dědictví / zámek Čechy pod Kosířem
10:30 a 13:00 / Speciální dětské prohlídky / hrad Šternberk
14:00 / Formování veřejného prostoru s Tyflocentrem / Umělecké centrum UP
14:00 / Historické odpoledne / Václavské náměstí
14:30 / Così fan tutte / Moravské divadlo
15:00 / Slepičí pohádka / Divadlo na Šantovce
19:00 / Vysavač / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli máte poslední šanci zajít na některou ze zajímavých akcí v rámci Dnů evropského dědictví. A pokračují také zajímavé přednášky v rámci festivalu Ekologické dny Olomouc ve Sluňákově.

V neděli se pak ve Smetanových sadech a přilehlém okolí poběží charitativní Běh pro paměť národa. Hlavním cílem akce, je získat finanční částku na podporu jedné z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Poběží se trasy 10, 5 km a štafeta 4 x 2,5km. Pro děti budou připraveny speciální krátké závody. Součástí bude stejně jako v předchozích ročnících také další program pro celou rodinu v rámci Dne pro rodinu 2021.

Na neděli chystá hrad Šternberk speciální dětské prohlídky. Program o životě dětí na hradě v minulosti je určen pro děti v předškolním a mladším školním věku (5-10 let) v doprovodu rodičů. Prohlídky jsou určeny maximálně pro 15 dětí v doprovodu rodičů, proto je doporučeno si speciální prohlídku rezervovat na plhakova.jana@npu.cz. nebo 585 012 935 / 725 718 059. Prohlídky se uskuteční v 10:30 a ve 13 hodin.

Zajímavý historický program se v neděli odpoledne uskuteční i na Václavském náměstí. Na návštěvníky bude čekat středověká kuchyně s možností ochutnávky, ukázka dobových zbraní, historické kostými i strará řemesla a dílny. Večer pak proběhne tematické divadelní představení s názvem Václav III. - O historii jedné královraždy.

Moravské divadlo chystá na nedělní odpoledne Mozartovu komickou operu Così fan tutte, která je považovaná za jednu z vrcholných Mozartových oper. V Divadle na Šantovce se naopak o půl hodiny později můžete těšit na Slepičí pohádku pro děti.

Přejeme hezký víkend!