Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: zajímavosti ze světa astronomie, návštěva zoo i arboreta a výstava NEomezení

Tipy a názory

16.4.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a víkend klepe na dveře. Už víte, čím si volné dny zpříjemníte tentokrát? Opět pro vás máme praktický přehled toho, co se v nejbližší době chystá... ;)

Pokud budete mít v následujících dnech cestu přes Galerii Šantovka, tak si určitě nenechte ujít aktuální výstavu NEomezení. Na čtyři desítky uměleckých děl najdete v prvním patře, a to v době, kdy jsou všechny ostatní výstavní galerie uzavřené. Akce má za cíl povzbudit kulturní život v Olomouci a nabídnout umělcům prezentaci jejich děl v této nelehké době. A pokud to během víkendu nestihnete, tak nezoufejte. Výstava zde bude k vidění až do poloviny května. 

Zajímavý víkendový program chystá také Pevnost poznání, která potěší především všechny milovníky kosmonautiky a astronomie. Popularizační centrum si během soboty a neděle připomene šedesátileté výročí ode dne, kdy se Jurij Gagarin jako první člověk v historii podíval do vesmíru a pro všechny chystá pestrý program, který vzhledem k vládním opatřením proběhne online. Příznivci vesmíru a nejnovějších vědecko-technických objevů se mohou těšit na přednášky odborníků, podcasty i soutěž. Veškeré podrobnosti se dočtete tady →

Počasí má být o víkendu opět aprílové, ale pokud si říkáte, že nejste z cukru a nějaká drobná dešťová přeháňka vás nerozhodí, tak si můžete udělat výlet do přírody. Díky částečnému rozvolnění bude od soboty pro návštěvníky opět otevřena jedna z nejkrásnějších zahrad v kraji - Arboretum v Bílé Lhotě. Od úterý je možné také opět navštívit olomouckou Botanickou zahradu a rozárium. Pokud se rozhodnete zajít na procházku sem, tak jen upozorňujeme, že WC a infostánek u hlavního vchodu jsou zatím zavřené. A současná situace neumožňuje ani grilování na venkovních grilech v areálu. Poblíž historické Oranžerie ve Smetanových sadech pak můžete až do 3. května vidět národní putovní výstavu Má vlast cestami proměn, která přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině.

A pokud přemýšlíte, kam na výlet i s dětmi, tak můžete vyrazit za zvířátky do olomoucké zoologické zahrady. Vnitřní pavilony sice zůstanou ještě uzavřené, přesto se mají návštěvníci na co těšit. Konkrétně v olomoucké zoo na vás totiž kromě pestrého množství nejrůznějších nově narozených přírůstků čeká i zcela nový výběh pro rysy. Provozní doba zůstane ve standardní podobě a jak to bude s nákupem vstupenek, kapacitou návštěvníků v areálu a dodržováním nezbytných opatření se zoo snaží návštěvníkům zodpovědět tady →

Přejeme hezký víkend!