Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo má nový výběh pro rysy, návštěvníci je lépe uvidí

Zprávy z regionu

16.3.2021

roc jap

Kůrovec, Eberhard, covid... Všichni tito činitelé se podepsali na výběhu rysů karpatských v olomoucké zoo. Návštěvníci byli dříve přivyklí pozorovat rysy z dřevěné lávky. Ta však vzala za své. Následovala série oprav a úprav, během nichž se zvířata ze svého domova přesunula do spřátelené zoo. Nyní je hotovo. A čeká se už jen na návštěvníky.

Most už se nad výběh nevrátil, zahrada ale vybudovala pozorovací stanoviště, ze kterého bude na plaché šelmy dobře vidět. "Obyvatelům výběhu se zvětšilo jejich území. Rysi jsou takto návštěvníkům blíž. Jediný, kdo tu ještě chybí a má se do zoo vrátit, jsou návštěvníci," míní ředitel zahrady Radomír Habáň. 

Foto: Jan Procházka

Olomoucká zoo chová rysy od roku 1965. Za dobu jejich působení v zahradě se podařilo úspěšně odchovat celkem 33 mláďat, z nichž některá byla i navrácena do volné přírody. Současně výběh obývají samice Rodna, narozená v Zoo Liberec a samec Daryl, narozený v Zoo Hluboká. V minulosti se s rysy pojily i četné historky. "Někdejší samec se rád uchyloval do korun stromů. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nelibě nenesl pohled ze stromu dolů. K sestupu dolů se přesvědčit nenechal. Abychom se vyhnuli neblahé situaci spojené s dehydratací, protože na
stromě seděl už nějaký ten den, přivolali jsme hasiče. Teprve s jejich pomocí se vrátil zpátky na zem. Tento čin ještě jednou se stejným výsledem zopakoval. Poté pochopil, že tudy cesta nevede," vzpomněla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Foto: Jan Procházka

Charakteristickým znakem všech rysů je krátký ocas a trojúhelníkovité uši s černými štětinkami. Skvěle šplhá. Jeho tlapy jsou poměrně velké, zabraňují mu, aby se při svých toulkách zasněženými oblastmi propadal do hlubokého sněhu. Během zimy srst na tlapách ještě zhoustne, zvětší se tak jejich plocha a tím i schopnost rysa pohybovat se po sněhu. Žije samotářsky, páry tvoří pouze v období říje. Loví vše od drobných savců a ptáků až po srnčí zvěř.