Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

NEomezení. Umělci z regionu vystavují v Šantovce

Kultura

16.4.2021

roc jap

Olomoucká Galerie Šantovka připravila ve spolupráci s regionálními umělci ve svých prostorech výstavu s názvem NEomezení. Na čtyři desítky děl obsadí první patro obchodního centra v době, kdy všechny galerie a výstavní síně mají své prostory uzavřeny. Akce má za cíl povzbudit kulturní život v Olomouci a nabídnout umělcům prezentaci jejich děl v této nelehké době. Výstava potrvá do 16. května.

Výstava NEomezení je symbolicky situována na chodbách pod největší sdílenou malbou ve střední Evropě, na které se v minulosti podílelo více než 1600 umělců. „Jsme velmi rádi za to, že můžeme
podpořit umělce z Olomouce a okolí. Jsme jediná galerie ve městě, která je aktuálně otevřena,“ říká ředitel centra Petr Navrátil.

Výstava čítá zhruba 40 obrazů a fotografií. Mezi exponáty jsou umělecké kousky od Vincenta Chigniera, Pavla Lacka, Pausera, Chaos Company, Terezy Tomaštíkové, Anny Dvořákové, Marcela
a Marka Hubáčkových, Diany Kaprálové, Jana Loebla a Ondřeje Javůrka. Návštěvníci mohou také
vidět fotografie Lukáše Navary, Michala Botka a Walkers on the Moon.

Foto: Michal Botek

Galerie Šantovka chystá v následujících týdnech další program pro zpestření výstavy. „V momentě, kdy se otevřou obchody s módou v prvním patře, umístíme do výloh místo umělých figurín reálné modely a modelky z masa a kosti. Tento program nese pracovní název „živé výlohy,“ říká mluvčí centra Petr Hlávka.

"Výstava NEomezení je příležitost, jak vrátit život do prostor Galerie Šantovka, ale hlavně jak
podpořit umělce, kteří museli kvůli COVID-19 odložit většinu nasmlouvaných výstav a jiných
aktivit, jako byl třeba i námi plánovaný prodejní veletrh Art Fair,“ říká spoluautorka expozice a
organizátorka Street Art festivalu Romana Junkerová. Výstava je také startem plánované spolupráce Galerie Šantovka s organizátory Street Art festivalu. „V září chystáme event, který propojí fenomenální umělecké skupiny street artu, skvělou tematickou hudbu a gastronomii,“ říká Petr Hlávka.