Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: vinné slavnosti, Galavečer flamenca, Děláme to ve třech, hororová noc i pestrý program na hradech

Tipy a názory

24.7.2020

Lenka Šimková

Další prázdninový týden je za námi a čekají nás dva volné dny. Počasí je poslední dobou jako na houpačce a pokud necháváte plány na víkend na poslední chvíli, tak pro vás máme hned několik tipů na zajímavé akce, které se v Olomouci a okolí konají. Podívejte se a nechte se inspirovat! ;-)

NOVÁ PLOŠNÁ OPATŘENÍ

Od sobotní půlnoci bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob. Omezení platí plošně pro celou republiku a primárně míří na všechny sportovní a kulturní akce, jako jsou například koncerty a taneční párty. Týká se ale i svateb a pohřbů.
Povinnost nosit roušky se zatím nevztahuje na MHD, supermarkety a vnitřní prostory restaurací.

Pátek

14:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
15:00 / VOICE BIKE GRAND PRIX SEMAFOR / Centrum Semafor
17:30 / Pohoda u Trojice / Horní náměstí
18:00 / Děláme to ve třech / Telegraph
18:00 / Hororová noc / kino Metropol
20:00 / Back to the 80’s / Daskabát
20:30 / Galavečer flamenca / Reduta

Ve 14 hodin odstartují na Dolním náměstí Olomoucké vinné slavnosti, které v tradičním jarním termínu letos kvůli koronaviru proběhnout nemohly. Těšit se můžete během dvou dnů na pestrou nabídku pětadvaceti vinařství z Moravy, sýry z Nizozemska i bohatý kulturní program. Od 15 do 18 hodin pak bude v Centru Semafor probíhat letošní první větší akce VOICE BIKE GRAND PRIX SEMAFOR, která přinese tři známé a populární akce: rodinnou soutěž týmů, závod jednotlivců na koloběžkách a závod jednotlivců na šlapacích autech. Zájemci se mohou zúčastnit všech tří soutěží nebo jen některé z nich. Na Horním náměstí pak tentokrát už od 17:30 bude pokračovat letní multižánrový festival Pohoda u Trojice. Dnes vám večer zpříjemní cimbálová muzika, nejprve vystoupí Folklore Quintet, na který v 19:00 naváže Cimballica. V 18 hodin se pak můžete pobavit v centru Telegraph. Skupina Děláme to ve třech, kterou tvoří olomouckému publiku dobře známé herecké tváře – Roman Vencl, Jan Ťoupalík a profesionální kouzelník Karel Pomahač, zvou na svojí stand up comedy a věřte, že každé jejich představení je jedinečné, neopakovatelné a ještě dlouhou dobu na něj budete vzpomínat. Pokud patříte k příznivcům hororů, tak by vám neměla uniknout Hororová noc v kině Metropol. Od 18:00 uvidíte filmy Neviditelný, Sedm, Constantine, V zajetí démonů a Upgrade. Za hororový maraton zaplatíte 250 korun a celková délka je 10 hodin a 39 minut včetně přestávek. Zakoupit vstupenku si však můžete i na jednotlivé filmy. A pokračuje také multižánrový festival Colores Olomouc, který už dnes ve 20:30 láká na Galavečer flamenca v olomoucké Redutě. Speciálně pro tento večer vzniklo v rekordním čase unikátní hudebně-taneční představení, kde se na jednom pódiu setkává jedenáct umělců, ze čtyř evropských zemí a ještě zbývá několik posledních vstupenek.

Sobota

09:00 / Chemie jedlá i nejedlá / Pevnost poznání
10:00 / Prohlídky s restaurátorkami kachlových kamen / Hrad Šternberk
10:00 / Víkend s princeznou Šahrazád / Hrad Bouzov
10:00 / Kostýmované prohlídky pro děti s princeznou a její komornou / Zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
12:00 / Rostlinný bazar / Letní kino
18:00 / Pohoda u Trojice / Horní náměstí
19:00 / Shahab Tolouie Quintet / Umělecké centrum UP
19:00 / Desmod / Palouček u Sklubu

Sobota doslova vyzývá k návštěvě některého hradu či zámku v okolí. Hrad Šternberk chystá na tento den jedinečné komentované prohlídky s restaurátorkami kachlových kamen. Návštěvníci tak budou mít ojedinělou příležitost seznámit se s prací na obnově mobiliáře přímo v prostorách hradu. Na Bouzově chystají víkend s princeznou Šahrazád, který zahrnuje taneční festival na prvním nádvoří hradu s celodenním programem a taneční soutěží pro dívky do 18-ti let. A výlet si s dětmi můžete udělat také na Zámek v Čechách pod Kosířem, kde budou probíhat kostýmované prohlídky s princeznou a její komornou. Pokud se rozhodnete zůstat v Olomouci, tak během celého dne budou pokračovat Olomoucké vinné slavnosti na Dolním náměstí, nebo můžete zajít do areálu Letního kina, kde bude od pravého poledne probíhat rostlinný bazar. Na místě si tak můžete vybrat nejen novou květinu do bytu či kanceláře, ale na výběr budou i různé druhy květináčů. V rámci multižánrového festivalu Pohoda u Trojice se také v sobotu můžete těšit na cimbálovou muziku. Od 18 hodin vystoupí Folklore Quintet, na který v 19:30 naváže Blue Cimbal. Pokračuje také festival Colores, který od 19 hodin nabídne v Uměleckém centru Univerzity Palackého koncert hudební formace Shahab Tolouie Quintet.

Neděle

09:00 / Chemie jedlá i nejedlá / Pevnost poznání
16:00 / Promenádní koncert / Smetanovy sady
17:00 / SK Sigma Olomouc vs. Zlín / ZRUŠENO / Andrův stadion
19:00 / Houslový koncert Lady Fedorové / Arcidiecézní muzeum
20:00 / Olomoucké kulturní léto - Rangers-plavci / Centrum pohybu

V neděli můžete vzít děti do Pevnosti poznání, která opět láká na víkendovou show v laboratoři s názvem Chemie jedlá i nejedlá. Děti se podívají do mikroskopů, vyzkouší chemickou analýzu a získají několik tipů na domácí pokusy. Cena show je 50 Kč na osobu a na zábavu v laboratoři si vyhraďte alespoň půl hodiny. Od 16 hodin se pak v altánu ve Smetanových sadech můžete těšit na oblíbené letní promenádní koncerty. Tentokrát vám k poslechu zahraje Olomoucký swingband. Pokud jste se těšili na poslední domácí zápas Sigmy na Andrově stadionu, tak vás musíme zklamat. Vzhledem k tomu, že se ve fotbalovém klubu SFC Opava objevil pozitivní případ koronaviru, rozhodla Liga fotbalové asociace o odložení (a pravděpodobném zrušení) všech zápasů. Multižánrový festival Colores zakončí v neděli večer houslový koncert Lady Fedorové, žijící v současnosti v Dánsku. Od 19 hodin představí spolu s pianistkou Lucií Kauckou virtuózní díla španělských a latinskoamerických autorů. Koncert se uskuteční v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea Olomouc. A hudební zážitek vás čeká také na letní scéně Centra pohybu v Sokolské ulici, kde od 20 hodin proběhne další koncert v rámci Olomouckého kulturního léta. Tentokrát se představí česká country hudební skupina Rangers-plavci

Přejeme hezký víkend!