Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na prodloužený víkend: strašidelné a halloweenské akce, Cosplay festival, lampionový průvod, divadla i sport

Tipy a názory

28.10.2021

Lenka Šimková

Dnešní státní svátek hraje příznivě do karet prodlouženému víkendu, a tak vám tipy na nadcházející dny přinášíme už nyní. Program přeje fanouškům sportovním, hudebním i divadelním, a jelikož se blíží i Halloween, nebude chybět spousta akcí pro děti s tematikou strašidelných večerů v maskách a dlabání dýní. Pojďte se podívat, které akce o víkendu nesmíte vynechat...

Čtvrtek

09:00 / Podzim na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Pevnost duchů / Pevnost poznání
10:30 a 13:30 / Speciální dětské prohlídky / hrad Šternberk
14:00 / Oslavy vzniku republiky s prezidentem Masarykem / Horní a Žižkovo náměstí
19:00 / Splašené nůžky / Moravské divadlo
19:00 / Tři sestry / Divadlo Tramtarie
19:00 / TTalk: Miroslav Vraštil / Telegraph
19:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Ve čtvrtek máme státní svátek - připomínáme si den vzniku samostatného československého státu. Pokud jste doma i s dětmi, tak si můžete udělat třeba výlet do Čech pod Kosířem, kde na zámku budou probíhat speciální podzimní prohlídky parku i interiérů. Ve 13:00 pak zahájí pan hrabě s paní hraběnkou historicky první zámeckou drakiádu a so drobné ceny. Součástí odpoledního programu budou i podzimní dílničky.

Také Pevnost poznání chystá na nadcházející dny tematickou akci. Až do neděle se objekt promění na Pevnost duchů a čekají vás zde interaktivní hry, tematické workshopy, chemické pokusy, tvůrčí dílny i přednášky. Více podrobností zde →

Také Hrad Šternberk chystá na tento den speciální Dětské prohlídky. Při edukačním programu se děti společně s lektorem přenesou do minulosti a podívají se, jaký byl život dětí na panském sídle. Program je určen pro děti v předškolním a mladším školním věku (5–10let).

V Olomouci budou od 14 hodin na Horním náměstí probíhat Oslavy vzniku republiky s prezidentem Masarykem. Na programu je koncert souboru Stanley s Dixi Street Band a ukázky sletové skladby TJ Sokol. V 16 hodin dojde k odhalení pamětní desky TGM a zahraje Vojenská hudba Olomouc státní hymnu, následuje swingový koncert Ivy Kevešové-Stáncové. O půl šesté vyjde od radnice lampionový průvod na Žižkovo náměstí, kde se v 18 hodin odehraje pietní akt a v 18:15 i závěrečný ohňostroj. Více zde →

Čtvrteční večer můžete strávit také v divadle. Tramtarie má od 19 hodin na programu Tři sestry v režii úspěšného ruského režiséra Alexandera Minajeva. A jak je už u Tramtarie zvykem, jde opět o originální pojetí ruské klasiky z pera Antona Pavloviče Čechova. 

Moravské divadlo má ve stejný čas na programu detektivní komedii Splašené nůžky, kdy se do samotného vyšetřování vraždy v kadeřnictví zapojují i diváci z hlediště. 

A v 19 hodin pokračuje také další díl TTalk v Telegraphu. Hostem bude veslař, účastník Olympijských her v Tokiu, Riu a Londýně, Miroslav Vraštil. Jaká byla jeho cesta do vrcholového sportu? Co by poradil aspirujícím mladým sportovcům? Co se mu líbí v Olomouci a co by změnil? To vše a mnohem více v TTalk. ;)

Pátek

09:00 / Halloween v knihovně / Knihovna města Olomouce
10:00 / Pevnost duchů / Pevnost poznání
18:00 / Olomouc - České Budějovice / zimní stadion
18:00 / Strašidelné prohlídky zámku  / zámek Čechy pod Kosířem
19:00 / Sluha dvou pánů / Moravské divadlo
19:00 / Na Větrné hůrce / Divadlo Tramtarie
19:00 / Otisky / Divadlo na cucky

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Po celý páteční den pak bude probíhat Halloween v Knihovně města Olomouce na náměstí Republiky. Od 9 do 18 hodin vás tak na oddělení pro děti a mládež čeká speciální soutěž pro malé i velké čtenáře.

Všichni hokejoví fanoušci by si pak neměli nechat ujít domácí zápas Mory, která od 18 hodin vyzve Motor České Budějovice. 

Na zámku v Čechách pod Kosířem budou od 18 hodin připraveny speciální večerní strašidelné prohlídky. Součástí budou i strašidelné dílničky, ale upozorňujeme, že na strašidelné prohlídky je třeba předchozí rezervace na emailu rezervacecpk@seznam nebo tel.: 773 784 110.

A večer můžete opět strávit i v divadle. Moravské divadlo má od 19 hodin na programu komedii Sluha dvou pánů, Tramtarie zve naopak na temnou love story Na větrné hůrce a v Divadle na cucky na vás čekají Otisky - autorská inscenace o hledání stop, které v našem městě zůstávají po více či méně vzdálených událostech.

Sobota

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Cosplay festival 2021 / Galerie Šantovka
10:00 / Historická kafírna / Hrad Šternberk
10:00 / Pevnost duchů / Pevnost poznání
10:00 / Tradiční podzimní dýňování / Poděbrady
11:00 / RAMEN jako řemen / And the Story Begins
14:00 / KnihoTrh / Galerie Šantovka
14:30 / Baletní dílna - Giselle / Moravské divadlo
18:00 / Strašidelné prohlídky zámku  / zámek Čechy pod Kosířem
18:00 / SK Sigma Olomouc vs. 1.FC Slovácko / Andrův stadion
18:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Mamzelle Nitouche / Moravské divadlo
19:00 / Nebezpečné známosti / Divadlo Tramtarie
19:00 / Medúza / Umělecké centrum UP

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu hned z rána můžete vyrazit na zimní stadion, kde od 8:30 bude probíhat bruslení veřejnosti. Pokud je to na vás moc brzy, můžete na stadion i večer v 18:30. A upozorňujeme, že brusle se na stadionu nepůjčují. ;)

Pokud se v sobotu chystáte do Galerie Šantovka, tak se nenechte zaskočit. V tento den zde totiž můžete potkat superhrdiny a další filmové či komiksové postavy. Bude zde totiž probíhat již 5. ročník Cosplay festivalu. Veškeré podrobnosti o akci se dočtete tady →

Na olomouckých Poděbradech se v sobotu i v neděli můžete těšit na tradiční podzimní dýňování. Pokud jste si předem neobjednali dýni k dlabání, tak přijďte co nejdříve. Bez rezervace bude na místě jen několik málo kousků. Kromě dlabání dýní vás zde po celý víkend budou čekat i dýňové speciality k zakousnutí. 

A když už je řeč o jídle, tak o tomto víkendu máte skvělou příležitost vyzkoušet v kavárně And The Story Begins tradiční a jedinečnou japonskou specialitu RAMEN! Tenhle vydatný nudlový vývar původem z Japonska láká exotickou vůní dálek, ale hlavně vás zahřeje v chladných podzimních dnech. Na každý den je omezený počet porcí, tak neváhejte. ;)

Také na fotbalisty SK Sigma Olomouc čeká domácí zápas. V sobotu od 18 hodin přivítají na domácím Andrově stadionu 1.FC Slovácko. 

A pokračují i divadelní večery. Moravské divadlo uvede v 19 hodin operetu Mamzelle Nitouche. Příběh o klášterní chovance Denise a klášterním varhaníkovi a současně operetním autorovi Célestinovi upravila a modernizovala Michaela Doleželová pro dnešní dobu, logika příběhu však zůstala stejná. 

Tramtarie má ve stejný čas na programu Nebezpečné známosti. Jaké to je, když spolu uzavřou sázku proslulý svůdník Valmont a sexy markýza? Humorné i mrazivé, něžné i zvrácené… Přijďte se přesvědčit. ;) 

V rámci Divadelní Flory pak v 19 hodin v Uměleckém centru UP uvidíte představení Medúza. "Pětice aktérů na pomyslném voru, ztraceném uprostřed oceánu, v alegorické vizi rozpadajícího se světa. Výtvarně působivá inscenace česko-francouzského uskupení v choreografii originální osobnosti zdejšího tanečního prostředí – Marie Gourdain." Po představení bude následovat beseda.

Neděle

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Terezka a kouzelné autíčko / Divadlo Tramtarie
10:00 / Pevnost duchů / Pevnost poznání
10:00 / Tradiční podzimní dýňování / Poděbrady
11:00 / RAMEN jako řemen / And the Story Begins
14:30 / Starci na chmelu / Moravské divadlo
15:00 / Kollárovci CZ Tour 2020 / kino Metropol
15:00 / Žonglérská show / Divadlo na Šantovce
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
17:00 / Jáma lvová / Umělecké centrum UP
19:00 / Láska, sex a internety / Divadlo Tramtarie
19:00 / Wolfgang Amadeus Mozart REQUIEM / Kostel sv. Mořice

Čtvrtek - PátekSobota - Neděle

Také v neděli ráno vás od 8:30 čeká bruslení veřejnosti. Na tento den chystá také Divadlo Tramtarie pohádku Terezka a kouzelné autíčko. "Malá Terezka se ztratí na školkovém výletě. A co hůř, ztratí se spolu se svou největší nekamarádkou Emou. Ale co teď?" To zjistíte i s dětmi od 10 hodin v Tramtarii.

V neděli můžete taky naposledy zajít do Pevnosti duchů, koná se i Podzimní dýňování na Poděbradech a také si můžete dát Ramen v kavárně And The Story Begins.

Moravské divadlo uvede ve 14:30 nestárnoucí muzikál a příběh o lásce, která se zrodila na chmelové brigádě v roce 1964 - Starci na chmelu. Kino Metropol má od 15 hodin na programu hudebně zábavnou show s kapelou Kollárovci a ve stejný čas vás v Divadle na Šantovce čeká žonglérská show.

Pokračuje také Divadelní Flora, která v neděli od 17 hodin v Uměleckém centru UP nabídne inscenaci Jáma lvová. "Nastupující taneční generace v choreograficky precizní a emočně vyexponované performanci zabývající se manipulativností a mocenskými strategiemi politického populismu," zve anotace.

A na závěr posledního říjnového víkendu nemůže chybět ani Dušičkový koncert v kostele sv. Mořice. Chrámový sbor Chorus Mauritiensis Olomouc zve již tradičně na REQUIEM Wolfganga Amadea Mozarta.

Přejeme hezký prodloužený víkend!