Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Milovníci kostýmů a komiksových hrdinů zbystřete! V Šantovce se chystá 5. ročník Cosplay festivalu

Zprávy z regionu

27.10.2021

Autor: red

Skutečně netradiční návštěvníky potkáte v sobotu 30. října v Galerii Šantovka v Olomouci. Během vašeho nakupování zde totiž narazíte na desítky oživlých komiksových a filmových postav. Pod maskami a make-upem se budou skrývat tzv. Cosplayeři. Tito nadšenci již po páté uspořádají v největším obchodním centru na Hané velké setkání, jehož vyvrcholením lampiónový průvod, do  něhož se samozřejmě zapojí i veřejnost. Přijďte si užít unikátní atmosféru "haloweenské" Šantovky! Pro všechny účastníky, kteří přijdou v masce a vyfotí se v našem fotokoutku, bude připraven dárek v podobě lampionu.

Foto: archiv pořadatele

Nebuďte tedy překvapeni, pokud s vámi ve frontě na McDonald bude stát Wolverine, u vedlejšího stolu v restauraci Lobster bude jíst pizzu Harry Potter, či jen tak kolem na chodbě kolem vás projde Spiderman a mnoho dalších známých postav. Cosplayeři jsou totiž umělci, kteří si svépomocí tvoří kostýmy a vžívají se do rolí superhrdinů a postav známých ze stříbrného plátna, komiksových časopisů a počítačových her.

Plánovaná sobotní akce nemá v Česku ani v širém světě obdoby

Čím je tato akce originální a jedinečná? Fanoušci fiktivních světů a cosplayeři se totiž běžně setkávají na uzavřených srazech a festivalech mimo zraky veřejnosti, to však v Šantovce neplatí! Akce je naopak postavena tak, aby si návštěvníci centra plně užili interakci s umělci. Letos je navíc ambicí Cosplay festivalu zapojit veřejnost ještě více než v předešlých letech! Těšit se můžete třeba na soutěž o nejlepší halloweenské masky. Na několika místech v Galerii Šantovka vzniknou i originální fotokoutky.

Festival se letos poprvé pořádá na Halloween, tedy v době, kdy se do kostýmů nezahalují jenom ti, kteří z toho mají celoživotní hobby, ale i milovníci večírků a maškarních průvodů. "Rádi bychom letos přivítali v centru co nejvíce lidí v maskách. Byli bychom moc rádi, kdyby šli s námi do společného průvodu. A pokud nebudete mít masku, nevadí. Aktivity jsme přizpůsobili tak, aby bylo vše podřízeno interakcím mezi postavami a běžnými návštěvníky. Přáli bychom si, aby se Šantovka na celý den proměnila ve strašidelný hrad a hosté centra se stali sami součástí programu," láká Pavel Vykydal, hlavní organizátor akce.

Foto: archiv pořadatele

Vrcholem programu bude společný lampionový průvod, který startuje v 18:30 před kinem v Galerii Šantovka. Všichni účastníci společně projdou celé obchodní centrum a skončí na venkovních molech před Šantovkou, kde bude průvod zakončen. V roce 2019, kdy se akce konala naposledy, se do tohoto finálního průvodu zapojilo rekordních 125 Cosplayerů, nicméně letos se návštěvnost očekává výrazně vyšší, než tomu bylo v předešlých ročnících. "Jednak je to právě oním zapojením široké veřejnosti, ale také dlouhým covidovým půstem, který znemožnil komunitě Cosplayerů dva roky vzájemného setkávání. Ta se proto už se velmi těší! Pro všechny, kdo letos přijdou v kostýmu a nechají se vyfotit, máme navíc připravenou soutěž o nejlepší kostým," říká dále Pavel Vykydal.

"Prvních 250 soutěžících obdrží LED lampion, který se stane hlavní rekvizitou v onom závěrečném lampionového průvodu. Díky maskám a mihotajícím se světýlkům ve večerním procesí, bude festival určitě skvělou příležitostí nasát příjemnou atmosféru podzimních dní, Halloweenu a našeho svátku zesnulých, lidově řečeno Dušiček," dodává Petr Hlávka, mluvčí Galerie Šantovka.