Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oslavy 28. října nabídnou hudbu, ohňostroj i lampionový průvod. Zároveň se na radnici vrátí pamětní deska T. G. Masaryka

Zprávy z regionu

26.10.2021

Autor: red

Mimořádná novinka letos v Olomouci obohatí oslavu výročí vzniku Československa. Na radnici bude totiž ve čtvrtek 28. října odhalena obnovená pamětní deska, připomínající první oficiální návštěvu Tomáše Garrigua Masaryka v Olomouci. Při oslavách nebude chybět ani hudba, lampionový průvod a ohňostroj.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"První oficiální návštěva prezidenta Masaryka se odehrála před sto lety, v září 1921. Pro Olomouc i celý region to tenkrát bylo mimořádně významné," zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Olomoučané si pak nechali od slavného olomouckého sochaře Julia Pelikána vyrobit pamětní desku. Ta ale na radnici vedle orloje příliš dlouho nevydržela. Po okupaci ji zničili nacisté a výklenek nechali zazdít. Vzhledem k tomu, že na místě byla krátkou dobu, nezůstala tato památka příliš zapsána v obecné paměti Olomoučanů. Doložena je ale řadou archivních snímků.

"Když se začalo před více než rokem plánovat připomenutí 100. výročí návštěvy prezidenta Masaryka v Olomouci, narazila jsem na informaci, že na radnici byla tehdy nainstalována pamětní deska. Nechala jsem to prověřit u historiků a památkářů a následně jsme se rozhodli ji na původní místo vrátit. Mám velkou radost, že se to přičiněním mnoha lidí povedlo," popsala průběh obnovy pamětní desky iniciátorka projektu, náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Novou pamětní desku vytvořil na základě konzultací s historikem Karlem Podolským a podle archivních fotografií zkušený sochař Jiří Finger. "Odhalena bude ve čtvrtek 28. října v 16 hodin při příležitosti státního svátku. Umístěna je na stejném místě jako její předchůdkyně," dodala Markéta Záleská.

Oslavy začínají na Horním náměstí už ve 14 hodin. Na programu je koncert souboru Stanley s Dixi Street Band a ukázky sletové skladby TJ Sokol. Po odhalení pamětní desky v 16 hodin zahraje Vojenská hudba Olomouc státní hymnu, následuje swingový koncert Ivy Kevešové-Stáncové. O půl šesté vyjde od radnice lampionový průvod na Žižkovo náměstí, kde se v 18 hodin odehraje pietní akt a v 18:15 i závěrečný ohňostroj.

S ohledem na lampionový průvod na trase Horní náměstí - Žižkovo náměstí dojde k dočasnému přerušení tramvajového provozu na této trase. V době průchodu průvodu a při kladení věnců, tj. cca od 17:30 do 18:30 bude tramvajová linka č. 3 ukončena na Náměstí Hrdinů. Po ukončení akce bude provoz tramvajové linky č. 3 obnoven.

PROGRAM OSLAVY VZNIKU REPUBLIKY

čtvrtek 28. října 2021| Horní a Žižkovo náměstí | Olomouc
14:00 slavnostní zahájení
14:05 Stanley s Dixi Street Band
14:55 TJ Sokol – sletová skladba | ukázka
15:00 Stanley s Dixi Street Band
15:55 TJ Sokol – sletová skladba | ukázka
16:00 slavnostní odhalení pamětní desky T.G.M. na budově radnice
16:20 Vojenská hudba Olomouc | státní hymna
16:30 Swing Iva Kevešová-Stáncová
17:20 Vojenská hudba Olomouc
17:25 řazení lampiónového průvodu
17:30 odchod průvodu
17:50 příchod na Žižkovo náměstí k pomníku T.G.M
18:00 pietní akt
18:15 ohňostroj