Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Halloween se blíží! Vydejte se s dětmi o prodlouženém víkendu za strašidly i upíry do Pevnosti duchů

Zprávy z regionu

25.10.2021

Autor: red

Interaktivní hry, tematické workshopy, chemické pokusy, tvůrčí dílny i přednášky připravila Pevnost poznání na prodloužený víkend od 28. do 31. října. V barevně vyzdobených expozicích budou návštěvníky provázet animátoři z řad studentů převlečení za duchy a strašidla. Objeví se také živí domácí mazlíčci čarodějnic – sovy a netopýři. Děti i dospělí, kteří přijdou v kostýmu, dostanou slevu na vstupném.

Ilustrační foto

Foto: Adam Mráček

Návštěvníci se vydají na stezku odvahy, která povede z expozice Živá voda až do planetária. Na cestě je čeká bludiště plné záhad, nástrah i kouzelných překvapení. Milovníci detektivek se zase dozvědí zajímavosti z historie kriminalistiky. V kreativní dílně budou v hlavní roli optické iluze a rozpohybovaný strašidelný obraz. Doporučený věk pro návštěvu Pevnosti duchů je od 6 let.

"V záři barevných reflektorů si mohou návštěvníci vyzkoušet jeden z principů míchání barev. Připravené budou mít také veselé doplňky, s kterými se mohou vyfotit a sdílet svůj zážitek z návštěvy Pevnosti duchů na sociálních sítích," láká na program lektorka Anna Krčmářová. 

V programu nebudou chybět šifry, důmyslné kódy či mrazivé pokusy se suchým ledem. Příznivci výbušných pokusů se mohou těšit na vyvolávání chemického ducha, umělou krev a hrozivé piano ze slizu.

Zoolog a antropolog Evžen Tošenovský z Přírodovědecké fakulty UP si připravil sérii přednášek pro posluchače všech generací. "Budu mluvit o tom, jak vznikaly představy o hejkalech, vlkodlacích a bludičkách. Která zvířata, vzácná onemocnění a přírodní jevy stály u jejich zrodu a inspirovaly lidskou představivost," vysvětluje Evžen Tošenovský. Jednotlivé přednášky potrvají cca 15 minut, v přestávkách bude možnost prohlédnout si sovy a netopýry ze záchranné stanice.

Foto: Adam Mráček

Čtvrtek až neděle (28.-31. 10)

Stezka odvahy (z expozice Živá voda do planetária)
Odvaha je jedna ze čtyř základních ctností. Odvaha znamená nebát se podstoupit riziko, jít navzdory velkému strachu do neznáma. Nenechte se odradit svým strachem a udělejte první krok k odvaze. Čeká na vás tajemné bludiště plné záhad, nástrah a nečekaných překvapení!

Historie kriminalistiky (expozice Do historie!)
Obrys bezvládného těla je lemovaný náhodnými skvrnami od krve a kolem leží několik předmětů: místo činu, nový případ pro detektiva. Co udělá první? Sebere otisky prstů? Zjistí vražednou zbraň? Možná změří balistiku střely? A zná vůbec tyto metody? Historie kriminalistiky je bohatá a dlouhá. Jaké jsou metody kriminalistů a kdy se začaly používat?

Výroba optických hraček v kreativní dílně – v hlavní roli optické iluze a rozpohybovaný strašidelný obraz
Kdy? 11:00 – 16:00 (workshop začíná každou celou hodinu)
Od 17:00 pouze thaumatrop za 50,-
workshop 1/ výroba thaumatropu s vrtačkou 50,-
workshop 2/ výroba zoetropu s motorkem za pomoci pájky 70,-

Sobota 30.10.2021

Čarodějnická laboratoř (v expozici Živá voda)
Přijďte se podívat jak vypadají klasické přísady (netopýří chlup, křídlo, soví peří ) do čarodějnických lektvarů očima vědy!

Popularizační přednášky zoologa a antropologa Evžena Tošenovského O původu strašidel
Jak vznikaly představy o hejkalech, vlkodlacích, bludičkách a jiných strašidlech? Která zvířata, vzácná onemocnění a přírodní jevy stály u jejich zrodu a inspirovaly lidskou představivost?

14:00 – O vodnících
15:00 – O hejkalech
16:00 – O bludičkách a rusalkách
17:00 – O skřítcích a trpaslících
18:00 – O obrech
19:00 – O upírech
20:00 – O vlkodlacích
21:00 – O čarodějnicích
Každá přednáška bude na 15-20 minut, v mezičase bude zoolog ukazovat sovy a netopýry ze záchranné stanice.