Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 29.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na prodloužený víkend: Svět kostek, Noc divadel, slavnostní koncert a začínají vánoční trhy i s kluzištěm

Tipy na víkend

16.11.2023

Lenka Šťastná

Páteční státní svátek hraje příznivě do karet prodlouženému víkendu, a tak vám tipy na nadcházející dny přinášíme už nyní. V pátek se chystá slavnostní koncert u příležitosti 450 let od založení Univerzity Palackého, celá sobota bude patřit Noci divadel a v neděli odstartují letošní vánoční trhy, se kterými se pojí i provoz vyhlídkového kola a kluziště na Tržnici. Ale bude toho mnohem víc. Podívejte se, co všechno se v Olomouci chystá...

Čtvrtek

09:00 / Akademie pro seniory: Jak zvládnout proces stárnutí / Art Rubikon
17:00 / Master & Master: Design v srdci, řemeslo v krvi / Mimokolektiv studio & design shop
17:00 / Architektura a urbanismus / Knihovna města Olomouce
18:00 / Olomouc - Sparta Praha / zimní stadion
18:00 / Omán: Už jen létající koberec / Art Rubikon
19:00 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
19:00 / Smrt jim sluší / Divadlo Tramtarie
19:00 / Ani o den dýl! / KD Na Letním
19:30 / Underground Comedy Club / Telegraph
20:00 / Insania / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

V Olomouci po celý listopad probíhá festival Olomouc Design Days a v rámci něj vás ve čtvrtek čekají hned dvě zajímavé akce. V 17 hodin se v prostorách studia & design shopu mimokolektiv ve Ztracené ulici uskuteční vernisáž výstavy Master & Master: Design v srdci, řemeslo v krvi. Ve stejný čas začíná v Knihovně města Olomouce beseda na téma Architektura a urbanismus. Besedu povede Ing. arch. Václav Šana, urbanista útvaru hlavního architekta v Olomouci.

Pokud máte raději cestopisné přednášky, tak se v 18 hodin zastavte v Art Rubikonu na Dobnerově ulici. Cestovatel Michal Štěpánek vás vezme do dalekého Ománu, kde divoce rozeklané horské hřebeny střídají palmové háje, životodárná vádí, vyprahlé pouště, mořské pobřeží, okázalé pevnosti, tradiční města a vesnice. 

I sportovní fanoušci si ve čtvrtek přijdou na své. Po reprezentační pauze se na led vydají olomoučtí hokejisté, které od 18 hodin čeká domácí utkání v plecharéně proti Spartě Praha. 

Čtvrteční večer můžete strávit třeba v divadle. To Moravské má na programu Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry v 19 hodin.

Divadlo Tramtarie má ve stejný čas na programu něžněkrutou komedii Smrt jim sluší. Ta vypráví bláznivé eskapády aktérů jednoho milostného trojúhelníku, na jejichž vztahové šarvátky nebyl jeden lidský život dostatečně dlouhý. Hra je volně inspirovaná kultovním filmem Roberta Zemeckise. A neváhejte, na večer zbývají poslední vstupenky →

Pátek

18:30 / Masaryk(ová) / Divadlo na cucky
18:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Přelet nad kukaččím hnízdem / Moravské divadlo
19:00 / Koncert u příležitosti 450 let od založení univerzity v Olomouci / Reduta
20:00 / Calibos / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Pokud přemýšlíte, jak nejlépe strávit páteční státní svátek, tak vám poradíme, kam se dá vyrazit za skvělou zábavou jak v centru Olomouce, tak v blízkém okolí. I na podzim si lze totiž užít spoustu zábavy! Podívejte se na náš přehled míst a nechte se inspirovat. ;)

A pokud máte rádi malířské umění, tak si můžete udělat výlet třeba jen kousek od Olomouce. V Hotelu Zámek Velká Bystřice je aktuálně k vidění prodejní výstava obrazů Dity Kalábové. Čeká vás šestnáct děl, které vznikaly od dubna 2022 do října 2023. A pokud vám to během prodlouženého víkendu nevychází, tak neuzoufejte. Výstavu Živé obrazy můžete navštívit až do 21. ledna 2024.

Také o státním svátku můžete zajít na divadelní představení. Divadlo na cucky uvede od 18:30 svou nejnovější inscenaci Masaryk(ová), ve které se inspirovalo příběhem první dámy Československa. Více podrobností se dočtete tady →

Moravské divadlo pak od 19 hodin zve na inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem. Přijďte se podívat, jak se činohře Moravského divadla podařilo zpracovat příběh amerického spisovatele Kena Keseyho, který většina z nás zná z filmového zpracování Miloše Formana...

Ve stejný čas se v Redutě uskuteční koncert u příležitosti 450 let od založení Univerzity Palackého. Během slavnostního večera uvede Moravská filharmonie v premiéře svitu Templum Honoris. Dvacetiminutové dílo zkomponovali hudební skladatelé spojení s Univerzitou Palackého v Olomouci – Marek Keprt, Vít Zouhar, Jan Vičar a Tomáš Hanzlík. V programu koncertu zazní i díla Antonína Vranického nebo Dmitrije Šostakoviče.

Sobota

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Svět kostek / Výstaviště Flora
09:30 / Noc divadel 2023 / různá místa v Olomouci
10:00 / Zabijačka / olomoucké Poděbrady
15:00 / Téčko: Strašidlo cantervillské / Telegraph
17:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
17:30 a 20:00 / Na kus řeči s Alešem Cibulkou / Galerie Anděl
20:00 / Hungryheart (ITA) - Black Tiger (CZ) / Bounty Rock Cafe
20:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Stovky staveb z Lega, mimo jiné i téměř čtyřmetrový jeřáb, zaplní již tuto sobotu a neděli Výstaviště Flora Olomouc. Na mezinárodní výstavě LEGO® modelů Svět kostek budou k vidění stovky unikátních staveb a modelů z milionů kostek LEGO®. Návštěvníci se mohou těšit na obří modely a až 200 metrů mezinárodních kolejišť, herní stanoviště, hromady kostek na hraní a odpočinek v chill out zóně s kinem. Více zde →

V sobotu si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si v sobotu ráno přivstaňte a v 8:30 už se můžete klouzat po ledové ploše. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až odpoledne v 17 hodin.

Celá sobota se ponese hlavně v duchu Noci divadel, která letos slaví svůj již 11. ročník. Čtyři olomoucké scény – Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky, Moravské divadlo Olomouc a Umělecké centrum UP opět spojily síly a kromě toho, že každé divadlo má vlastní program, tak všechna divadla propojuje soutěž. Jako první s programem začíná Moravské divadlo, které zve na speciální prohlídky už od dopoledních 9:30 hodin, ostatní divadla se připojí k programu po 16. hodině. Podrobnosti k celé Noci divadel se dočtete tady →

Během soboty si na své zaručeně přijdou také všichni příznivci jelítek, jitrniček a dalších zabijačkových specialit. Na olomouckých Poděbradech se totiž od dopoledních 10 hodin můžete těšit na tradiční zabijačku. Těšit se můžete na zabijačkový gulášek, ovar, prejt, tlačenku, škvarky a mnoho dalšího. To vše v doprovodu cimbálové muziky. Předem si můžete rezervovat i svůj balíček plný dobrot. Více informací zde →

Sobotní večer pak můžete zakončit třeba na pravidelném koncertu v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí italská kapela Hungryheart a místní Black Tiger.

A poněkud netradičně, až ve 20 hodin, začne v Tramtarii také Válka Roseových. Aktuálně nejoblíbenější inscenace na repertoáru však již hlásí vyprodáno. Ovšem pokud ji chcete vidět ještě do Vánoc, tak si nyní s předstihem kupte vstupenky na prosincovou reprízu. 

Neděle

09:00 / Svět kostek / Výstaviště Flora
10:00 / Vánoční trhy Olomouc / Horní a Dolní náměstí + Tržnice
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
14:00 a 19:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
15:00 / Workshop Kateřiny Janečkové / Telegraph
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
16:00 / O vlkovi, který vypadl z knížky / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Olomouc - Vítkovice / zimní stadion
18:00 / Jožka Černý s cimbálovkou Gracia / Reduta
20:00 / Kiss Forever Band / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

V neděli začínají v Olomouci vánoční trhy. Stánky se na Horním i Dolním náměstí otevřou od dopoledních 10 hodin a nabídnou vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nebude chybět ani punč, bez kterého se trhy v Olomouci zkrátka neobejdou. V 18 hodin se můžete těšit na Horním náměstí na slavnostní rozsvícení vánočního stromečku a následný koncert Voxela.

S vánočními trhy zahájí svůj provoz i vyhlídkové kolo na ploše Tržnice, ke kterému se v letošním roce přidá i oblíbené kluziště. To se do centra města vrací po čtyřech letech a vstup na něj je opět zdarma. A pokud nevlastníte brusle, tak vás jistě potěší, že si je na místě lze půjčit. ;)

Moravské divadlo zve v neděli ve 14 a v 19 hodin na hru Louskáček - Kouzelný příběh. Známý příběh Kláry a Louskáčka je rozšířený o motivy z Dickensovy Vánoční koledy. Tvůrci zasadili děj do anglického městečka, kde právě probíhá příprava vánočních trhů. Během magické noci se chudý sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a rovněž se splněným přáním v podobě svého tatínka. Pokud však již neseženete vstupenky na ani jedno z nedělních představení, tak si vyberte z nabídky dalších repríz.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma. 

Také v neděli si na své přijdou všichni fanoušci olomouckých hokejistů. Tentokrát bude od 17 hodin hostit Mora na domácím letě Vítkovice.

Prodloužený víkend můžete zakončit třeba v Redutě, kde od 18 hodin vystoupí Jožka Černý s cimbálovkou Gracia. Na předvánočním koncertě zazní nejznámější moravské a slovácké lidové písně i koledy.

Přejeme hezký prodloužený víkend!