Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přehled: co všechno zůstane zavřeno a kam v Olomouci můžete zajít

Zprávy z regionu

13.3.2020 aktualizováno 14.3.2020 08:12

Zuzana Doleželová

Zajímá vás, co znamená vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s šířením koronaviru konkrétně pro Olomouc? Víte, co všechno zůstane pro veřejnost uzavřeno, a kam se naopak můžete vypravit? Přinášíme vám velký přehled.

Obrázek

Co zůstane zavřeno

Školy

Až do odvolání jsou uzavřeny všechny základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Mateřské školy zůstávají v provozu, o jejich uzavření může rozhodnout zřizovatel. Rozhodnuto bylo o tom, že v Olomouci zůstanou v provozu školky zřizované městem. "Pro rodiče je to velmi důležitá služba a fungování školek se do značné míry liší od provozu základních a středních škol," vysvětlil primátorův náměstek Martin Major. "Apelujeme při tom ale velmi důrazně na rodiče, aby nevodili do školek děti, které mají nějaké respirační onemocnění. Vedení školek instruujeme, aby nebyly slučovány třídy a děti nebyly v příliš velkých kolektivech." V provozu zůstávají kuchyně školních jídelen, které zajišťují přípravu stravy pro další osoby. 

Uzavřeny jsou základní umělecké školy.

Opatření se pochopitelně dotýká i Univerzity Palackého. "S ohledem na nejnovější veřejná opatření je kontaktní výuka přerušena do odvolání (nikoliv do 22. 3., jak bylo původně plánováno). Pro studenty se uzavírají všechny fakultní budovy a knihovny. Alespoň část služeb Knihovny UP se pokusíme zachovat v alternativní podobě, detaily upřesníme. Do odvolání se zavírají všechna bistra FreshUP. Koleje a menzy (včetně výdejen ve fakultních prostorách) zůstávají v provozu," stojí v prohlášení na facebooku.

Kina

Opatření se týká všech kin ve městě - kina Metropol, Premiere Cinemas i Cinestar. Všechna kina jsou uzavřena do odvolání.

"Kino teď bude muset být nějaký čas zavřené. My ale nezahálíme a plně se připravujeme na znovuotevření, kterého se snad dočkáme co nejdříve. Začali jsme s rekonstrukcí schodiště v sále, postupně desinfikujeme kino a máme v plánu také strojové čištění sedaček. Technická vylepšení, která jsme plánovali na prázdninový provoz, se snažíme přesunout na příští týdny. Děkujeme za podporu a trpělivost v tomto nelehkém období a doufáme, že se s vámi co nejdříve uvidíme," je uvedeno na facebookovém profilu kina Metropol.

Divadla

Uzavřena jsou i všechna divadla v Olomouci - Moravské divadlo, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky, ale také Kabaretní scéna Nabalkoně a Divadlo na Šantovce.

V tuto chvíli budeme vracet vstupné za představení, která se měla konat do 22. 3. 2020. Těm z vás, kteří vstupenky zakoupili online, se za zrušená představení automaticky vrátí peníze zpátky na váš účet. Vrácení vstupenek zakoupených v hotovosti, ať už na naší pokladně nebo na pobočce olomouckého Infocentra, nebude v tuto chvíli možné, jelikož obě tyto pobočky jsou uzavřeny. O tom, jakým způsobem budeme tento druh vstupenek kompenzovat, vás budeme informovat, zatím si je prosíme ponechte. Pokud budeme nuceni rušit další představení i po datu 22.3.2020, budeme samozřejmě kompenzovat i tyto vstupenky. Pro aktuální informace sledujte náš web, Facebook a neváhejte se obrátit na naši infolinku na čísle 734 252 672 nebo na informační mail info@divadlotramtarie.cz. Za vzniklé komplikace se omlouváme, samotné nás to velmi mrzí. Buďme teď ale hlavně zdraví a doufejme, že se opět potkáme co možná nejdřív. Zachovejte nám prosíme přízeň," uvedli zástupci Divadla Tramtarie na facebooku. 

"Po vyhlášení nouzového stavu nám zbyly na nejbližší týdny už jen tři akce, které jsme schopni zrealizovat," sdělil ředitel Divadla na cucky Jan Žůrek. Jedná se o čtenářský klub Knihy na cucky, reprízu inscenace Opuštěná společnost s kapacitou minimalizovanou na 25 diváků a Workshop plastického pohybu.

Moravská filharmonie

"Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu přistupuje management Moravské filharmonie Olomouc ke zrušení všech abonentních i mimořádných koncertů ve vlastní produkci, a to až do konce dubna 2020. Původně plánovaná náhrada nejbližšího abonentního koncertu "Sólo pro Ladu a Viktorii" z řady Patriot, který měl být odvysílán formou online přenosu, se rovněž neuskuteční. Za jednotlivě zakoupené vstupenky koncertů, které na základě tohoto opatření neproběhnou, bude vstupné vráceno v plné výši. Kompenzace za abonentní vstupenky bude vyčíslena poměrnou částí a tato část ceny abonmá bude abonentům vrácena v průběhu května," uvedla tisková mluvčí Andrea Pitronová.

Zoo Olomouc

"Vážení návštěvníci, olomoucká zoologická zahrada je prozatímně až do odvolání uzavřena. Důvodem je vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a následného rozhodnutí Bezpečnostní rady statutárního města Olomouce. Děkujeme za pochopení," sdělila již dříve tisková mluvčí Iveta Gronská.

Muzea

Jsou uzavřena veškerá muzea - Muzeum umění, Arcidiecézní muzeum, Vlastivědné muzeum, zámek Čechy pod Kosířem, Arboretum v Bílé Lhotě a další.

Pevnost poznání

Pevnost poznání je uzavřena do odvolání.

Galerie

Všechny galerie jsou nařízením vlády do odvolání uzavřeny.

Informační centrum Olomouc

Informační centrum Olomouc je až do odvolání uzavřeno. "Zůstáváme pro vás k dispozici telefonicky i mailem: 585 543 385, 585 513 392, infocentrum@olomouc.eu a kontaktovat nás můžete samozřejmě také prostřednictvím zpráv na našem FB profilu Informační centrum Olomouc," je uvedeno na facebooku.

Knihovny

Všechny knihovny jsou do odvolání uzavřeny. Týká se to nejen všech poboček Městské knihovny Olomouc, Vědecké knihovny v Olomouci, ale také Zbrojnice a dalších univerzitních knihoven. 

"S platností od pátku 13. 3. od 8:00 nově dochází k uzavření všech univerzitních knihoven pro prezenční studium. UP se bude snažit maximálně zpřístupnit vybrané služby Knihovny UP alternativními způsoby, které budou co nejdříve upřesněny," stojí v prohlášení Univerzity Palackého.

Bohoslužby

Podle prohlášení českých a moravských biskupů se nebudou konat ani veřejné bohoslužby. Kostely však zůstanou otevřené pro jednotlivé návštěvníky. 

"Všichni věřící jsou do odvolání dispenzováni od fyzické účasti na nedělních bohoslužbách. Bohoslužby je možné sledovat ve sdělovacích prostředcích a den Páně slavit v rodinném kruhu. Zůstává zachována možnost individuálního přijetí svátostí v kostelích, které zůstanou v rámci možností otevřeny," uvedl v prohlášení za Českou biskupskou konferenci olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Které kostely zůstanou v Olomouci přístupné, aktuálně zjišťujeme.

Sportoviště 

Platí rovněž zákaz provozu všech koupališť, posiloven, solárií, wellness zařízení a sportovišť.

Lidé se tak nedostanou do bazénu i aquaparku, kde je vedle bazénové haly mimo provoz už i wellness zóna. V aquaparku zůstane otevřena pouze restaurace, která nabízí polední menu.

Uzavřeny jsou i kompletně celé prostory Centra zdraví Bohuňovice.

Lidé si nezajdou ani na zimní stadion, samozřejmě je zrušeno také veřejné bruslení.

Uzavřeny jsou do odvolání veškeré haly a sportoviště.

Lidé si nezajdou v následujících dnech ani do fitness center - veškerá fitka zůstanou veřejnosti uzavřena. Například v Omeze zůstává zachován pouze provoz kavárny, sekce beauty (kadeřnictví, kosmetika, pedikúra), obchod Lion Sport a výdejna Grizly v čase od 6:00 do 20:00.

Lyžařské areály budou podle pátečního vyjádření vlády od soboty uzavřeny. 

Kluby a diskotéky

Do odvolání jsou uzavřeny všechny kluby, diskotéky a zábavní zařízení.

Restaurace, hospody, kavárny, bary

Podle původního nařízení vlády měly být mezi 20. hodinou večer a 6. hodinou ranní zavřeny všechny hospody a restaurační zařízení - tedy všechna místa, kde se prodává jídlo i pití, a to až do odvolání.

V noci z pátku na sobotu s platností od sobotních 6 hodin byly restaurace, hospody, kavárny, bistra i bary uzavřeny kompletně.

Obchody

Vláda zakázala s účinností od 14. března od 6:00 do dne 24. března do 6:00 maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou prodejen:

- potravin,
- výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
- pohonných hmot
- hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
- lékárny a výdejny zdravotnických prostředků,
- malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
- brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
- novin a časopisů, tabákových výrobků,
- služeb prádelen a čistíren,
- prodeje přes internet a dalšími vzdálenými prostředky, přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně.

Stravovací zařízení v nákupních centrech 

Platí rovněž zákaz provozu restaurací v obchodních centrech nad 5 tisíc metrů čtverečních.

V Olomouci se nařízení dotýká Galerie Šantovka, OC Haná, OC Olympia, OC Olomouc City, nákupního areálu GlobusGalerie Moritz

"Provozovny, které prodávají potraviny, mohou dál fungovat, ale bez možnosti konzumace prodávaného zboží v obchodním centru. Je povolen pouze prodej s sebou (take away). Žádáme vás o respektování usnesení vlády, které bylo vydáno s ohledem na šířící výskyt koronaviru na území České republiky," uvedla manažerka Galerie Moritz Karla Otavová. 

Trhy a tržnice

Od soboty 4. března od 06:00 je zakázán prodej na trzích a tržnicích.

Jeskyně

Všechny zpřístupněné jeskyně, které provozuje Správa jeskyní České republiky, budou počínaje pátkem 13. března až do odvolání pro veřejnost uzavřené. V Olomouckém kraji se to týká Javoříčských a Mladečských jeskyní, dále jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku a Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Sluňákov

Do odvolání je uzavřen i Sluňákov.

Co se ruší

Posouvá se Jeden svět
Opatření se dotýkají festivalu Jeden svět, který měl v Olomouci odstartovat 16. března. "Momentálně řešíme nový termín," uvedli pořadatelé. Už teď ale pro diváky chystají některé filmy online. Více zde.

Ruší se For Model
O víkendu se neuskuteční akce For Model.

Co s jarní Florou?
Prozatím zůstává otázkou, zda se uskuteční oblíbená jarní Flora, která každoročně přiláká do Olomouce tisíce návštěvníků.

Ruší se Beerfest
Opatření se bohužel dotkne i velkých akcí, které se v Olomouci chystají. Letos se tak neuskuteční ani oblíbený Beerfest

Posouvá se Prix Bohemia Radio
Zrušen je také jarní termín konání mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Akce bude přesunuta na podzim 2020 a podrobnosti o jejím průběhu budou zveřejněny po vyřešení všech produkčních kroků, které s přesunem festivalu souvisejí. S přesunutím Prix Bohemia Radio na podzim souvisí i zrušení plánované Kavárny POTMĚ.

Další podrobnosti připravujeme.

Co se smí a kam se může

Mateřské školy

Pokud zřizovatel nerozhodne jinak, otevřeny zůstávají mateřské školy.

Obchody s potravinami, drogerií a léky

Otevřeny zůstávají veškeré obchody s potravinami, drogerií a léky. Další výjimky naleznete výše v článku.

Premiér Andrej Babiš již ve čtvrtek večer vyzýval všechny k zachování klidu a upozornil, že není třeba nakupovat velké zásoby. "Jídla bude pro všechny dost, i kdybychom opatření ještě zpřísnili," uvedl.

Veřejná doprava funguje, ale omezeně

Olomoucký kraj vyjednal s autobusovými dopravci, kteří v regionu zajišťují veřejnou dopravu, aby u všech vozů prováděli ozonové čištění. Kraj také v souvislosti s uzavřením škol přistoupil k dočasnému omezení některých autobusových linek. Ty od pátku 13. března přecházejí do režimu jarních prázdnin. 

Dopravní podnik města Olomouce důkladně dbá na stírání všech madel a používá silnější koncentrát čistícího prostředku. Všechny tramvaje i autobusy procházejí úklidem každý den.

S platností od 13. 3. dochází k dočasnému zrušení doplňkového prodeje jízdenek u řidiče. "Cestujícím doporučujeme, aby využívali k nákupu jízdenek předprodejní místa, prodejní automaty, SMS jízdenky a pro nákup časových jízdenek využili nákup přes e-shop. Prodejní automaty budou od dnešního dne, v pravidelných intervalech, dezinfikovány," řekl předseda představenstva dopravního podniku Jaromír Machálek. "Ke stejnému datu začnou zaměstnanci přepravní kontroly kontrolovat platnost jízdních dokladů pouze vizuálně," dodal.

Dnešním dnem bude také rozšířeno zrušení automatického vyvolávacího systému otevírání dveří i na autobusový provoz, kdy cestující nebudou muset stisknout tlačítko pro jejich otevření. Toto opatření bude platit i pro noční linky.

V souvislosti s nařízením vlády o přerušení školní výuky došlo od 12. 3. k dočasnému zrušení školních posilových spojů. Od 19. 3. bude zaveden prázdninový autobusový provoz (linky č. 12, 16 a 19 – změny jsou uvedeny v platných jízdních řádech). V tramvajovém provozu dojde od 16. 3. k redukci z 12 minutového linkového intervalu na interval 15 minut. Nasazení souprav se bude od 16. 3. monitorovat a případně v průběhu příštího týdne redukovat.

Zvýšená hygienická opatření se týkají i železniční dopravy. Navíc se k dnešnímu dni ruší vlakové spojení se zahraničím. I železniční přepravce zvažuje snížení frekvence spojů přechodem na prázdninový režim. Také výpravní budovy železničních stanic procházejí intenzivním čištěním a připravují se v nich oddělené izolační prostory pro případy cestujících s příznaky onemocnění.

Magistrát města Olomouce

Magistrát funguje, ale připravuje se na nouzovou situaci. Zajištěna musí být nezbytná agenda, ale chystá se pzavedení omezeného režimu.

K tomu by mělo dojít v pondělí 16. března. O přesné podobě změn budeme informovat.

Ministerstvo zdravotnictví spustilo informační web ke koronaviru.