Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podepsáno. Novým primátorem bude Miroslav Žbánek, známe i jména radních

Zprávy z regionu

16.10.2018

Autor: Zuzana Doleželová, Lenka Šimková

Po vzájemné shodě ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně na novém složení Rady města Olomouce a programových prioritách, jež tvoří základ programového prohlášení nové koalice, došlo dnes v 09:00 k podpisu koaliční smlouvy. Primátorem Olomouce bude Miroslav Žbánek a přinášíme také jména nových radních.

Koaliční smlouvu podepsali (zleva): Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Miroslav Žbánek (ANO), Martin Major (ODS) a Stanislav Flek (spOLečně)

Foto: Lenka Šimková

V úterý 16. října 2018 v 9 hodin ráno byla na olomoucké radnici podepsána nová koaliční smlouva mezi hnutím ANO 2011, ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně. Kromě klasického stvrzení nové koalice podpisem, se zástupci jednotlivých politických stran a hnutí dohodli ještě na jednom symbolickém stvrzení. "V poslední den vyjednávání jsme se shodli na tom, že témata a vize, se kterými jednotlivé politické subjekty vstupují do koalice, mají natolik významnou hodnotu, že byly samy o sobě klíčem k nalezení koaličního modelu. A protože symboliku jsme nalezli právě v klíčích, tak si dnes k podpisu smlouvy každý ze zástupců politických stran přinesl vlastní klíč k řešení problémů", uvedl nový primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Následně každý ze zástupců politických stran přidal vlastní klíč do svazku a slíbili si i tímto gestem vzájemnou spolupráci.

Foto: Lenka Šimková

Vyjednávání o nové koalici probíhala v Olomouci téměř deset dnů a budoucí primátor si velmi chválil jejich průběh: "Velmi si vážím těch deseti dnů, kdy jsem měl možnost potkat se se všemi zástupci stran a hnutí, které nově zasednou v zastupitelstvu města Olomouce. Měl jsem možnost s nimi trávit řadu hodin nad tématy, problémy a jejich představami nad tím, jak by se mělo město Olomouc dále rozvíjet, a jakým směrem by se měla vydat nově vznikající koalice. Vyvrcholením těchto jednání bylo nalezení vzájemné shody mezi čtyřmi politickými subjekty, které dnes uzavřely koaliční smlouvu. K mému velkému překvapení a potěšení vyjednávání o koalici probíhalo velmi hladce, kultivovaně a strany, které tady dnes stojí na něj byly vždy perfektně připraveny, a byli jsme schopni nalézat jak shodu, tak kompromis ve věcech, kde jsme se třeba před volbami nebo v tom samotném volebním klání rozcházeli", doplnil Žbánek.

Pár chvil po podpisu koaliční smlouvy bylo známo jmenné složení Rady města a přidělení kompetencí jednotlivým členům Rady:

Složení Rady města a funkce radních

Miroslav Žbánek (ANO) - primátor města Olomouce
- Kancelář primátora, interní audit a kontrola, územní plánování, strategie a řízení včetně řízení příspěvkových organizací a obchodních společností s majetkovou účastí města, mediální komunikace a marketing, zastupování statutárního města Olomouce navenek, Městská policie Olomouc.
Martin Major (ODS) - 1. náměstek primátora
- Investice, správa městských komunikací a MHD, ochrana obyvatel
Matouš Pelikán (KDU-ČSL) - 2. náměstek primátora
- SmartCity a informační technologie; navazování na předchozí práci v oblasti evropských projektů a integrovaných teritoriálních investic, majetkoprávní záležitosti, bytová politika a městská památková rezervace
Pavel Hekela (SpOLečně) - 3. náměstek primátora
- kultura, životní prostředí, komise městských částí, Moravské divadlo a Moravská filharmonie
Karel Konečný (ANO)
- školství, partnerství se středními a vysokými školami, knihovna města Olomouce
Markéta Záleská (ODS)
- cestovní ruch, Informační centrum, sport a ZOO Olomouc
Eva Kolářová (ANO)
- ekonomika, sociální služby

Neuvolnění radní:
- Jan Holpuch (ODS)
- Miloslav Tichý (ANO)
- Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) 
- Milan Feranec (ANO)

Z celkového počtu 45 členů bude mít nově vzniklá koalice v zastupitelstvu většinové zastoupení - konkrétně 26 hlasů. Zástupci koaličních stran a hnutí se ještě před podpisem koaliční smlouvy domluvili na plánu práce na novém programovém prohlášení a termínech jednotlivých jednání zastupitelstva do konce roku, s cílem projednat a schválit rozpočet města na rok 2019. Primátora i celou radu ještě musí formálně zvolit zastupitelstvo na svém prvním zasedání. To se uskuteční 5. listopadu.

Zuzana Doleželová, Lenka Šimkováolomouc@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip