Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vyjednávání o koalici pokračují. ANO odmítlo ProOlomouc, do opozice míří KSČM, SPD-SPOZ a ČSSD

Zprávy z regionu

9.10.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Povolební jednání se protahují. O tom, kdo bude tvořit koalici, se zatím ještě definitivně nerozhodlo. Už ale padla jasná vyjádření, která poslala KSČM, SPD-SPOZ a ČSSD do opozice.

Už krátce po vyhlášení výsledků voleb přišel za hnutím ANO vyjednávací tým ODS.

Foto: Jan Procházka

"Proběhla první dvě kola povolebních vyjednávání se všemi subjekty zastoupenými v novém zastupitelstvu města. Na jejich základě zamířily do opozice KSČM, SPD-SPOZ a ČSSD. Patří jim poděkování za velmi korektní průběh jednání. Stejně jako zástupcům ODS, KDU-ČSL a hnutí SpOLečně, kteří přišli na jednání perfektně připraveni a s jasnými představami," uvedl lídr ANO a hlavní kandidát na primátora Miroslav Žbánek. Ten také oznámil, že ANO se jako vítěz voleb rozhodlo ukončit vyjednávání s ProOlomouc. "Důvodem je naprostá ztráta důvěry. Potvrdilo se nám, že před naší včerejší společnou schůzkou jednali s dalšími subjekty o koaličním projektu, kterým by vyšachovali vítěze voleb opět ze hry," sdělil na svém facebookovém profilu. Lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek připustil, že se setkali s ODS, nicméně vyzdvihl, že především přišli připravení společně s Piráty a Starosty za vítězným hnutím, aby prodiskutovali možnou spolupráci.

"Účelově vytvořený dvojblok ProOlomouc a Pirátů, se kterým vstoupili do jednání, přišel s ultimativními požadavky a naprosto nejasnou představou o jejich vzájemné i koaliční spolupráci. To nás přesvědčilo o tom, že na tomto půdorysu by sestavení fungující koalice bylo velmi obtížné. Jediné, co měli 'vyjasněné', bylo tvrdošíjné trvání na většině v Radě, přestože dohromady získali méně mandátů než hnutí ANO," podotkl Žbánek. Nepřipravenost na vyjednávání ovšem Tomáš Pejpek z ProOlomouc i Hynek Melichar, lídr Pirátů a Starostů, rázně odmítli: "Na včerejším jednání našeho dvojbloku s ANO jsme navrhli jednat dál o koalici ANO, Pro Olomouc, Piráti a Starostové a KDU-ČSL, která by jednak reflektovala přání po změně v olomoucké politice, pohodlnou většinu 30 hlasů i určitou míru kontinuity v řízení města. Ovšem na naše programové priority na jednáních prakticky nedošlo."

Tomáš Pejpek (ProOlomouc) a Hynek Melichar (Piráti a Starostové) potvrdili, že dalších případných jednání se budou účastnit odděleně.

Foto: Redakce

Výsledkem diskuzí mezi oběma subjekty je rozhodnutí, že ProOlomouc i Piráti a Starostové budou nadále jednak samostatně každý za sebe se vzájemnou podporou. "Naším cílem je usilovat o to, aby jeden z nás nahradil v budoucí koalici ODS," stojí ve společném prohlášení. "Jsme ochotni vstoupit do koalice, kde by zasedl pouze jeden z trojice ANO, ODS a ČSSD, abychom mohli efektivně bojovat proti klientelismu a olomouckým 'kmotrům'," vyjadřují se Piráti a Starostové. Tomáš Pejpek i přes slova Miroslava Žbánka o ukončení spolupráce vyjádřil ochotu nadále vyjednávat s ANO. "To ale momentálně nezávisí na mně," konstatoval na závěr.

Jak bude vypadat koalice, která se příští roky postaví do čela Olomouce, ukážou další hodiny. Rýsuje se však spolupráce hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.