Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Návrat družstevního bydlení. Na kraji Olomouce postaví družstvo nový velký dům

Zprávy z regionu

18.2.2013

Autor: roc

Obliba družstevního bydlení v České republice opět stoupá. Nově mají možnost získat bydlení bez hypotéky také obyvatelé Olomouce. Výstavbové družstvo Coop Development a společnost VCES Property Development připravují první projekt družstevního bydlení pro hanáckou metropoli. Výstavba nabízí řešení lidem, kteří nedosáhnou na hypotéku.

Bytový dům s názvem Pražská brána začne družstvo stavět v červnu letošního roku. Objekt vyroste na okraji Olomouce v lokalitě mezi ulicemi Pražská a Generála Píky. "Lidé často na hypotéky nedosáhnou a právě družstevní výstavba je řešení. Družstevník složí pouze členský vklad, standardně ve výši 25 až 30 procent ceny bytu, a zbytek ceny pak splácí formou měsíčních splátek v nájemném. Zájemce nemusí prokazovat své příjmy a zadlužovat se," říká předsedkyně družstva Coop Development Anna Ježková.
Projekt výstavby zahrnuje dvě fáze. V první z nich vznikne do konce příštího roku sedmačtyřicet bytů kategorie 1kk až 4kk. Chybět nebudou parkovací stání, lodžie či terasa u každého bytu. Prvních pět podlaží tohoto moderního osmipodlažního domu tvoří základnu pro další tři ustoupená podlaží vytvářející dojem městské brány. Nový dům vznikne v sousedství kvalitní starší zástavby a nových bytových domů projektu Pražská. Jeho výhodou je vedle dobré dopravní dostupnosti také občanskou vybaveností v blízkém okolí.

Družstevní vlastnictví kombinuje nájemní vztah s právem na budoucí vlastnictví. Družstevník je členem družstva, které jím užívaný byt vlastní. Žadatelem o úvěr je právě družstvo a člen družstva se díky tomu nemusí sám zadlužovat ani nikomu prokazovat svůj příjem.
Historie českého družstevnictví sahá do 19. století. Družstevní bydlení je tradiční formou bydlení, která však byla v posledních letech v tuzemsku spíše přehlížena a kladl se větší důraz na přímé vlastnictví.
Zajištění bydlení formou členství v bytovém družstvu má několik výhod. "Je to především pro zájemce snazší způsob financování, obvykle nižší cena, efektivnější správa bytu jako části družstevního domu a také jednodušší, rychlejší a daňově levnější nakládání s členstvím v družstvu, například převodem členských práv a povinností na nového člena družstva včetně práva nájmu bytu," upřesnil výkonný ředitel Coop Development Aleš Kocourek.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941